Dnes sleva 50% na webhosting NoLimit

Diskuze ke článku 'Výpadky konektivity' - fórum

08.11.2010
Dnes došlo k výpadku konektivity do naší sítě. Problém nebyl způsoben námi ani naší technologií. Jedná se o problémy v síti našeho dodavatele konektivity - společnosti SuperNetwork. Pracujeme na tom, aby se problémy již neopakovaly.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Výpadek 6.6.2011

Karma, 06.06.2011 13:10:58

Dobrý den,

chtěl bych Vás požádat o vyjádření, co se stalo s konektivitou dnes ráno 6.6.2011 okolo 6. hodiny (podle grafu trafficu mezi 5.00-7.00) a proč trval výpadek tak dlouho.

Pakety se snažily cestovat k Vám z Čech přes Frankfurt a Londýn, ale nedoputovaly.

Děkuji

Re: Výpadek 6.6.2011

Karel, 06.06.2011 16:02:40

Také jsem to u svého VPS zaregistroval. Stejně jako dva menší výpadky dnes odpoledne.

Re: Výpadek 6.6.2011

Petr Šťastný, WEDOS, 06.06.2011 20:42:26

Ráno docházelo k plánovaným úpravám na síti, došlo ke krátkodobému problému s částí naší konektivity v délce cca 5 minut. Za problém se omlouváme.

Kompenzace ?

Honza, 09.11.2010 21:38:32

Dostavate za podobne vypadky od SuperNetwork nejakou kompenzaci nebo proste "je nam lito" ?

Re: Kompenzace ?

WEDOS Internet, a.s., 09.11.2010 21:49:34

Nevíme jak dopadne náš případ, ale obecně jsou tyto a podobné služby (taktéž telefony, elektřina, plyn, voda) v zákoně postaveny tak, že prakticky nemáte nárok na nic... Určitě nelze uvažovat o náhradě jakékoliv škody, ale jen o přiměřené slevě z měsíčního poplatku.

Odlišnosti musejí být stanovené smluvně a tam to potom je tak, že v případě podobných výpadků dostanete například 5 nebo 10% slevu z měsíčního poplatku.

Stejná situace je i ve vztahu my a zákazníci, respektive podobné firmy jako my a jejich zákazníci.

Vzhledem k tomu, že my chceme poskytovat co nejkvalitnější služby tak to, že poskytujeme měsíc zdarma je jen "bič" na nás, aby nás to donutilo k maximální snaze, aby se podobný případ neopakoval. Zároveň poskytovaným službám věříme a tak jsme přesvědčeni, že "na buben nepřijdeme".

chudacci

pepa, 08.11.2010 19:59:53

Vy jste ale chudacci, vsichni ostatni za to muzou, jen vy ne. Pane Stastny, vzdyt jste se tu par tydnu zpet podivoval, co maji vsichni proti SH a jejich siti? Prece nechcete rikat, ze jste tak hloupi, ze jste si o SH a "redundanci" jejich site neco neprecetli?

Ten vas byznys vypada zatim opravdu zajimave, rekl bych, ze to je takovy "freehostingovy" provoz, pada to jako freehosting, a platit se musi jen poprve, protoze pak bude prodluzovani porad zadarmo :-) Opravdu komedie.

Re: chudacci

Petr Šťastný, WEDOS, 08.11.2010 20:14:17

My netvrdíme, že za to mohou ostatní. Viníky nedostupnosti služeb pro naše zákazníky jsme samozřejmě my. Příliš jsme se spoléhali na tvrzení o spolehlivosti sítě SH a nikdy by nás nenapadlo, že porucha jednoho routeru celou jejich síť položí.

Intenzivně pracujeme na řešení, možná ještě dnes v noci budeme propojeni přes další síť.

Emanuel Komínek, 08.11.2010 23:12:57

Zase to nepřehánějme, nejsem fanda WEDOSu (jak jsem ostatně psal na Lupě), ale nikdo rozumný nebude provozovat mission-critical aplikaci po dvou týdnech provozu centra a tyto dětské nemoci prostě ke spuštění patří.

Teď záleží, jestli se je podaří rychle vychytat, jestli se příliš neprodraží a za půl roku můžeme hodnotit. Mimo to, p. Šťastný několikrát psal, že s konektivitou jsou na tom zatím na štíru, takže tento výpadek alespoň pro mě nebyl nic překvapivého.

S čím tak docela nesouhlasím, tak je chvála nad informováním o výpadku. Za (zahraniční) standard považuji alespoň automatický e-mail o zjištěné závadě postiženým a e-mail o jejím vyřešení. Tedy o výpadku se mám dozvědět od vás, nikoliv, že ťukám na svůj Munin, který mi ukazuje N/A a nevím, jestli prostě spadl router, který za minutu naběhne nebo mám raději jít s přítelkyní do divadla.
Samozřejmě je to trochu trapné upozorňovat zákazníky na výpadky (vezmu-li v úvahu, že 90 % zákazníků by si ho velmi pravděpodobně ani nevšimlo), ale ke korektním vztahům to jistě patří. Takže to berte jako návrh pro příště.

Radek Hemelík, 16.11.2010 14:41:33

Naprosto mi mluvíte z duše. Sám sem přispívat nemusím, napsal jste to úplně přesně tak, jak bych měl nutkání reagovat já.

Jen dodám, že kompenzace jednoho měsíce je pro mne nezajímavá. Škoda při výpadku může být mnohem větší, pokud zrovna někdo chtěl na mém webu objednat mé produkty. Výpadek se nešikovně trefil do odpoledně-večerní špičky a už v průběhu dne se sem tam dostavovala nedostupnost VPS, což mohlo být varováním, že se něco děje.

Co se rychlé reakce Master Internetu týče - mohu jen potvrdit, jsou to profíci. Máme u nich firemní servery a NIKDY (!) jsem potíže nepozoroval (ani já, ani služba monitoring-serveru.cz).

Josef Grill, WEDOS, 16.11.2010 18:33:46

My tyto informace do administrace přidáme, je to jeden z našich dalších úkolů.

Dnes nám O2 natáhlo optické kabely a bude další trasa 1Gbps, která bude nyní končit u Kaora.cz, což je dodavatelel konektivity pro stream.cz. Mělo by to tedy být také v pořádku a předpokládáme, že vše bude fungovat.

Zároveň pracujeme na okruhu 10Gbps, který bude končit v jiné lokalitě v Praze a celá trasa bude vedena zcela odděleně a nebude tam souběh ani metr.

Zdeněk Polách, 23.11.2010 16:40:49

Pěkný den, kompenzace jednoho měsíce není zajímavá skoro pro nikoho. Ovšem kdo požaduje vyšší kompenzace, měl by podle toho domlouvat své služby. Je běžné požadovat kompenzace i v řádu milionů korun, ale ne u služby, která měsíčně stojí 15 Kč.

TuX, 09.11.2010 00:18:40

jéé, přestantě se vozit po wedosu. Jsem ISPík a vážně super network měl dneska opět problémy který mě opět taky nasraly. Je logický že wedos se připojil na ně jakožto na zástupce většiny hostingů v český republice a logicky z toho budou mít i zajištěný výborný peery se zbytkem světa. Bohužel, super network neni jeden z nejstabilnějších a jejich síť stojí za houby. Tenhle incident neni u nich nic vyjímečnýho.

Čas u výpadků + chybějící záloha

David, 08.11.2010 18:51:59

Díky aspoň jsem to tu našel, je vidět že vlastní stránky mte uloženy proatím bezpečněji :) . Ta nedostupnost zálohy konektivity při již defacto ostrém provozu mě přecijen zaráží, naštěstí u mě je to zatím méně kritické takže se zlobím spíš naoko. A prosím doplňujte u výpadků také čas ať vím zhruba kdy to kleklo a potom jen aktualizujte kdy bylo nahozeno. Až si tam ale pověsím třebas webobchod či víc spropaguji stávající stránky tak mě to zlobit bude :) .

Re: Čas u výpadků + chybějící záloha

Petr Šťastný, WEDOS, 08.11.2010 18:59:29

Jak je uvedeno ve článku, záložní trasa už měla dávno být. Měli jsme o Telefónica O2 naslibováno hory doly, termín byl nejpozději říjen.

Pak se postupně odmlčeli, už nám ani nebrali telefony a nereagovali na e-maily. Bohužel jakožto monopol v těchto věcech si to mohou dovolit a nedokážeme s tím nic udělat.

Ale nemůžeme to házet na jiné. Je to samozřejmě naše chyba, že jsme nedokázali tu druhou trasu zajistit a příliš jsme se spoléhali na jiné.

Toto je impuls pro urychlení některých procesů a rychlé zbavení se nespolehlivých dodavatelů.

Mruh, 08.11.2010 20:55:18

Výpadek služeb je pochopitelně velmi velmi nepříjemný a to pro všechny. Ovšem musím v této souvislosti ocenit otevřenost, s jakou o události informujete.

MP, 09.11.2010 01:26:59

tak proc si nevemes linku od jineho kdyz ti too nevychazi u O2. Myslim, ze v TTC je dost operatoru, kteri ti muzou nabidnkou lepsi cenu i support.

Radek Hemelík, 16.11.2010 15:36:04

Ať už se vezme konektivita od kohokoliv, stále zatím vede do serverovny optika od O2, po které se další konektivity také svezou. Pokud jsem vyčetl správně, mělo by se to ale brzy změnit. Držím palec (jeden) a uvidíme.

Petr Šťastný, WEDOS, 16.11.2010 15:44:18

Dnes začaly práce na připojení dalšího nezávislého optického okruhu a máme slíbeno plné zprovozění do víkendu.

Je to opět od stejné společnosti - O2, ale z naší budovy vedou 2 nezávislé optické trasy. Ještě v naší budově se 2 optické chráničky s optickými vlákny rozeběhnou na různé strany a tyto trasy se nikde po cestě do Prahy nesejdou.

Radek Hemelík, 16.11.2010 15:58:51

To zní zajímavě. Ono by to vadilo jen při překopnutí tmavým šikulou (jako nedávno v Mostě, nebo o pár let dříve u GTS na Praze 7), pak by to kryla ta záložní. Jinak pronajaté (ne zrovna levně) okruhy od O2 nemívají potíže, alespoň pokud vím.

Petr Šťastný, WEDOS, 16.11.2010 16:08:22

Ano, potíže s nimi nebývají. Ono je to dané mimo jiné tím, že Český Telecom byl na tyto telekomunikace monopol a v 90. letech si postavili novou luxusní optickou síť po celé ČR. Nikdo jim v ničem nebránil, na všechno dostali ihned povolení, takže to udělali pořádně.

A hlavně celá jejich optická síť je poctivě do nejmenších detailů zakreslená v mapách a při jakémkoliv budování čehokoliv je nutné je požádat o vyjádření, takže si to velmi dobře ohlídají. Jiné optické sítě tak kvalitně zakreslené být nemusí, a tak se o nich třeba neví a pak je snadné je překopnout.

Navíc přes stejné optické kabely si O2 zajišťuje veškerý IP provoz do jižních Čech (např. veškeré ADSL), takže předpokládáme, že když se něco stane, tak si dají sakra hodně záležet na rychlé opravě.