Dnes sleva 50% na webhosting NoLimit

Diskuze ke článku 'Murphyho zákony fungují aneb vše, co nás nezabije, tak nás posílí' - fórum

02.06.2014  |  foto (18)
Před deseti dny se u nás stala velká nepříjemnost. Měli jsme problémy s napájením a tím došlo ke komplikacím při poskytování služeb našim zákazníkům.
Nová UPS 2014
Nová UPS 2014
Nová UPS 2014
Nová UPS 2014

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Internet v mobilu

Lukáš Caha, 07.06.2014 00:40:54

Nechci rejpat, ale nedá mi to. To nikdo z 20+ zaměstnanců nemá internet v mobilu? Že by ten 1-2 zaměstnanec mohl alespoň uklidnit na soc. sítích uživatele...

I tak vám ale velice fandím a do budoucna spokojené zákazníky a bez výpadků ;-)

Re: Internet v mobilu

Petr Votruba, 18.06.2014 09:29:40

Možná to pan Grill jen přehlédl, možná se na to nedá odpovědět jinak než "já vím, že v tomto bodu jsem naslintal strašný kraviny, protože v dnešní době je neobhajitelné tvrdit, že se nikdo nedokáže dostat na sociální síť a doufám, že mi to všichni sezobnete i s navijákem!".

Neuvěřím, že nikdo "z přítomných" zaměstnanců neměl přístup (technicky).

Přesto, pokud nikdo z přítomných neměl přístup, jistě měl GSM telefon (aby zase někdo netvrdil, že mají VOIP, takže si nemohli ani zavolat) a mohl zavolat někomu, kdo sedí někde, kde přístup na web má (nebo si mohl dojet na nějaký free wifi).

Pokud nikdo neměl přístup (hesla) na účet u sociálních sítí, mohl to tam napsat "ze svého soukromého". Nevěřím, že nikdo z nich nemá svůj osobní účet třeba na Facebooku (pokud fakt ne, tak platí bod výše o zavolání).

Máme u Wedosu 3x VPS a asi 100 domén, někteří zákazníci jsou poměrně problematičtí (samospráva atp.), J. Grilla znám dlouho (do jeho předchozího působiště jsme jezdili na tzv. "bulík párty", kde nám se nám s Martym snažili věšet bulíky na nos :-)) a přesto bych zkousnul i tenhle megapodceněný výpadek. Klidně i bez "satisfakce". Navíc, mě fakt nepomůže o týden prodloužený VPS hosting, to v té faktuře udělá zanedbatelnou částku (byť to Wedos bude stát balík).

Koneckonců, jak v dřívější firmě, tak teď je to pořád jen o tom, že za zajímavé peníze nabízejí solidní službu, proto zůstáváme (resp. následujeme J. Grilla do jeho projektů). Jen mě rozčilují zbytečné bulíky okolo, šlo by to i bez nich...

Co mě fakt štve, že v jednom článku najdu milion keců o férovosti, otevřenosti a naprosto otevřeném informování doplněnými dlouhými větami o technických komplikacích, který neumožňují tohle a tamto - viz. speciální firewally, kabely atp.

Kdybych četl "jasně, bylo to průšvih, měli jsme těžkou hlavu a jak se každý snažil na to přijít, tak holt si nikdo nevzpomněl na to, že je třeba dát krátký komentář na FCB, napsali jsme to do směrnic na příště", tak to přijmu lépe.

Pokud mě k tomu J. Grill fakt nutí svým prohlášením, tak je mi to trapné, že musím radit člověku se 17ti letou praxí, ale zřejmě si o to říká. Zde tedy jeden z možných návrhů, jak se této situaci (nemožnost dát sebemenší zprávu ven) vyhnout na příště s minimálními náklady:

1) navrhuji udělat anketu, kolik lidí nechce kompenzaci a z uspořených peněz doporučuji zakoupit 1 ks mobilního telefonu a k němu datový tarif. Má-li Wedos přijít o 1,5 mil. korun na kompenzacích, jistě se najde dost zákazníků, kteří kompenzaci raději převedou na tuto akci, jsme jedni z nich

2) aby nebylo nutné dávat přístupy na účty sociálních sítí více lidem, stačí se inspirovat u normálních firem, jak řeší "nouzový klíč" - zkrátka za pár korun koupit zaplombovanou schránku, do které uložit papírek s přístupy a v případě potřeby ho může použít kdo má ruce, nohy, hlavu, umí číst... Telefon může ležet vedle ...

3) nabízím se dobrovolně a bezplatně! jako stávající a věřím, že i budoucí zákazník, že mi můžou pracovníci z Wedosu zavolat a požádat mě o přetlumočení zprávy na Facebook (účet mám, připojení si grandiózně platím rovnou dvakrát ;-)). V případě, že by byla obava z prozrazení "státního tajemství" přes telefon GSM, tak se mohu dostavit osobně (jsem také z Hluboké).

Tak jaká varianta je tedy správně?
a) fakt jsme byli takoví lemplové, že jsme si nedokázali zajistit zastupitelnost (přístupy na FCB, nikdo tam nemá účet, nemáme komu zavolat) nebo technické prostředky přístupu na web (mobilní data, záložní ADSL, blbou wifinu, nikdo neumí skočit do auta a dojet na nějakou konektivitu)

b) jen jsme nechtěli říct naplno pravdu, že jsme se s tím nechtěli chlubit/nikoho nenapadlo to napsat (chápu, že se nikdo nechce chlubit neúspěchem, ale on by Vám nikdo hlavu neutrhnul)

Třeba si to někdo z Wedosu přečte a když nikdo neodpověděl Lukášovi, třeba napíše stručně mě, že odpověď je za a) nebo za b)

Petr

PS: fakt by Vás na pár minut nepustili na počítač v infocentru? (PS: Infocentrum je od Wedosu tak 200m...)

Josef Grill, WEDOS, 19.06.2014 11:17:04

Dobrý den,

děkujeme za příspěvek.

Tak to vezmeme krok za krokem.

Internet v mobilu někdo má a někdo ne. Někdo má starší mobil. Někdo má modernější. O to tady primárně nešlo.

Problém byl v těch přístupových heslech. Pokud je máte třeba v PC, které jede ze serveru, který jede, ale nejde síť mezi vašim PC a tím serverem, tak jste prostě bez hesel...
Takže můžete volat třeba z okna, ale není to k ničemu. Nyní jsme udělali nějaké věci trochu jinak.

Situace nastala v pátek odpoledne a všichni se podíleli na opravě a řešení problému. V jednom okamžiku bylo práci asi 11 lidí (i s účetním). Technici řešili servery a firewall, další člověk řešil opravu elektroinstalace (s dodavatelskými firmami), další firewall... Každý dělal něco, co měl...

S tím Infocentrem jste pobavil (a svým způsobem byste měl i pravdu), ale k tomu jsou dvě poznámky (kromě toho zcela prvního bodu zde nahoře v příspěvku = bez hesel je to zbytečné). Infocentrum je připojené přes nás a tak také nešlo. A druhá věc je samozřejmě ta, že jsme dělali maximum pro obnovení provozu u nás a věděli jsme, že to Infocentrum stejně nejde.

Skutečně nejde o bulíky, ale o soupis toho, co se stalo a jak se to přihodilo. proč bychom to dělali? On není důvod si vymýšlet. Komunikaci jsme pokazili a víme to moc dobře. Nikdy jsme u WEDOS nic netajili a nikdy jsme nedělali problémy v komunikaci a o to víc nás to mrzí. To mi věřte.

Některé věci jsme upravili, některé ještě upravíme a hodně jsme se z toho poučili. Takže je několik změn a to jak technických, tak organizačních.

Vaše rady se (v některých bodech) shodují s tím, co jsme upravili my.
Bohužel po bitvě je každý generál. I já jsem nyní chytřejší a zkušenější (ačkoliv je to velmi nepříjemná zkušenost).

Napsali jsme pravdu o průběhu a problémech a okolnostech. Ano, některé věci jsme neměli domyšlené do tolika scénářů, které mohly nastat... a nastaly. Tak to byla samozřejmě chyba. To jsme nikde nepopřeli.

Ještě jednou děkuji za příspěvek. Omlouvám se za komplikace a děkuji za pochopení.

Přijďte se k nám podívat a uvidíte, že jsme nelhali v ničem. Ani dříve a ani v tomto případě. Jste z Hluboké a tak to nemusí být takový problém, abyste nás navštívil.

Petr Votruba, 23.07.2014 16:59:54

Zdravím :-)

Přišel jsem na web WEDOSu opět zaplatit nějaké ty domény a všiml jsem si diskuse (asi jsem minule nezaškrtl "odebírat", nebo jsem odpověď přehlédl, reagoval bych dříve). Napsat pár řádek je skvělý způsob prokrastinace, tak něco připíšu:

Děkuji za vysvětlení (i za prvního tazatele), že internet v mobilu fakt v tu chvíli nikdo neměl, protože ho nemá zřízený a ten, kdo má, ten má starší mobil :-) Nicméně v bodě 1 předchozího příspěvku jsem navrhl způsob, jak vyřešit tuto záludný nedostatek :-)

Aby to nevypadalo, že jsem "po bitvě generál", tak proaktivně nabízím vyřešení druhého zásadního bodu - hesla byly uloženy na serveru, ke kterému nebyl žádný přístup: tip na mnou léty používanou aplikaci pro správu hesel, kterou je možné synchronizovat s telefonem (novější modely, ale i ty historické kousky, které mají vaši zaměstnanci a díky nimž se nedostanou na sociální sítě:-)) - http://keepass.info/, tím se zajistí, že pokud bude chtít člověk přístupy, má je i při vypnutém PC... Snad telefon v onu kritickou chvíli neztratí ;-). Nadále ovšem preferuji návrh z bodu 2) předchozího příspěvku, toto je jen takové vylepšení pro situace, že by se zamkli dveře k místností s bezpečnostní schránkou ;-)

Že je 11 lidí v pátek odpoledne v práci a maká jak čerti na závadě je chválihodné! Nicméně netuším, proč by se tam nenašlo cca 5 minut jednoho člověka, který by hodil krátký koment na sociální sítě (třeba účetní by to klidně dal, předpokládám, že není zároveň expertem v elektroinstalacích, serverech, firewalech a tak jeho pomoc na místě nebyla tak kritická).

Za infocentrum se omlouvám, to mi nedošlo. Tak nabízím možnost použít konektivitu ZOO, nebo AJG. Předpokládám, že tam stále provozujete webky, takže přístup nebude neřešitelný problém;-). Samozřejmě pořád nabízím variantu z bodu 3) a myslím, že se ještě můžu zálohovat třeba Jardou B. ;-) Případně udělám sondáž, kde je free wifi na benzinkách po okolí:-D

Ad bulíky - fakt mi to přijde divné. Jednoduše by šlo napsat "zapomněli jsme se ozvat, makali jsme", ale místo toho se tu rozvíjí teorie o tom, že není přístup, že jsou staré mobily, že není heslo k oficiálnímu FCB, že žádný ze zaměstnanců nemá přístup na soukromý FCB, že není komu zavolat, aby informoval zákoše... Fakt divné... ;-) :-)

Jsem rád, že "mé skromné" rady se shodují s tím, co jste upravili (a protože vím, že nejsem žádná bedna, tak se divím, že to nebylo nastaveno od začátku :-D)

Za nabídku k návštěvě děkuji, ale asi nevyužiji. Něco jsem viděl z prezentací na webu a po technické stránce to nijak nekomentuji (co dokážu pochopit mi přijde dobře udělané, zbytek je nad mé schopnosti). Já se jen otočil na velice nešťastném způsobu obhajoby počáteční "nekomunikace" (je jedno, jestli je to tím, že to není pravda, nebo jste to fakt měli tak blbě nastavené), protože mě to bije do očí...

Kromě toho, při návštěvě bych se možná neudržel a začal se vyptávat, proč se kompenzace netýká "větších zákazníků" s VPS platící větší částky (my např. kolem 10t ročně), ale pouze "drobných" webhostingářů za 300 Kč/ročně/hosting... Myslím, že takový "velkoodběratel" má i způsobené větší problémy, spousta zákazníků volá/nadává a on NEVÍ co se děje... Nicméně podle vaší logiky si kompenzaci nezaslouží (aby nedošlo k mýlce, nebrečím po pár korunách satisfakce, jak jsem již naznačoval, stejně bych je věnoval zpět WEDOSu, jen mě fascinuje ta logika).

A odtud už by byl jen kousek k otázce, proč je mohutně propagovaný provizní systém opět nastaven tak, že "dealer" přinášející desítky domén je nežádoucí a čerpání provize je umožněno jen drobným registrátorům, kteří navíc můžou registrovat s provizí jen vybraným lidem (podle bodu 3.Odměna, část. 5 z roku 2013:
Účastník nemá nárok na provizi z objednávky, která je realizována ve prospěch účastníka, jeho rodinných příslušníků či příbuzných, nebo ve prospěch jeho podnikatelských aktivit nebo majetkově propojených osob.)... :-) A ne nejsem šťoural, který hledá mouchy všude a už vůbec nečtu dobrovolně smlouvy a podmínky... Na ty mě přivedl a donutil přečíst Váš kolega P. Štastný, když jsem s podporou řešil možnou chybu v přehledu provizí, která mě zaujala... Člověk z podpory nedokázal odpověděť a o řešení požádal jeho jako technika, bohužel jeho kvalifiková technická odpověď byla, že HRUBĚ PORUŠUJI PODMÍNKY (možná by se hodil na právníka, technická informace z něj nevypadla, doufám, že to aspoň opravil:-)

No myslím, že mi stačí osobní kontakt z Ktiše, měl bych zase moc otázek;-). Respektuji, že jsou to Vaše rozhodnutí, byť se mi zdají zvrácené, takže pokud by někdo napsal "komentáře jsme chtěli poslat až po vyřešení akce", tak mlčím, byť s tím nesouhlasím. Způsob "vysvětlování" mě ovšem zaujal a donutil prokrastinovat minule i teď:-)

Takže děkuji za možnost si odpočinout a věnovat se také něčemu naprosto neproduktivnímu a zbytečnému:-)

Ač se to nezdá, tak i tak Vám fandím a přeji úspěch :-)

S přáním krásného dne

PV

PS: má některý ze zaměstanců svůj osobní Facebook? Zná své heslo, nebo má dokonce chytrý telefon a na něm stále zapnutý přístup do FCB? Jste hrozně zvláštní vzorek lidí :-) Ač sám nejsem žádný FCB maniak a kontroluji ho sporadicky, tak přístup jsem schopný zajistit do minuty téměř kdy/kdekoliv. A to patřím mezi exoty v mém okolí, ti jsou online pořád. Vy mě ovšem posouváte do rozumného středu, u vás je vysoká koncentrace lidí bez FCB, nebo s problematickým přístupem :-D

Vypadek a tyden zdarma

Radek, 03.06.2014 16:18:48

Dobry den,
dekuji Vam za podrobne vysvetleni jak v predchozim clanku tak i v tomto. Sam u Vas provozuji 2 VPS. Jako na potvoru jsem k vam presunul technologicke zazemi pro hydronet.cz tyden pred vypadkem a dusoval jsem se jak jste skveli. No a tyden nato vypadek. Nastesti vse jede, data se neztratila a jsem tak trochu rad ze se Vam tento vypadek prihodil. Poucite se z nej a budete lepe zabezpeceni a pripraveni na podobne udalosti.

A ted k tydnu zdarma. Momentalne ziji v zahranici a zdejsi virtualni mobilni operator mi po vypadku dal vybrat jak chci vypadek kompenzovat. Zdali chci pripsat kredit a nebo venovat penize na charitu.

S pozdravem Radek

PS: Nekdy bych si rad prohledl Vase datacentrum.

Re: Vypadek a tyden zdarma

Petr Vaníček, 03.06.2014 17:32:52

To je taky celkem dobrý nápad rozšiřující to co jsem psal.

Myslím, že by tam mohli dát volbu, zda člověk kompenzaci chce nebo ne a kdyby to dali na charitu, tak si tím udělají ještě lepší obraz.

zabezpečení?

Ondřej, 03.06.2014 07:17:11

Zajímavé: vše máte skvěle zabezpečeno vašimi firewally, že se tam nedá dostat odjinud než z vašich kanceláří a nedostanou se tam tak při výpadku ani vaši admini, ale administrace vašich switchů se nejprve objevila na zákaznických IP adresách pro VPS:
https://twitter.com/Medvidekpu/status/470468575543963648
a dodnes je přístupná z venčí naprosto komukoliv viz:
http://46.28.111.254/cs8f566346/
To svědčí spíše o tom, že máte v síti slušný hokej a nevíte pořádně, co vám kde běží. Schválně, za jak dlouho od zveřejnění tohoto příspěvku ten odkaz výše přestane fungovat. Teď už je tam ta administrace otevřená do celého světa minimálně týden.

Re: zabezpečení?

Josef Grill, WEDOS, 03.06.2014 07:42:43

Dobrý den,
máte pravdu, že nějaký switch na veřejné IP adrese není ideálním řešením, ale na druhé straně to vůbec nic neznamená... To, že to "někdo někde" napsal nic neznamená.

Berte v úvahu, že nevíte co je to za switch (a zda je například vůbec produkční) a jaké má ten switch zabezpečení (složitost hesel, certifikáty, omezení přihlášení na IP a jiné možnosti). Problém by byl, kdyby switch byl produkční a někdo se do "něho dostal".

V každém případě to zjistím u kolegů proč tomu tak je a případně to vyřeší.

Ondřej, 03.06.2014 08:20:57

Jak je to s omezením na IP adresu a certifikáty, to se může přesvědčit každý sám. Omezení na IP adresu tam není žádné a přihlašování do webového rozhraní i na telnet je bez jakéhokoliv šifrování. Předpokládám, že jde o jeden z těchto switchů:
http://datacentrum.wedos.com/a/168/testovani-10-gbps-switchu-dell.html
Nebo je ještě stále po třech letech testujete?

tom130, 09.06.2014 22:53:36

Asi se jim nechce konfit ACL :P

Bude možnost odmítnout kompenzaci?

Petr Vaníček, 02.06.2014 20:03:00

Kdesi někdo v diskuzi navrhoval, že by v administraci mohla být možnost odmítnutí kompenzace.

Myslím, že bych nebyl sám kdo by ji nepožadoval. Myslím, že odvádíte skvělé služby a je mi celkem blbé tu kompenzaci chtít, když za celou dobu (2-3 roky) co u vás web hostuji jsem zaznamenal snad až tento výpadek.

Re: Bude možnost odmítnout kompenzaci?

Tomáš Horáček, 02.06.2014 20:37:52

Jj. TO jsem navrhoval já. Já ji taky nechci.

Tejkl, 02.06.2014 22:59:35

Urcite bych byl taky za moznost ze nechci kompenzaci. Problem se stat muze a vse se zvladlo v rychlem case.

Miroslav Navrátil, 02.06.2014 23:52:20

Také se přidávám...

Josef Grill, WEDOS, 03.06.2014 07:44:45

Dobrý den,

podobné příspěvky nás těší. Je moc příjemné vědět to, že jsou klienti na naší straně. Děkujeme.

NoLimit Extra

Petr, 02.06.2014 18:55:41

Neměl by být u NoLimit Extra zdarma celý měsíc? Viz podmínky https://hosting.wedos.com/cs/webhosting/extra.html

nebo to spadá do "U klientů, kteří mají speciální dohody ohledně dostupnosti nebo služby se zvýšenou dostupností, budeme řešit situaci individuálně a je potřeba nás kontaktovat."

Re: NoLimit Extra

Jaroslav, 03.06.2014 06:34:00

Petře,neuvažoval jste o tom jít do prdele?

Re: NoLimit Extra

Josef Grill, WEDOS, 03.06.2014 07:43:43

Dobrý den,

těm kteří mají NoLimit Extra dáme odpovídající náhradu, tj. měsíc.
Případně to v článku ještě upravíme.

týden zdarma

TS, 02.06.2014 17:25:40

Jen drobný dotaz k tomu zdarma. Píšete "všem klientům". Znamená to i těm klientům u těch služeb, které u vás v tuto chvíli ještě nejsou a přibydou v čase, než to bude naprogramováno?
Neptám se proto, že bych to považoval za nutné. Popravdě - není to ani logické. Přesto: pokud se tou hranicí zabývat nebudete a v den té implementace dáte týden všem, znamená to drobnost, kterou můžu marketingově využít.
Díky za odpověď. Vaše služby využívám rád, ten výpadek byl nepříjemný, ale dojem kvalitních služeb mi nezkazil.

Re: týden zdarma

Krnáč, 02.06.2014 20:14:47

Nechci také žádnou kompenzaci, jsem spokojen a tohle se prostě stane, žádný problém.

Josef Grill, WEDOS, 03.06.2014 07:45:42

Dobrý den,

uvidíme jak to kolegové připraví a naprogramují. Teoreticky jsou možné obě varianty. Tak se uvidí.

Řehoř, 12.06.2014 12:50:26

To by šlo využít k přilákání nových zákazníků!
"25. 6. chystáme prodloužení všem o týden. Pořiďte si hosting do té doby!"