Diskuze ke článku 'Bye, bye Microsoft. Od 1. 1. 2018 budeme 100% opensource' - fórum
Nový příspěvek
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
100 % opensource
Taky jsem byl nejprve znechucen, že kvůli výpovědi licencí budu muset předělávat weby, které deset let bezproblémově fungovaly.
Všechny webové windowsové aplikace se ale naštěstí pomocí wine podařilo zprovoznit i pod Linuxem, sice s tím bylo trochu práce, ale dnes už spíše lituji, že mě WEDOS k přechodu na open source nedokopal už dřív.
Nemusel jsem každoročně za licenci cpát skoro dva tisíce do mikrosoftího chřtánu.
výpočty
Ahoj,
tedy nevím kde se vzalo těch 600%, když jsem koukal na ty výpočty tak mi navýšení u licencí vychází na 20-30%.
Problém tam je spíš ve využití CORE, to by se dalo také řešit kombinací méně jádrových a více jádrových CPU, na nové VPS použít dočasně méně jádrové a při naplnění určité kapacity přemigrovat na vícejádro.
TZN. cenu bych jako důvod na 1.místě neuváděl Spíš jde o ta omezení a nové možnosti pro použitelnost s novými službami.
Re: Omluva
Sorry, špatně jsem si přečetl ten odstaveček za těmi výpočty, tam máte správně těch ~30% s vysvětlěním proč zdražení o 600.
To by pak jediným řešením by byla farma jen pro MS.
To chování MS je o určité úrovni jejich monopolu, kam se to za ta léta nechalo dojít, kdyby je tolik nepodporovali vývojáři dalších aplikací neměli by takové páky na uplatnění své cenové politiky.
Jen tak náhodou neexistuje nějaké hnutí za budoucnost bez MS? Hned bych přispěl :).
VPS
Podla mna je najlepsia moznost ako spominate, nech si kazdy instaluje co chce a zodpoveda za to. Ma to tak plno VPS providerov. Ked bude nejaky problem len posuniete potom meno zakaznika a je vybavene.
Windows Server Študent.
Zdravím,
Tento krok ma celkom teší aj keď väčšina uživateľov asi z neho spokojná nieje. Aktuálne sme na Wedose nemohli prevádzkovať Študentské Licencie od Microsoftu na WS2016 ktoré máme zadarmo. Je mi jasné že nie každému toto rozhodnutie bude vyhovovať ale treba to brať aj z tej lepšej stránky. Otvárajú sa nové možnosti.
Řešení
Kdy se dozvíme, jak co bude probíhat, moc času není. Na mém VPS nemám málo projektů, ale v nejhorším případě je budu muset někam přesunout na MS server... Máte alespoň představu kdy přibližně budete rozesílat info zákazníkům?
Ach, ta trojčlenka!
Tvrdit, že zdražení o 594% je zdražení NA ŠESTInásobek (a ne, skutečně nemám na mysli těch 6 procentních bodů), je fakt smutná písnička. Je to úplně stejně šiblý na stranu jako tvrzení, že když komerčně provozuju velkej server, tak mě 3 stovky měsíčně na systému, vydělávajícím mi na živobytí v řádu desítek až stovek tisíc, vytrhnou trn z paty.
Takže panstvo z Wedosu, šupky dupky zpátky do té páté třídy základní školy.
Re: Ach, ta trojčlenka!
Dobrý den,
matematika je jasná. Vzhledem ke zdražení a změnám v počtu licencovaných procesorů nemáme moc jiných možností.
Trojčlenka je správná. Tak se asi vracet do školy nemusíme.
A nebavíme se tady o licencích za pár tisíc korun, ale o licencích za 10 a víc tisíc měsíčně na 1 server. A to už je dost rozdíl.
V tomto podání stojí licence již mnohem více, než celý server.
Nešťastné rozhodnutí
Dobrý večer,
rozhodně nepatřím mezi zastánce M$, ale přesto tento krok považuji za velmi nešťastný resp. nedomyšlený. Jako by byla prostudována jen jedna podmnožina M$ licencí a počítána jen jedna strana výdajů. V praxi se ale ukáže, že zdaleka nelze použít jakoukoliv krabici s Windows, že si člověk musí pořádně zaplatit za dedikovaný HW, o ceně a času migrace stávajícího řešení nemluvě. Chápu, že Vás láká uvolnění rukou od (nesmyslných) podmínek M$, ale netvařme se, že pro klienty to bude levnější a lepší. Nebude. Z mého pohledu se pak už vyplatí pořídit si vlastní HW. Optika dnes vede kde všude a pokud ji někdo jednou za pět let překopne, dá se to vydržet...
S pozdravem
Marek Drápal
Řešení - WEDOS2 (Win only)?
Zásadní problém vidím v malém % zastoupení Win VPS z celku. To jde vyřešit oddělením host serverů pro Win VPS do samostatné firmy "WEDOS2", která bude zajišťovat jejích licencování (a bude provider partner MS).
Samozřejmě pro nové host servery budete muset nejspíš nadále kupovat CPU s max. počtem jader, aby to vycházelo co nejlépe.
A určitě půjde domyslet a vyřešit i včasnou migraci/konsolidaci stávajících Win VPS, na host servery přeprodané WEDOS2 ;-)
V zásadě tak jde pouze o logisticko-účetní problém. Ano, u WinSrv 2016 navíc 29% zdražení licencí proti 2012. Ale i to by třeba šlo vyřešit s vyhrazením nových VPS s WinSrv 2016 na samostatné host servery vlastněné WEDOS3 (WinSrv 2016 only).
Žijeme přece v ČR, chce to trochu kreativity ;-)
Re: Řešení - WEDOS2 (Win only)?
PS: nechce se mi věřit, že jste to neudělali už dávno, a platili MS licence pro 100 % serverů, když Win VPS bylo jen nějakých 20 %.
Taky to pak ale znamená, že pokud to řešení s WEDOS2 (up to 2012 only) a WEDOS3 (2016 only) uděláte, brutálně se Vám tím sníži náklady na Win VPS, nebo všechny VPS (záleží, do kterých cen jste náklady na MS licence promítali).
Už se těším na levnější Win VPS (když ne všechny)!
PS2: už asi neumím číst, nebo mám špatnou paměť. Teď jsem se znovu podíval na článek a počet Win VPS je jenom 10 %. Taky jsem špatně pochopil placení za všechny servery - to má začít až teď. Nicméně, řešení s WEDOS2/3 pořád může fungovat, akorát to brutálně nesníži cenu.
Problem je v tom, ze musi prodlouzit SPLA smlouvu. MS pred prichodem Server2016 zmenil licencni model ze per CPU na per Core. S tim, ze dle jejich analyzy ma prumerny server 2 CPU a 8 Core per CPU. Ekonomickou sebevrazdou je napriklad provoz 4 socketoveho serveru s 16 jadrovymi procesory na nizke frekvenci (napr stare Opterony) - tzn. 64 coru k zalicenovani. V pripade volby obdobne vykoneho serveru s 2 sockety kazdy procesor s 8 nebo 10 vysoce takovanymi cory vychazi na 16, respektive 20 coru k zalicencovani....
Vendor lock
Pro ty, co si tu stěžují, že s tím budou mít problém: Pokud jste se rozhodli pro vendor lock na MS (ale to platí obecně pro jakýkoliv vendor lock), tak prostě musíte počítač s tím, že problémy mít jednou budete. Tohle vůbec není o tomto konkrétním rozhodnutí Wedosu.
Bye, bye?
Jsem pravděpodobně spíše malý zákazník Wedosu, roční obraty s Wedosem jsem měl 2014 až 2016 cca 11.000 Kč ročně.
Tato situace je pro mě mimořádně nepříjemná. Neupírám Wedosu možnost ukončit dostupnost svých produktů a věřím, že jeho rozhodnutí je to nejlepší možné. Navíc mi to zapadá do série dalších nepříjemných zpráv, které dostávám odjinud - prostě realizovat něco fungujícího je pro OSVČ nebo malou firmu stále těžší a těžší.
Nějaké vracení peněz za přeplatek přes konec roku 2017 je zcela nezajímavé - jen licence softwarových produktů, které jsem si předplatil, jsou dražší (ne že by to byly velké částky - což by ale například o rok dříve neplatilo, před necelým rokem jsem migroval licenčně skutečně drahý (v násobcích ceny za VPS) aplikační server na jiné řešení u jiného poskytovatele).
Píšete: "Bye, bye Microsoft. Od 1. 1. 2018 budeme 100%". Přijde mi to trochu arogantní a furiantské "Dnes slavíme 7. narozeniny a dali jsme si dárek", protože pro mě to bude asi, co se VPS týká, "Bye, bye Wedos".
Byl jsem a pořád jsem velkým fandou Wedosu, fandil jsem a fandím. Věřím že najdete dostatek zákazníků a business Vám bude fungovat. Já budu asi mezi těmi, kterým nebudete moci vhodné řešení nabídnout, ale třeba ještě uvidíme.
Beru to tak, že svět se mění, některé věci se úžasně zlepšují, jiné skvělé věci končí a není pro ně náhrada.
Držím palce.
Re: Bye, bye?
Dobrý den,
děkujeme za příspěvek.
Finančně jsme uvedli jak se zdražení dotýká našich služeb a námi poskytovaných služeb. Je to poměrně dost a takové skoky podporovat nechceme.
Za pronájmy licencí jsme ročně platili jednotky milionů korun a je mi jasné, že to Microsoft nepoloží, ale třeba se nad tím někdo někdy zamyslí.
Jak se to nakonec vyřeší se ještě uvidí. Třeba najdeme vhodnější řešení i pro vás.
Máte pravdu, že název článku je furiantský, ale s Microsoftem jsem si užil své a určitě jsem zvolil ještě dobrou formu. Mohl bych napsat mnohem víc informací, ale to asi až v mých pamětech. :-)
Ty paměti bych si rád přečetl, vidět takříkajíc pod pokličku. :-)
Osobne bych smazal i posledni odstavec "Poznámky na závěr"
Nejen ze vyvolava zbytecny "flame", ale ke charakteru Vami nabizene sluzby je totalne nemistny.
Nabizite serverove reseni pro klienty, kde jim bezi serverove edice operacnich systemu, dle pozadavku bezicich databazi a aplikacnich softwaru.
Radit klientovi at si nainstaluje radsi centos ci nejaky jiny client system je totalne mimo misu.
Asi by nepouzival OS s placenou licenci, kdyby existoval stejny sw i pro dalsi free platformy. Nemyslim "adekvatni". Pokud se pohybujete v business sfere tak rict si, SAP/Oracle/MSSQL je drahy, prejdeme na MariaDB ci jine free varianty je sebevrazda, nemozny plan ci beh na dlouhou trat.
Tak neradte nekomu kdo asi MS musi pouzivat a bezi mu tam unikatni aplikace, at presedla na LINUX/AIX a pocka rok, nez mu sw dodavatel preprogramuje .NET aplikaci za xyz Kc ci bude muset nakoupit nove licence pokud stejny sw dodavatel jiz vlastni i pro jine OS...
však se v článku píše, že zákazník si může nainstalovat vlastní legální wincky, tekže nepruď , zaplať si wincky a užívej si,
Vlastní licence MS - nesmysl
Vážení,
ač nerad, musím říct, že toto je asi nejhorší článek (blog) wedosu od samotného vzniku společnosti.
Tučným písmem v některých pasážích jen přiznáváte, že uživatelům záměrně lžete a neříkáte celou pravdu.
Jako SPLA partneři máte jasnou představu o tom, jaká jsou licenční omezení Microsoft produktů a že Vámi uváděné řešení formou vlastních licencí je zcela mimo rámec licenčních možností "běžných" uživatelů a firem.
Microsoft neumožňuje u svých licencí instalaci do virtualizovaného prostředí na sdíleném hardware, zákazník tak nemá legální možnost zakoupit si serverový operační systém a provozovat jej legálně na vašem virtuálním prostředí ! Cloud ne-Cloud.
Ano, pokud si zaplatí dedikovaný server, pak tuto možnost samozřejmě má, ale kolika firem se toto týká ? Asi jich moc nebude, protože pokud už firma platila dedikovaný server, cena za SPLA licence se jí nijak výrazně nezmění/nezměnila.
Proto nabízet zákazníkům řešení formou nákupu "levné" internetové licence starých systémů Windows Server 2008 a 2012 je opravdu zcela mimo. Zákazník bude tyto licence provozovat stejně nelegálně, jako by je neměl vůbec.
Prosím, řekněte prostě jen že končíte s Microsoftem, protože v tom nevidíte cenový potenciál a neklamte zákazníkům hlavu lživými informacemi. Nepomůže to ani jedné straně :-(
WEDOS vždy jednal fér a nikdy neměl potřebu lhát. myslím, že nemáte tuto potřebu ani nyní.
Děkuji
Re: Vlastní licence MS - nesmysl
Dobrý den,
situaci řešíme a jak bude vypadat finální řešení přesně nevíme, protože to uvidíme i podle reakcí klientů a jejich potřeb. Ne každému vyhovíme, ale budeme se snažit najít vhodnou cestu (i třeba tu, že pronajmeme klientovi dedikovaný server namísto virtuálního).
Obsahem sdělení je to, že nechceme dále pokračovat v poskytování pronájmu licencí.
Re: Vlastní licence MS - nesmysl
Dobrý den,
Předpokládám že došlo k úpravě článku o nový odstavec na konci... za což děkuji, alespoň z části to upřesňuje obsažené informace.
Váš krok plně chápu, taktéž s některými změnami ve SPLA nesouhlasíme, ale naštěstí jsme v jiné situaci a tak nám úprava licencování CPU vs CORE nepřináší až takové komplikace, protože od počátku se držíme násobků osmi a to je teď naše velká záchrana :-)
Pevné nervy a těším se na nové zprávy z WEDOSu.
S pozdravem
J.E.
IP adresy
Jsme uživateli Win VPS. Je nějaká možnost zachování stávajících IP adres při koupi vlastní licence?
Používáme zejména pro SMTP a máme vybudouvané IP adresy s dobrou reputací.
Re: IP adresy
Dobrý den,
zatím nelze přesně napsat, protože jak bude vypadat finální řešení aktuálně nevíme.
Děkujeme za pochopení.
Vitam to
Drzim palce a tesim se na naceneni novych virtualek. Jsem presne ta cilova skupina, ktera ma vlastni serverove licence (CAL atd.) a do ted jsem je u Vas nemohl uplatnit. Stejne tak vitam moznost pouzit klasicke workstation licence a provozovat OS dle sveho uvazeni.
Navic pokud to bude mit prehledne grafy o vytizenosti, moznost limitace a celkove co nejvetsi customizace tak budu stestim bez sebe :) a dokazu si predstavit, zmigrovani nekolika zakazniku na vase VPS.
Re: Vitam to
Dobrý den,
u Cloudu budete mít grafů dost :-) a uvidíte stav celého pronajatého prostředí.
Zdravim
Nemyslim si, ze se mate na co tesit.
Spis prijdete o spoustu funkci, statistik, grafu a vyssi dostupnosti.
Pokud dostanete dedikovany HW a na nem si budete chtit rozjet svoji licenci a OS, cloud provider nebude mit prostredky jak Vam ty podrobne statistiky zprostredkovat, jak doted mel, kdyz VM bezely na jeho hypervizoru. Z jeho urovne slo vycitat podrobnejsi statistiky o samotnych bezicich virtualech.
Odmyslete si, ze o tu jednu vrstvu odkud ty podrobne statistiky lze vysist provider prijde a pristup do samotnych VM/HW mit nebude.
V tom pripade dostanete maximalne obecne ukazatele sitove/storage propustnosti, atd....zjednodusene receno. Teda aspon podle toho jak wedos popisuje moznosti prechodu na dedikovany hw.
DD, na tohle zapomeňte. Legálně to takto prostě nejde udělat. Můžete si ale k Wedosu dát vlastní HW (pro každého vašeho zákazníka samostatný) a pak ano. Pozor ale, abyste jim to nepronajímal, ty licence musí být jejich vlastní :-).
Pokud chce jít Wedos tímto směrem, v podstatě končí s MS úplně. Jak jsem psal, museli by ty servery fyzicky zákazníkům prodávat, jinak se bez SPLA neobejdou.
Jak to chcete provést?
Určitě je potřeba velkým hráčům ukazovat, že si nemohou dovolit všechno, ale jak to chcete udělat? To bude mít každý zákazník vlastní fyzické servery? Protože do sdíleného prostředí (více zákazníků na jednom fyzickém serveru, nebo jedné serverové farmě) nelze přinést vlastní operační systém a spoustu licencí vlastněných zákazníkem buď nelze použít vůbec, nebo pouze s aktivním SA. Nelze na jedné farmě mixovat serverové a klientské OS, atd. Díky za návod.
Re: Jak to chcete provést?
Kde jste přišel na to, že to nejde? Každý virtuální server je oddělen a běží nezávisle na fyzickém stroji, má vlastní virtuální hardware i bios. Na jeden fyzický stroj můžete nainstalovat naprosto libovolné kombinace Windows, Linux, Unix,... operačních systémů nejrůznějších zákazníků bez toho, aby se jakkoli navzájem ovlivňovaly.
Podmínky užívání produktů MS stanovují mimo jiné spoustu omezení, pokud jsou na jednom fyzickém serveru virtuální servery více zákazníků (různá IČ bez afilace). Například nemožnost přinést si vlastní operační systém. Aby toto zákazník mohl udělat, musí mít přímo pro něj dedikovaný HW.
Další pravidlo je, že musí být operačním systémem Windows Server zalicencován každý fyzický server ve farmě, kde se může objevit zákazníkův VM s OS Windows Server. Kolik licencí OS si tedy bude muset zákazník koupit aby provozoval jeden VM, respektive na kolika fyzických serverech se může jeho VM vyskytnout?
Nejsem fanoušek MS, jen do nás na školeních tyto pravidla tlačili a rád bych věděl jak to legálně dělat bez SPLA.
Díky za odpovědi.
Dobrý den,
ano, vlastní fyzický server je dokonce jednou z možností. Nakoupili jsme 254 serverů s 32GB RAM, které na to lze bez problémů použít. Klienti přijdou o výhodu virtualizace, ale na druhou stranu získají mnoho dalších výhod (vyhrazený HW, větší prostor).
Jednou z klíčových výhod virtualizace (alespoň jak to vidím já) je HA. O toto tedy zákazníci přijdou. Vyhrazený HW je výhodou například pro velké SQL servery, kdy ale zase bude limitem 32GB RAM. Jaký tam máte procesor nevím. Pronajímat si celý fyzický server kvůli AD + RDS a bez možnosti HA podle mne výrazně omezuje počet zákazníků pro které bude toto řešení zajímavé.
Nicméně prosím o odpověď jak to budete dělat bez SPLA na sdíleném HW, tedy Public Cloudu. Toto by mne fakt hodně zajímalo. Díky.
Dobrý den,
ano, bez virtualizace o některé výhody zákazník přijde.
Uvidíme jak to bude dále. Vhodné řešení hledáme a zřejmě upravíme podle reakcí zákazníků.
Pokud zákazník bude chtít virtualizaci a role serverů členit podle doporučení MS, tak si to může vždycky převexlovat pod HyperV a HA řešit prostředky ať už HyperV (tedy HA na úrovni virtuálních strojů), nebo windowsovského failover clusteru (tedy HA na úrovni služeb).
Jinými slovy, každému soudruhovi podle jeho vkusu a potřeb, a byla by velká hloupost jim ty vrata zavírat. Přece když si to zaplatit chtějí, proč jim v tom bránit? Jelikož přepsání jejich aplikací by stálo víc než ty licence a trvalo by to neúnosně dlouho, je naprosto nerealistická zhůvěřilost si myslet, že by prostě nešli jinam a prostě neplatili do jiný kasičky.
Dobrý den,
nene to nepůjde. Nemůžete pronajímat HW a to ani dedikovaný a chtít na to dávat licence MS. To je prostě porušením licenčních podmínek. Přesně na to má totiž MS SPLA. To byste musel ten HW zákazníkovi prodat.
Na to je snadná odpověď, dokonce i v češtině jednoslovná:
LÍZAČKA (leasing). Prostě mu ten server prodají na splátky / operativní leasing, a je vymalováno.
Po dobu leasingu je zboží v majetku poskytovatele leasingu. Nedokážu si představit že by se to nějakým takovým způsobem (úvěr/splátky) vyplatilo. To už si tam může zákazník dát rovnou vlastní železo.
Nemáte pravdu. Na pronajatý HW si zákazník může přinést vlastní licence. Platí pro případ, kdy je HW celý pronajatý (dedikovaně) jednomu zákazníkovi.
Kauza Mironet se bude opakovat...
Pánové z WEDOSu, držím palce a buďte silní v kramflecích. Připravte se na to, že se bude brzy opakovat kauza MIRONET, budou na Vás posílat vše možné a hledat možný problém, za každou cenu. S mafií se přece legálně skončit nedá, toho si buďte vědomi.
Držím palce, ať to ustojíte !
Roman
Re: Kauza Mironet se bude opakovat...
Dobrý den,
boj očekáváme a už jsme se stali jeho součástí.
Určitě nechceme porušovat nějaké licence nebo klienty nutit do nějakých kroků.
Bráníme se tomu, že nás software stojí cca 3x více, než vlastní hardware a rozhodli jsme se, že bez produktů Microsoft jde žít a existovat...
Držím palce :-) Velké štěstí je, že ve Vašem businessu lze bez MS přežít. V jiných bohužel prozatím ne :-(
Dobrý den,
ano, to je samozřejmě výhoda. Jinde to tak není, ale to je z dlouhodobého hlediska špatně a může být mnohem hůře. Nyní je zdražení takové, časem bude větší. Jak jsme uvedli na našem příkladu, tak u nás by stál pronájem licencí 3x více, než je v přepočtu cena hardwaru. To už je otázka, zda to je v pořádku nebo ne...
Drzte sa!
No hold, skoda :( Kazdopadne, drzte sa.
A ja si medzicasom idem preprogramovat aplikacie do .NET Core. :)
Sviňa může žrát, ale nesmí u toho mlaskat.
Licenční politika MS pro business zákazníky zažívá za posledních cca 5 let do té doby myslím nevídané kontinuální zdražování a produktovo/cenové karamboly. Zejména v souvislosti s virtualizaci a O365. Například i jinak skvělé VDI tím totálně zabíjí. Windows Server 2016 je už jen třešnička na dortu. Zatím. Dá se jen spekulovat, kam až to může zajít.
A MS Azure? Zatím ještě nemají dostatečně zaseklé drápky (kvantita z potenciálu trhu), takže to pro někoho může vypadat jako fajn, sice dražší, ale "jsme přece v rukou velkého MS a máme to vše bez starostí". Osobně pevně věřím, že i zde přijde série cenových meziročních šoků. Jen nevím, jestli to bude před, nebo až poté co MS vymačká i své partnery (změny v programu MPN za posledních pár let taky ukazují "mezi řádky" jasný směr/cíl).
Proč to MS dělá? Nejspíš proto, že si uvědomují v podstatě monopolní postavení v daném segmentu, a je to nejspíš jediná cesta kterou vidí k pořád vyšším výnosům. Kor když rizika těchto kroků jsou v podstatě předem nezměřitelné. Jen čas ukáže, jak se s tím trh nakonec vypořádá. V tomto směru vnímam krok Wedosu velmi velmi pozitivně a držím palce jak jim, tak i nám ostatním.