Diskuze ke článku 'Oficiální vyjádření k problémům ze dne 23. a 24. května 2014' - fórum

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
nefunkcni redirecty
behem cele nedele 24.5. az do ted (18 hod) nefunkcni presmerovavani... porad, stale a zas...
Je potřeba si ujasnit pojmy
No výpadku jsem si ani nevšiml vzhledem k tomu jak jsem vytížen. Protože provozuji nevýdělečný web, kompenzaci požadovat nebudu, tyto věci se občas stanou. Ale protože jsem elektrikář neodpustím si pár poznámek. Asi třikrát se ve vyjádření píše o výměně jističe. Jistič je vratná součást a životnost je až 10 tis. cyklů (zkratů, ve jmenovitých hodnotách). Zničit se dá pouze špatnou volbou zkratové odolnosti. Takže co se vlastně měnilo? A pro příště bych se věnoval více dieselgenerátoru, není to tak složitý zařízení aby se dostalo do poruchy v nouzové situaci. Otázka kým byla kontrola prováděna jestli IT technikem tak se nedivím. Možná by to chtělo do týmu nějakého praktika, který se nebojí trochu ušpinit a daným věcem rozumí. A nakonec doporučuji do datacenter přepětové ochrany typ I, II, III od DEHNu. Možnost ochran s odpojením tak aby nedošlo ke schození jističe.
Výpadek a kompenzace
Díky za info, bohužel technika je nevyzpytatelná a zrádná. Chápu, že problémy se někdy sejdou v nejnevhodnější dobu, ale je potřeba se z toho poučit. Omluvu přijímám a kompenzaci nepožaduji. Jinak WEDOS je super služba a jsem s ní doposud spokojen, včetně rychlého řešení problémů a slušné omluvy zákazníkům, které se jen tak dnes každému nedostane.
Hodně úspěchů do další práce a mnoho spokojených zákazníků.
Pochopení
Chápu, že výpadky byly nepříjemné, jen podpora by měla fungovat přes jiné záložní větve, které by pomohly.
U Wedosu jsem skoro 4 roky a naprostá spokojenost.
A že náhoda je blbec, to ví každý.
U mě to byla ta, že jsem objevil problém po deseti minutách.
Takže, Wedosu zdar!
K výpadkom dôjsť môže, ospravedlnili ste sa a teraz ste v tomto ohľade o niečo múdrejší.
Chcem vysloviť podporu WEDOSu v tomto prípade. Snáď už teraz viete ako podobným problémom predísť v budúcnosti atď. Výpadky sa stávajú a pokiaľ niesú príliš časté zákazník bý ich podľa môjho názoru mohol firme prepáčiť.
Som rád, že ste sa k tejto veci vyjadrili a pokiaľ sa podobné výpadky nestanú častým pravidlom, na kredibilite ste u mňa zatiaľ nestratili.
informovanost
Zdravím,
mému klientovi nejel firemní e-mail skoro celé dva dny. Trapné bylo, že klient to oznámil mě, ne já jemu. Takže,příště prosím, abyste dali nějakou zprávy o výpadku.
Díky :-)
Jedna větší výtka
Jediné, co mi opravdu vadí, je fakt, že servery neobdržely nějaký ACPI signál, aby se mohly korektně ukončit. Místo aby to pak v pořádku najelo byla poškozená databáze (protože se server prostě stopnul, asi když mu došla šťáva), takže se výpadek webů prodloužil ještě o dobu, než jsem databázi opravil.
Jeste ze to byl jenom vypadek
Po kazdem vypadku mi spatne naskocil VPS s Webama (moje blbost). Behem vikendu jsem se snazil prijit, jestli mi nekdo nevlezl do VPS a nesundava mi ho a nemohl jsem na to vubec prijit.
Jakou ja mel radost, ze to byl "jenom vypadek".....
Bohuzel nemam cas sledovat ani FB ani jine komunikacni kanaly, takze kratke upozorneni v Klientske casti by mozna taky pomohlo.
stále nefunkční služby
Dobrý den,
psala jsem již několikrát přes kontaktní formulář, všichni mi tvrdí, že je situace nyní již vyřešena.
Nicméně náš web ani administrace stále nejedou plynule, spojení vypadává (spojení přerušeno), jeden příkaz trvá i 30 sekund (nebo to spadne). Je to velmi, opravdu velmi problematické, hlavně, když se člověk potřebuje ohánět před odesíláním zásilek.
Nyní mi znovu bylo odpovězeno, že je vše v pořádku. Na koho se mám obrátit? Zvažuji přechod na jiného poskytovatele, protože jsem ze situace již opravdu neúnosná a nevím, jak ji jinak vyřešit.
Děkuji.
Re: stále nefunkční služby
Dobrý den,
nyní jsem Váš web zkoušela a načetl se do vteřiny (ve firmě nejsem, nacházím se 50km od Hluboké na obyčejné wifi). Kolegové to zkouší přímo u nás a mají to stejně rychlé. V případě, že budou Vaše potíže ještě přetrvávat, ozvěte se prosím. Ale u nás to na žádnou chybu neukazuje, tak budeme muset pátrat po jiném problému.
Zrovna jsem zvažoval VPS
Zrovna jsem dnes zvažoval, že testnu to Vaše VPS. Dříve jsem měl u Vás Webhosting NOLIMIT EXTRA, který byl problémový. Webhosting jsem nechal pár měsíců ležet bez používání než doběhlo, neb nebylo možné dohodnout přesunutí na test slavného VPS místo webhostingu když byl zaplacen. Na slova zaplaťte, vrátíme jsem už neměl chuť. Ale jak to tak čtu, tak raději nic u vás testovat nebudu. Jsem na vlastním železe a výpadek jsem neměl tedy naprosto žádný, vlastní dns, kolísání tu bylo taky ale to že nic nejelo wedosu mě díky tomu bylo zcela ukradené. Po přečtení jak to bylo, mě přešla chuť a raději zůstanu dál na vlastním. Píšete jak pravidelně testujete a jak náhodou všechno odešlo, no to mě fakt rozesmálo :-D.
Odškodnění
Mě na rozdíl od příspěvků výše (nebo níže) odškodnění zajímá. Jednak jsem ztratil nějaký čas, kdy jsem chtěl pracovat na něčem, kde mě docela tlačí čas. V dalším případě k vám převádím web mého zákazníka a vysvětlovat mu, že to, co jsem mu tak vychvaloval, právě teď nefunguje, bylo nepříjemné a bylo to zachraňování příjmů wedosu, ne mých. Další dva zákazníci mi volali, proč to nefunguje ("z rozhlasu po mně chtěli adresu webu a ono to nefunguje").
Neutrpěl jsem žádnou fatální škodu, ale příjemné to nebylo a odškodnění (třeba formou prodloužení služeb, které tak jako tak nebude ziskem mým, ale mých zákazníků) bych uvítal.
Re: Odškodnění
Dobrý den,
na odškodnění samozřejmě máte nárok, prosím napište na sales@wedos.com a domluvíme se spolu.
A to, prosím, platí i pro všechny ostatní, kteří budou chtít kompenzace za nefunkční služby. Osobně se s každým dohodnu.
Dohodli jsme se, v pohodě. Zákazníky to předpokládám uspokojí. Díky.
mé zákazníky to tedy neuspokojí. Ani jim to nebudu sdělovat co wedos jako kompenzaci nabízí abych se vyhl trabným situacím. Pro VPSkaře asi dobrý, ale pro webhostingaře by byla lepší třeba fleška :-)
Dobrý den,
takže to slibované plošné odškodnění se nekoná? A pokud by člověk náhodou nešel sem, tak nemá šanci se o tom dozvědět?
Nezlobte se na mě, ale tohle mi přijde malinko unfair. Nad první výpadkem víc než před rokem jsem mávnul rukou (výpadek sítě vps), tento výpadek mě stál mnohem více nervů a času, ale ok - stane se, asi bych to ani neřešil. Vadí mi ovšem, že se najednou mění, co již bylo napsáno, aniž by se to nějak vykomunikovalo. Dozvím se to náhodou v diskusi.
O nějaké odškodnění zas tak nejde. Vadí mi, že když něco napíšete, tak se nyní nemůžu spolehnout na to, jestli to bude za tři dny platit a pro jistotu si to budu muset hlídat. Já se ke svým zakazníkům takhle chovat nemůžu. A vy byste neměli také...
Toto mi prislo od podpory emailem:
Dobrý den,
kompenzace budeme řešit automaticky příští měsíc pro všechny naše zákazníky.
S přáním hezkého dne,
Ivan Sárközi
Obchodní oddělení WEDOS Internet, a.s.
další náhoda..
Na facebooku v inkriminované dny byl přítomen asi pouze ten zlomek, kterých se problém týkal. Nikdo z nich nemluvil o minutách, spíš všichni o hodinách. Další shoda náhody.
Re: další náhoda..
Očividně máte jen jeden webhosting, nebo hostingy nakoupené v brzké době po sobě. Mně například všechny letos zakoupené hostingy fungovaly, zatímco na rok a půl starém hostingu nešel mail. Kdo měl jen někalikaminutový výpadek, ten neměl potřebu psát komentáře... já nemít ten starý hosting, tak se také nikde neozvu. Takže opravdu žádná náhoda, vždycky se ozývají hlavně ti, kteří problémy mají.
Očividně? Ani za a), ani za b)
Jak už to tak bývá c) je správně. Netrefil jste se ani v jednom. Vaše očividnost potřebuje brýle. :) Nebo logika nějaké proškolení. A mluvil jsem pouze o faktech, jak jsem to v tu dobu sledoval.
Jinak WEDOS je i tak pořád #1 a nikam neodcházím, ani nesoudím. Jen konstatuji fakta.
Ja mel nekolikahodinovy vypadek snad na 5-7 webech a presto jsem nikam nepsal zbesile komentare o tragedii, prusvihu a nepsal jsem ani vyhruzky Wedosu.
Zrejme v tom bude jeste neco jineho...
Kompenzace
Už se tady toho napsalo víc než dost.. a nemá cenu to dál rozmazávat. Byl tu ale skvělý nápad, aby šlo v administraci zvolit zda-li chceme kompenzaci, či nikoliv. Pokud to půjde, s potěšením kliknu na tlačítko -NE- a doufám, že nebudu sám!
Troufám si tvrdit, že nikoho z nás jakákoliv "výpadku úměrná" kompenzace stejně nespasí a naše nasrané klienty nijak nepotěší. Daleko více bych ocenil, kdyby ušetřené prostředky Wedos investovaldo do vylepšení služeb, které MY využíváme....
Re: Kompenzace
Naprosty souhlas, ocenuji rychle vyreseni a nadstandardni zpravu o tom co se stalo. A k tomu prubeznemu informovani, kdyby visela napr. na FB zprava ze jsou problemy s elektroinstalaci a ze se resi, zase tam budou desitky rejpalu co budou chtit hned vedet vic - holt ta ceska povaha.
Souhlasím s příspěvky výše. Mě žádná škoda nevznikla, žádnou kompenzaci nepožaduji :-) Děkuji za skvělé služby a otevřené řešení a přeji pěkný den.
Co mne nezabije...
Dobrý den.
Souhlasím se škarohlídy, lamentáři, ale i s chlácholiteli či odborníky ve věci nekomunikace. Tohle se nepovedlo. Snad by bylo možno zřídit infostránku, zobrazující se v krizových chvílích. Taková sranda jde provozovat snad i z mobilu. Ve chvílích krize adresu wedos.com přesměrovat a zobrazovat kusé (dočasné) info. Nepřesné, neúplné, přesto info.
Stále Wedos-u věřím. Další projekty pojedou také zde. Zatím jste dokázali, že jste velice schopní. Výpadek je nepříjemná věc, ovšem nezapomínám, že je to jen BLBÁ WEBKA! To není úmrtí v rodině. Někdy si přeji, aby natrvalo spadl celý net a já mohl provádět vše to, na co mi dnes nebývá čas.
cit: "Co mne nezabije, to mne posílí!".
Přeji dobrou paměť a kvalitní předvídavost. S živou minulostí a vírou v budoucnost se pak přítomnost zvládá lehce.
jede se dál
Já vám nevím. Taky mě u Wedosu zarazilo, že mi celé odpoledne nejel web. Nejvíc mě štve nekomunikace a tvrzení, že výpadek byl jen pár minut. Ale! Když si vzpomenu na Kapustu nebo Neomezeny-hosting.cz, tak se uklidním. Své data mají všichni a jede se dál (což se o dalších říct občas nedá). A za 30 Kč za měsíc.
GJ
Hey, Wedos, thumbs up! Good recovery and job. =) PS: Držte se, ať to šlape jak má. T.
Totalni neschopnost
Jinak se to rict neda.
Nejhorsi je ze firma absolutne nekomunikovala
Nejel web, nesel chat, nikdo nebral telefon, nikdo neodpovidal na emaily.
Jsem zvedavy na tu kompenzaci, protoze ja mam skody za desitky tisic KC.
V dobe kdy je plan prdel konkurence
treba amazon, ktery nikdy nespadne na rok zdarma! Si thole nemuze seriozni firma dovolit.
Re: Totalni neschopnost
Ty mas skodu jen za desitky tisic? To nebudes moc schopnej podnikatel. Obzvlast, kdyz si za cca 1-3hodinovy vypadek vydelas desitky tisic (tzn. za den minimalne 240 000kc) a nemas pro svoje webicky zadne zalozni reseni.
Ty ses jen dalsi ze smoulu - jeden se jmenoval Kecal.
Nechci se nikoho zastávat nebo přilévat do ohně, ale pokud to někomu zhodí web v době jakékoliv kampaně, může to s klientem dost výrazně omezit budoucí byznys (to je ta ztráta a ta nejde předem vyčíslit) a jakékoliv krizové řešení omezující dobu nefunkčnosti v tom roli hrát nebude.
Tohle se tady ale uz resilo snad milionkrat, dokonce i jinde. Pokud ma nekdo milionovy byznys a vse co ma, ma na jednom nezalohovanem webu, pro pripad vypadku je zcela nepripraven, tak je za a) bud hlupak nebo za b) lze nebo za c) ma dost penez na rozhazovani, pocita s vypadkem, ale neresi ho d) pokud ma na takto nezalohovane (neredundantni) sluzbe veledulezite weby klientu, tak je to amatersky babral a je jen dobre, ze o penize prisel. S nefunkcnosti webu, u ujakehokoli providera je proste nutne pocitat a zahrnout to do fungovani firmy. Kdo se s malym vypadkem srovna, nemusi to resit. Kdo se nesrovna, nema to zabezpeceno a pozaduje 100% dostupnost, je babral, amater, lama atd. atd.
hodina vypadku, skoda desitky tisic a nemas krizovy reseni? jediny, co by se melo nahrazovat je tvoje pracovni misto nekym schopnejsim.
Amazon padá jak švestky na podzim taky. Stane se to každému.
Pokud vám, pár hodin výpadku udělá škody v desítkách tisících korun, pak nevím proč nemáte nějaké profi řešení. Evidentně se vám na hostingu šetřit nevyplatí.
Dobrý den,
neschopnost, nekomunikace, desítky tisíc... a pro jistotu nepodepsáno jménem. Tohle přece bylo zbytečné, nemyslíte?
Nezlobte se na mě, ale srovnávat WEDOS a AWS... zrovna ve čtvrtek jsem dělal benchmarky UnixBenchem. WEDOS vychází asi tak o tři čtvrtiny levnější a zároveň asi tak třikrát výkonnější. A v takovém případě pokud nemám nějakou skutečně 99.999 % aplikaci není co řešit.
Hlavně pokud máš aplikaci, která si nemůže dovolit přestat fungovat, měl bys jí mít přinejmenším ve dvou různých geografických lokalitách (ideálně různých státech) a u různých firem. Takovéto výpadky se holt občas stanou.
Korektné vypnutie
Bude možné si zvoliť prioritu v krízových situáciách?
1. varianta udržať prevádzku na maximálnu dobu aj za rizika náhleho vypnutia a poškodenia dát
2. varianta pri vážnych problémoch s napájaním korektne ukončiť prevádzku a zapnúť stroje až keď bude po všetkom.
Predsa len dáta sú cennejšie ako pár hodinový výpadok.
Nabudúce by som chcel aby ste postupovali podľa varianty 2 ak to beží na UPS a generátor neštartuje.
Zdeňka Grill, WEDOS, 26.05.2014 18:34:21
Dobrý den,
ruční vypnutí by postupně bylo možné, ale do poslední chvíle jsme doufali, že to nebude nutné, buď se stihne problém odstranit nebo nastartujeme motorgenerátor.
Re: Korektné vypnutie
Dobrý den,
každá situace může být jiná a bude vyžadovat konkrétní řešení. Ke ztrátě dat naštěstí nedošlo a pokud by se měla situace s výpadkem elektřiny opakovat, již budeme mít novou UPS a i motorgenerátor je v pořádku, takže by k vypínání serverů vůbec nedošlo.
Re: Korektné vypnutie
Dobrý den,
jsem jeden z Vašich menších klientů, proto si dovolim jen malou nevýraznou poznámku. V administraci každé VPS bych uvítal možnost zvolit si mezi řešením s minimalizací výpadků, zato s možnou ztrátou dat a problémy při nekorektním ukončení a nebo s omezenou funkčností ale zato vždy s korektním ukončením. Typicky, když zbývá třeba jen 10% energie UPS prostě server vypnout. I kdyby měl třeba za 2 vteřiny nastartovat generátor.
Pokud by se tato volba v administraci objevila a nebyla Vámi zneužívaná při servisních operacích myslím, že by se docela uchytila.
Jinak jsem pro to, aby se každý klient mohl rozhodnout, zda chce či nechce kompenzaci.
Díky a přeji hodně úspěchů.
...
celkovo hostujem na VPS nieco cez 60 webov a vypadok ma tak ako kazdeho samozrejme nepotesil, rovnako ako ziadna komunikacia.
na druhej strane - sam viem ze ked nastane nejaky pruser (a on skor ci neskor nastane) a treba ho hasit tak tiez nesedim pri telefone ci soc.sietach ale pracujem na naprave problemu. z toho hladiska plne chapem ze nebolo istu dobu nikde ziadne info.
a tiez som si vedomy toho, ze pri problemoch je len velmi tazko povedat nieco ako "do pol hodinky je to fixnute", lebo zakon schvalnosti v tom pripade plati takmer vzdy naplno a just sa pokazi nieco dalsie aby sa ta pol hodinka nestihla - dat konkretny casovy odhad ako dlho bude trvat oprava nepredpokladaneho problemu je vzdy maximalne tak tipovanie.
v danom kontexte trvat na komunikacii ktora by realne ak by bola uprimna mala vyzerat cca tak ze "mame problemy s napajanim, robime na tom, ale neviem ekdy to bude" by mi v nicom nepomohlo. prace by to neurychlilo (skor naopak) a na klude by mi to tiez nepridalo (kedze som si vedomy toho ze ak tam sedi podpora 24/7 tak o tom vypadku uz urcite vedia a robia na tom).
bol som uz znacne drahsich poskytovatelov webhostingu a VPS, s daleko horsimi sluzbami a mal som tam aj znacne viac vypadkov (a pritom akoze top hraci na trhu). naucil som sa ze chyba sa moze stat kedykolvek aj pri tom najlepsom umysle jej predist a mam pre to pochopenie.
dufam a verim len v jedno - ze sa z toho Wedos pouci a spravi opatrenia aby sa minimalne toto uz neopakovalo. a drzim v tom palce.
Re: ...
Dobrý den,
děkujeme za Váš názor i za podporu. Poučeni jsme opravdu byli a budoucnost ukáže, že tomu tak.
Ach jo
Tohle snad není ani možné, tolik tlachů a kravin od lidí co se chtějí jen zviditelnit.
Kluci a holky WEDOSÁCI držte se, mám u vás pár webů a jsem spokojen, jen tak dál. Sám dělám v IT a někdy se zavděčit je fuška.
Když vše šlape, nikdo neřekne ani slovo, jak něco jen minutu nejde, už se ukazuje prstem.
Držte se...
Lukáš Elner
Re: Ach jo
Dobrý den,
děkujeme Vám za slova podpory a pochopení. Moc si jich vážíme.
Sdílecí tlačítka
Zdravím, děkujeme za info. Jen jedna technická - nefunguje vám sdílecí tlačítko na twitter, asi nějaká chybka.
Re: Sdílecí tlačítka
Dobrý večer,
děkuji za upozornění, podíváme se na to. Kolega, který to má na starost, to ráno vyřeší.
Asi váš výpadek již někdo předpověděl
Dobrý den,
našel jsem váš článek z dne 8.09.2013 "Jak nás očerňuje údajný zaměstnanec " ( http://datacentrum.wedos.com/a/333/jak-nas-ocernuje-udajny-zamestnanec-1.html ), kde na problémy s elektroinstalací upozornuje - hlavní přívod, centrálu a i UPS.
Je to náhoda?
P.
Re: Asi váš výpadek již někdo předpověděl
Dobrý den,
vše co je ve zmiňovaném článku, je pravdivé a nic na tom neměníme. Aktuální situace byla způsobena shodou mnohem více náhod a faktorů. A zákazníkům se za způsobené komplikace omlouváme a z toho, co se stalo, se samozřejmě poučíme.
Selhalo toho vic
Dobry den,
minuly tyden byl hodne divoky. Tropicka vedra, pak nejaka bourka, potom dva vypadky u Wedosu a jako tresinka se mi zaklepal barak zemetresenim o sile 4,1.
Takze to vidim tak, ze mam narok na kompenzaci v podobe opalovaciho kremu, noveho hromosvodu, tricka s logem Wedosu(v podkladu prosim obrazek spaleneho jistice) a helmy.
A nebo vite co? Jdu si radeji zabehat, zapomente na to.
Jsem vlastne rad, ze na svete neni nuda.
Re: Selhalo toho vic
Dobrý den,
moc Vám děkuji za tu špetku humoru. Věřím, že i nám bude časem do smíchu.
Výpadek? No a co...
Mám od Wedosu 7 VPS serverů. Hostuju přes 40 domén...
Není to žádný tarif za 25Kč (to pro rýpaly).
Výpadek postihl i mě. A rozhodně nehodlám být z těch, kdo hned nadává a kdo "žebrá" hned o slevy a kompenzace. Jsem naprosto přesvědčený, že se z toho co se stalo Wedos poučí natolik, že teprve po tomto výpadku bude číslo 1.
Důvěru Wedos pro mě neztratil!!!
Re: Výpadek? No a co...
Dobrý den.
Děkuji Vám za názor i za důvěru. Poučeni jsme více než by se nám líbilo a rozhodně se budeme podle toho chovat v budoucnosti.
Re: Výpadek? No a co...
Naprostý souhlas, nemám (zatím) tolik služeb, ale tohle se dalo s naprostým přehledem přežít. Netřeba dělat paniku jak kdyby byla apokalypsa, jak se snaží někteří...
informovanost zákazníka
Výpadky se stávají, ale za mne je u vás potřeba především zlepšit informovanost zákazníků o výpadku:
na VPS mám své klienty a pokud nemám od vás žádnou zprávu o vašich problémech, ztrácím čas hledáním příčin výpadků u sebe. A když se ji pak dočtu na nezávislém fóru, stejně nevím, co mám svým zákazníkům říci.
Takže nějakou záložní homepage wedosu v jiném datacentru a při výpadku informovat: je problém, je to něco s xxx, současný odhad do kdy napraveno. To je pár minut pro administrativní sílu, která stejně s technikou nepomůže. A zvládne to i přes mobilní připojení.
A po vyřešení výpadku zaslat informační email pro ty, jež se o problému dozvědí až zpětně z alertů a logů :-D Aby zbytečně (oni => já) nehledali.
Re: informovanost zákazníka
Dobrý den,
nepochybně máte pravdu a za nedostatečné informování v začátku jsme se již omluvili. Bohužel nedokážeme vrátit čas, abychom celý scénář vylepšili o vzornou komunikaci. Je nám to líto. Už se to nebude opakovat.
vypadek
Chybama se člověk učí. Příště uš se to nestane.
PS. Uvažujte o koupení náhradního generátoru.
Re: vypadek
Jak už tady bylo někde zmíněno. Další generátor by se již nikam nevešel. Myslím si, že náhradní generátor by problém nejspíš nevyřešil. Možná se pletu.
Re: vypadek
Pane Jánský,
myslím si totéž chyba nebyla pouze v generátoru podle prezentace wedos šlo o fatální selhání elektroinstalace UPS, celá větev, hlavní jistič, klimatizace, mnoho nešťastných okolností naráz jednotlivě by tyto problémy wedos teoreticky ustál ale přišlo toho moc naráz, toto by asi nezvládl ani GTS, nebo ČDT (můj názor)
Hlavní jistící prvek
se zájmem jsem si přečetl průběh incidentu. Protože je mě, vysvětlení naprosto nepochopitelné, rád bych se ještě zeptal na následující detaily:
- Jaký je typ toho hlavního jistícího prvku co "odešel" tím byl "shozen" tou klimatizací a poté údajně shořel tím přepětím (tiše předpokládám Modeion nebo Arion, či podobný - prosim o přesnou speciifikaci typu - je na štítku, viditelně po otevření hlavního rozvaděče - pokud jste jej měnili jak píšete, musite vědět, co tam bylo).
Druhá otázka - typ jistícího prvku té klimatizace (opět bych uvítal výrobce, parametry).
Důvod, proč se tak ptám je celkem triviální - v každé instalaci totiž musí být dodržena koordinace jištění - kaskádování a selektivita jištění - takže v žádném případě nemůže dojít k situaci, kdy zkrat jedné větve "shodí" hlavní NN jištění objektu.
Pokud k tomu došlo, je někde zcela fatální chyba a rozhodně by bylo dobré uvést rozvody v budově do souladu s platnou legislativou - úrovně A,B a C, a např. s normou IEC 60947-2 (ČSN EN IEC 60947-2).
Na závěr přikládám pro ostatní čtenáře link s studijní literaturou na toto téma
http://www.schneider-electric.cz/documents/designers/top-downloads/kaskadovani_selektivita.pdf
Re: Hlavní jistící prvek
Dobrý den,
moc se omlouvám, že nebudu příliš konkrétní, protože neznám detaily. Nicméně elektroinstalace u nás řeší odborná firma, která vše zajišťuje dodavatelsky.
Co se týká kaskádování jističů, to máme v pořádku. Ale problém byl v nesprávných hodnotách v elektrické síti.
Vážená p. Grillová.
Pokud napíšete, že je selektivita sekcí v pořádku přičemž o něco dříve napíšete že klimatizace (tzn. jedna podružná sekce) způsobila výpadek celého objektu, není asi co řešit.
Co se týče "nesprávných hodnot v síti" - tak bych se ještě rád zeptal - Váš objekt je nasmyčkován stejně jako jiné objekty v této lokalitě na Hluboké - tudíž otázka zní - došlo ještě u nějakého jiného odběratele připojeného na stejné trafo k stejnému výpadku (fatální poškození hlavního jištění objektu vlivem údajného přepětí v síti)?
Dobrý den,
na otázky týkající se elektorinstalací by Vám podrobně odpověděla firma, která je pro nás vždy zařizuje.
A jak to bylo u sousedů opravdu netuším, měli jsme zde jiné starosti, než zkoumat, zda se za plotem svítí. Nezlobte se, ale vážně nevím.
Jak čtu popis závady tak to vypadá že jste měli hned tři různé závady. Domnívám se že to bylo takto.
1. Nedostatečně dimenzovaný hlavní jistič. V době vedra když klimatizace pracovaly naplno byl v datacentru zvýšený odběr elektřiny a porucha klimatizační jednotky kterou mohl provázet ještě její zvýšený odběr proudu zapříčinila že se hlavní jistič vypnul.
2. Blesky při bouřkách pravděpodobně způsobily přepěťové špičky které poškodily jednu vaši UPS. Pokud ale máte instalovány dostatečně dimenzované přepěťové ochrany tak by k tomu vůbec nemělo dojít.
3. Poslední závada je vámi popsaný problém na dieselagragátu.
TIER 3 tu skutečně je
Zdravím,
v otázce TIER se musím WEDOSáků zastat. Po pročtení klasifikace datacenter dle J. Přibyla (http://www.i-development.cz/TIER.pdf) jde opravdu o TIER 3 načež absence druhého generátoru neznamená nic (všimněte si, že dle obrázků je gen+1 dobrovolný - doporučený, pouze v TIER 4 je, jak již kdysi dávno někdo z WEDOSu psal, nutno mít generátory dva a též dvě nezávislé UPSky. Tzn WEDOS je 3+ TIER dle referované klasifikace (má dvě UPSky). Co se přípojek týče, jsou tu dvě ze dvou trafostanic, avšak vzhledem k účtování jsou připojeny zřejmě skrze jedny hodiny (jistič). Též referuji článek http://datacentrum.wedos.com/a/333/jak-nas-ocernuje-udajny-zamestnanec-1.html kde je toto připojení popsáno. Pokud se v něčem mýlím, tak děkuji za zástupce WEDOSu o opravy :). PS: nesnažím se srovnávat mezinárodní TIER certifikaci a klasifikaci ze které jistě WEDOS vycházel.
Re: TIER 3 tu skutečně je
Dobrý den,
za detailní rozbor TIER 3 Vám děkuji. Zákazníkům nelžeme a neslibujeme nic, co nejsme schopni zvládnout, dodat, doložit... Proto také nabízíme možnost prohlédnout si naše datacentrum, aby viděli, jak u nás všechno funguje.
Moc si vážíme toho, že jste si dal práci s naší obhajobou. Děkuji Vám za to.
Re: TIER 3 tu skutečně je
pri tier III ma byt "System Component Redundancy" = N+1 t.j. aj dieselgeneratory maju byt N+1.
bohuzial podla popisu toho, co sa stalo je zjavne chyba v dizajne ich DC
Plánované vypnutí?
Dobrý den, předně musím říct, že vám tedy nezávidím - sám vím, jaké jsou to v takové situaci nervy.
Nicméně mám následující dotaz: podle toho co píšete, tak minimálně ve dvou případech, kdy servery běžely na UPS, bylo možné (alespoň teoreticky) je řízeně vypnout a předejít pádu systémů. Doslova píšete:
"Než jsme stačili poškozený jistič nahradit nouzovým řešením, došlo k vybití baterií" a později "Než stihl technik přemontovat nový hlavní jistič, nastal druhý výpadek"
Tak by mě zajímalo, zda jste tuto variantu zvažovali, zda byste byli vůbec schopni vypnutí počítačů provést a zda jste z UPSek měli správné informace o úrovni vybití akumulátorů?
Zajímá mě to jako technika, není to míněno jako výtka.
Re: Plánované vypnutí?
Dobrý den,
ruční vypnutí by postupně bylo možné, ale do poslední chvíle jsme doufali, že to nebude nutné, buď se stihne problém odstranit nebo nastartujeme motorgenerátor.
Odpověď rýpala
Vážená společnosti.
1, Sebepředstavení - rýpal zákazník.
Jsem klientem Wedosu teprve od listopadu 2013 a věřím že dále budu!
Vlastním jen 250-350 domén nyní mám 5 u Wedosu aktivních 5 hostingů, měl jsme jich cca 12.
Když jsem něco potřeboval, tak dlouho jsem otravoval, až se to povedlo, za to děkuji!
Většinou je chyba na mé straně a to v neschopnosti vyjadřovat se jazykem IT tak jsem v tomto oboru někdo jako blondýna křížená s traktoristou, co řídi atomovou ponorku.
Komunikace semnou v tomto oboru může být velmi těžká.
Však až se budeme bavit o umění a historii v mém oboru tak jsem asi stejnou špičkou jako vy
2, Díky za váš výkon.
Děkuji vám za vaše dosavadní služby, jak základní, tak i nadstandardní, že vždy jsme našli řešení a ač jsem rejpal, tak jsme se nerozešli, ale táhneme to spolu dále.
3, Vaše technická úroveň.
Zřejmě máte vysokou úroveň adminů tak i techniky, ale to já nejsem schopný pobrat, neboť ani nevím co většina vašich názvů a zkratek znamená.
Tedy bych řekl že jste asi na vysoké úrovni, soudě z vašeho sebepředstavení.
4, Rychlost vyřešení problémů.
Posoudit zda to bylo rychle či ne vyřešené je spíše na odbornících, já subjektivně řeknu že to nebylo tak strašné! Ikdyž byl výpadek dlouhý, je také na mě abych měl jisštění i jinde.
Děkuji že nějak fungujete dále a blahopřeji, že vás to nepoložilo.
ale
5, Neinformovanost
Co mě však naštvalo je že jsem nevěděl co se děje!
Kdyby byl na vašem www.WEDOS.cz banner máme problémy, promiňte bude vše Ok za 2 dny tak se budu snažit to pochopit a nějak se stím vypořádat.
Facebook - stačilo naspat status na FB, je to jednoduché jako SMS, rychlé a účinné.
Tedy nedali jste nám nikomu dlouho nic vědět, to mě naštvalo a pak jsme začal rejpat, stačilo nám všem odpovědět na FB nebo jinde dát vědět co se děje a kdy to bude OK
Každý mámě někdy v něčem výpadky, to se dá pochopit, ale "mrtvý brouk" neodpovídat, to naštve mnoho lídí.
Jeden student na facebooku co umí psát by vám jistě hodně prospěl! a ne odpověď jako "nevolejte".
Nikdo znás si nebyl jistý, zda chyba není na naší straně.
Závěrem jako zákazaník ještě jednou děkuji za dosavadní služby a budu pokračovat dále bez hrocení kompanzací, ale prosím o zajištění rychlé informovanosti v případě problémů
Naštvaný, ale z minulosti spokojený zákazník
rýpal.
Re: Odpověď rýpala
Dobrý den,
samozřejmě máte v případě neinformování klientů pravdu. Udělali jsme chybu a nehodláme ji opakovat.
Za podporu Vám moc děkujeme, velmi nás to těší.
Proč nemáte viditelný odkaz na Oficiální vyjádřená i na své úvodní stránce ? Ne všichni chodí na facebook.
Dobrý den,
odkaz na článek je i na naší titulní stránce, cca za první třetinou v sekci "Aktuálně".
Viz: https://hosting.wedos.com/cs/
Kompenzace
Dobrý den.
Až budete plánovat nějakou kompenzaci. Můžete to dát třeba do administrace tak, aby se člověk mohl rozhodnou jestli ji chce? Třeba já jsem s Vámi spokojený a nemám potřebu od Vás získat kompenzaci. Uznávám. Mám jen jeden malý web. Myslím, že dost peněz bude stát kompenzace pro větší hráče, takže pokud toto umožníte, aby si člověk mohl vybrat, jestli chce nebo nechce kompenzaci, budu rád.
Tuto možnost bych z podobného důvodu také rád uvítal.
Dobrý den,
děkujeme za podnětnou myšlenku, budeme se jí zabývat. Velmi si vážíme Vaší podpory.
Jak již jsem psal na FB, nebudeme taky požadovat žádnou kompenzaci. Pevně věřím, že jste se poučili a že Vás to spíše posílilo, než že by vám to uškodilo. Jediné, co bych byl rád, abyste peníze, které ušetříte na kompenzacích investovali do zapojení tak, aby se ani případné extrémní problémy neopakovali.
Dobrý den,
první "vlaštovka" v podobě nové UPS už k nám cestuje ze západní Evropy (investice za několik stovek tisíc). Jakmile bude u nás, budeme o tom informovat a zveřejníme veškeré podrobnosti.
Fandím
Jsem u wedosu prakticky od začátku a nelituji toho ani na okamžik. Myslím, že suma sumárum cca 70 minut výpadků za těch několik let, co wedos použivám, je naprosto zanedbatelný.
Navíc berte to tak, že jednou se to stalo, jistě se z toho wedos poučí a spolehlivost bude zase o stupeň vyšší do budoucna.
Všichni co nadáváte a brečíte, že to takhle jednou vypadlo, zamyslete se nad sebou. Takhle fňukat, hanba by mě fackovala.
Pro mě je tohle celé jenom dalším impulsem, proč další server vezmu opět u wedosu.
Re: Fandím
Dobrý den,
moc Vám děkujeme za projevenou podporu.
Co se brečících klientů týká, většina z nich (zde píšících) vůbec našimi klienty není, pouze se tak tváří.
Všem rýpalům
Je vidět že spousta diskutujících chce jen prudit a jsou tak zbabělý že se ani nepodepíšou, zjevně mají mezery ve vzdělání, které dávají jasně najevo svým vyjadřováním, nejsem žádný specialista v problematice TIER o to tu nejde.
Většina prostě nechápe jednoduchou rovnici jeden elektroměr = jeden hlavní jistič (3F) pokud wedos nemá vlastní trafostanici pro převod VN na NN nemůže si sám dle libosti přidávat hlavní jističe v HDS ta je zaplombovaná od distributora elektřiny, jediný čím by toto wedos mohl ovlivnit je dostatečné dimenzování hlavního elektrického přívodu (nevím jak má toto wedos řešeno - hodnota hlavního jističe) a dále dostatečné jištění ve svém podružném rozvaděči, ale pokud dojde k velkému zkratu nemusí jistič v podružné rozvodnici zachytit celý nápor a proto "spadne" i hlavní jistič, při extremním přepětí může v krajním případě dojít i k výpadku celé rozvodné sítě za trafostanicí (celá obec).
K wedosu:
Dle vyjádření wedosu došlo i k přehřátí hlavního jističe, což nasvědčuje tomu, že síť není optimálně dimenzovaná či postrádá některé komponenty.
ke službám:
Služby wedos jsou kvalitní a za velmi přijatelné ceny, které tento výpadek mohou do jisté míry omluvit, pokud se někomu nelíbí, že nefunguje wedos-webmail, tak ať si připlatí, koupí si VPS a email si nakonfiguruje sám dle potřeby a muže využít i služeb "google mail na vlastní doméně" a tuto službu použít jako záložní, nebo muže jít ke konkurenci, která podle nich splňuje ono TIER. Wedos své zákazníky vždy najde.
Něco o mě:
já jsem s wedosem již několik let a naprosto spokojen, mám VPS na něm několik domén i webmailů v současnosti mám i nějaké ty hostingy, které pomalu přesouvám na svůj VPS.
Chyby v textu vyhrazeny, nikdo není dokonalý :-) .
Re: Všem rýpalům
Dobrý den,
děkujeme za příspěvek. Vaší podpory si moc vážíme a ceníme si toho, že se nebojíte se za nás postavit a stojíme Vám za to, abyste to prezentoval veřejně.
Vážená paní Grill
vaše poděkování nejen u mého příspěvku už samo o sobě značí že komunikace u wedosu je na dobré úrovni, což vylučuje některé příspěvky níže, které vaši komunikaci zpochybňují, někteří zjevně nepochopily, že když se stane nějaká havárie není čas "datlovat" na sociální sítě podrobnosti, ale je třeba řešit problém.
Každopádně v rozsahu havárie, která nastala jste si s odstraněním následků počínaly výborně a služby jste obnovily v relativně krátkém časovém úseku. Já osobně jsem s vámi již od začátku, spokojen a drobná chyba, která nastala mne určitě neodradí, protože věřím, že uděláte vše pro to aby se to neopakovalo.
s pozdravem Jiří Kosek
"někteří zjevně nepochopily, že když se stane nějaká havárie není čas "datlovat" na sociální sítě podrobnosti, ale je třeba řešit problém."
Pane Kosku, i u ČEZu, když si při výpadku dodávky elektřiny zavolám na poruchy, tam mi sdělí, v čem je problém a kdy je možné očekávat jeho vyřešení. Ne, že je telefonní linka hluchá, web nedostupný a po několika hodinách (!!!) se objeví zjevně zavádějící "informace" na FB, následované opětovným dlouhým mlčením. Na Twitteru WEDOSu je sice kdejaká kravina (ostatně o FB platí totéž), ale o výpadku za celé tři dny ani slovo. Problém s elektřinou mají řešit technici, komunikaci se zákazníky zase jiní, k tomu určení. WEDOS asi nikoho takového nemá a zjevně nemá ani plán, jak v takové situaci komunikovat.
Pane/paní/slečno TV,
něco jiného je čez a wedos, čez má obraty několik miliard měsíčně, ne-li denně ten si muže dovolit platit 1000 lidí na podpoře a 1000 techniků v terénu stači se podívat na jejich ceník, nemluvě o tom že u čezu jsou cca 4 miliony klientů, srovnáváte melouny a rybíz,
když vám doma vypadne proud tak vám taky nefunguje internet a pokud používáte VoIP nejde vám ani pevná, a když máte vybitou baterii mobilu taky se Vám nikdo nedovolá....
Ano, pane Kosku, opravdu melouny a rybíz. Postnutí aktuální informace na Facebook/Twitter, na to je skutečně potřeba tisíce lidí. :-)
Když mi doma vypadne proud, tak se ještě tak několik hodin děje velké kulové, do doby, než se vybije baterka v notebooku a baterie v UPS. (Mezitím ten proud obvykle naběhne). No a pak mám v nejhorším ještě pořád ten mobil. Zato pro jedničku na českém trhu je evidentně problém aspoň na tom VoIPu na virtuální ústředně spustit plechovou hubu s informacemi o závadě. Tohle nemá smysl dál rozebírat, sám WEDOS ví moc dobře, že to bylo zcela nezvládnuté a evidentně na něco takového vůbec nebyli připraveni.
Pane/paní/slečno TV
opravdu je bezpředmětné to zde dále rozebírat, takhle by jsme se mohli handrkovat do haleluja a na to zjevně nemá ani jeden z nás čas, souhlasím, tech pár vteřin než se napiše "nejde nam elektrika" by asi na obnovu služeb nemělo extra vliv,
ale zkuste si představit a zamyslet se, byl jste na dlouhe cestě vlakem auto z nějakého důvodu nejede, prijdete domu NB (po několikahodinové práci ve vlaku ČD KDE NEBYLA ZÁSUVKA a vlak měl již klasicky 60 minut zpoždění) vybitý, UPS nefunkční(zpusobuje zkrat), elektrika death, na mobilu poslední 3 % baterie co uděláte? zavoláte servis nebo postnete tweat, že vám nejde elektrika?
Prosim te a co tady porad dokola resis? Zaseklo se ti 5. kolecko u vozu? Ses jak kolovratek. My, normalni zakaznici uz to od vas - trollu, vsechno vime.
Umis cist? Wedos i tady v diskuzi jasne napsal, ze je to jejich chyba a ze to nezvladli. Co maji podle tebe jako jeste delat? Stavet se na hlavu, odprosit lidi, jako ses ty, ze kterych mimochodem vetsina ani nema hosting u Wedosu a jen si honi svyho malyho lulinka v diskuzich?
Oni vi, ze udelali chybu. Normalni zakaznik to vi, ale trollove budou porad dokola omilat to stejny.
Bud tady jasne rekni svoji kritiku nebo se snaz pomoct, ale nesnaz se opakovat stale dokola stokrat recene. Prestoze Tierum a kdovi cemu rozumis urcite vic, nez ja, tak dalsi, zejmena tvoje lidske, emocni a jine stranky jsou naprosto podprumerne. Ses stejnej, jako ten Peta nebo co je to tady za dalsiho trolla.
Omlouvam se Wedosu, ale uz me presla trpelivost cist prispevky tech tupanu tady, mezi ktere radim i tebe. Polovina prispevku je tady od hateru a od chytraku, co si rikaji TV a podobnyma zkratkama. Pada z vas vsechno mozny, jen to jmeno ne a ne vypadnout. Nezajima me, ale kdyz uz nekam pisu, delam chytryho a kritizuju, tak se aspon podepisu.
Ja si chtel precist Wedosacky prohlaseni a diskuzi, ale misto toho tady pulka prispevku strasi od trotlu, jako ses ty.
A jen tak mimochodem pro dalsi trolly nebo trotly, je jedno, jak vas nazvu. Pokud se ten dle vas "monstrozni" vypadek Wedosu rozpocita do doby jejich pusobeni na trhu, tak jsou na tom stale mnohem lip, nez vetsina hostingu v CR. Tak co resite... Neco jinyho by bylo, kdyby jim to nejelo 3 dny, ale z par hodinovyho vypadku, ktery se stal poprve po 3 a pul letech delat katastrofu svetoveho formatu, muze opravdu jen troll nebo trotl.
TO RADEK
nevím jestli je toto "útok" na mou osobu a nebo na TV a další nepodepsané, z příspěvku to není zcela jasné, já jsem podepsaný a tomu/té TV jsem se pouze snažil dokázat, že když se mu sejde více nešťastných okolností je nahranej jako každej jinej a nepomuže mu ani svěcená voda.
Dobrý den,
sice mi nepřísluší za pana Radka mluvit, ale čím dříve se nedorozumění vyjasní, tím podle mne lépe. Na Vaší straně došlo pravděpodobně k přehlédnutí toho, že pan Radek odpověděl na příspěvek VT, a i ze samotného příspěvku je, myslím, poměrně jasné, na koho svou kritikou směřuje.
Přeji hezký zbytek dne.
Dekuji za ujasnění jsem vzhuru od 3 rano a už se mi rozostřuje obraz, asi jsem to přehlédl
bohužel Vás zklamu pane Skálo,
při mé profesi a časovém vytížení si nemohu dopřát ani malé pivo na večer natož něco ostřejšího, opravdu to byla únava, nikoliv alkoholové opojení, jak se mylně domníváte :-)
To asi voláme každý na jiný ČEZ. Hlášená odstávka na druhém konci obce a pak to nefunguje ani u nás. U dalšího preventivně volám, zda vědí, jestli půjde elektřina v naší ulici a nebo ne - nevědí(!), ale že asi(!) nepůjde. Nakonec šla. Jiný případ, klidný večer, žádná bouřka, žádný vítr, výpadek elektřiny. Po hodině volám, zda vědí, kdy by mohla být dodávka obnovena, zpruzená slečna úsečně sdělila: mám to tu hlášené, ale "zatím" bez odhadu obnovení. Ptám se, zda alespoň ví, co se stalo - zvýšeným hlasem: BEZ ODHADU! Tak díky, nashledanou. Zrovna ČEZ bych proto jako vzor zvládnuté komunikace nedával, spíš naopak.
Ale no dost už! ;)
stalo se i jinde a dopadlo to hůř. Wedos zvládl kalamitu na další desetiletí dopředu a my všichni můžeme být rádi, že jsme nepřišli o data.
Já osobně jsem zaznamenal jen drobné výpadky v řádu minut a když to sečtu kolem a kolem, tak takovou SLA mi negarantuje ani konkurenční řešení, ze kterého postupně migruju zbývající projekty.
Stalo se, důležité je poučit se a v tom nám nezbývá, než Vám věřit. Komunikace se zlepšila a vcelku chápu, že jste měli při havárkách jiné starosti, než z mobilu (protože nešly PC v kancelářích) ďobat status na FB... fakt je, že se to asi dalo vyřešit zavoláním někomu, komu PC funguje ;) - ale to už víte a pro příště to tak nejspíše i bude....
Držím palce a těším se na další, pozitivnější, zprávy..
Pb
"...Je vidět že spousta diskutujících chce jen prudit a jsou tak zbabělý že se ani nepodepíšou, zjevně mají mezery ve vzdělání...."
Opravte si mezeru ve vzdělání. Ve slově "zbabělí" má být [í] a ne [ý].
Chyby v textu vyhrazeny, nikdo není dokonalý :-)
Jistě omluvíte drobnou chybičku, čeština nikdy nebyla můj šálek kávy.
Opravte si uvozovky, v češtině se ty Vaše nepoužívají.
Děkuji Wedosu za rychlé vyřízení.
Dobrý den,
Chtěl bych poděkovat Wedosu za rychlé zprovoznění webových stránek a dalších služeb. Dále z tohoto oficiálního vyjádření vás plně chápu a je mi jasné, že to nebylo v dané situaci vůbec jednoduché.
Jako kompenzaci bych klidně bral antistresový míček či tričko nebo podobné s logem Wedos.
Ještě jednou děkuji a držím palce, aby se již problémy neopakovaly.
Přeji Vám zbytek hezkého dne a spoustu spokojených zákazníků,
Martin Janský.
Re: Děkuji Wedosu za rychlé vyřízení.
Dobrý den,
moc Vám děkujeme za milá a povzbudivá slova. Napište nám na podporu, jakou máte velikost a my Vám tričko velmi rádi pošleme.
Po bitvě je každý generál...
Pánové, myslím, že by si měl každý nejdřív zamést před vlastním prahem a poté až soudit doposud bezproblémové služby Wedosu. Kdo z vás odvádí stále 100% služby? Myslím, že tohle nemůže říct nikdo. Nemám s firmou Wedos nic společného a nejsem ani jejím klientem. Léta působím ve správě TZB a vím, co dá za práci udržet záložní zařízení ve 100% připravenosti a mohu říct, že neznám moc budov, kde se to daří (a to můžete testovat, zkoušet a opečovávat jak chcete). Chybami se člověk učí a věřím, že něco takového již DC Wedosu nepostihne.
Příspěvky v této diskuzi mi hodně připomínají přísloví: "Po bitvě je každý generál". Teď jste všichni strašně chytří co by mělo nebo nemělo být lepší, větší a tak.
Myslím, že většina zákazníků Wedosu může být vlastně ráda, že se něco takového stalo, protože toto bude pro ně jistě dostatečně velké ponaučení a budou podniknuty takové kroky, aby se to již neopakovalo a všichni budou opět spokojeni, protože jistota 100% funkčnosti bude zase větší.
Re: Po bitvě je každý generál...
Zaznamenal jsem (s výjimkou obvious trolls) dva směry kritiky: jednak špatná krizová komunikace (to snad nerozporuje ani WEDOS), zadruhé předchozí styl marketingu, který se jim bohužel vrátil jako bumerang (a dalo se to samozřejmě čekat). Z toho prvního se možná i poučí (alespoň to všude slibují), to druhé, obávám se, je psychologickým rysem pana Grilla, a evidentně se z toho nepoučili ani teď (viz nikam nevedoucí debata na téma Tier III plus.) Proč, těžko říct. Nebýt takovýchto zavádějích sebeprezentací, tak krom té nezvládnuté komunikace prakticky nebylo co kritizovat.
Re: Po bitvě je každý generál...
Dobrý den,
děkuji Vám za podporu. Je pro nás velmi cenné vědět, že nám fandíte, ačkoliv nejste našim zákazníkem. Ještě jednou děkuji.
řešení a přístup výpadku
Dobrý den,
chtěl bych poděkovat za rychlou opravu tak závažného problému.
Myslím, že odvádíte dobrou práci a těm, komu se to nelíbí, tak ať prostě jdou jinam - tohle je trh a máte možnost si demokraticky vybrat!!
Držím Vám palce do budoucna a těším se na další spolupráci.
S pozdravem
Karel Salay
Re: řešení a přístup výpadku
Dobrý den,
děkujeme za Vaši podporu. Moc si jí vážíme.
záložní DC
Nechci tady chytračit, ani příliš kritizovat. Chyby se stávají a jsem rád a cením si toho, že to celé berete na sebe. Chyby se stávají i dražším hostingovým společnostem (vzpomeňme třeba na nedávný průser s vodou v Casablance)
Dovolte mi však názor. Pokud považujete za svou největší konkurenční výhodu vlastní DC, pak byste jej ale měli postavit tak, aby bylo nejen úsporné, ale také konkurenceschopné největším hráčům, co se týká parametrů. Podle mně je nejlepším možným řešením záložní gegogeraficky oddělené DC, kam se provoz přepne v případě výpadku toho primárního. Uvědomuji si, že je to velká finanční zátěž, a jste ještě asi zadlužení z výstavby primárního a v tuto chvíli jediného DC. Záložní DC je navíc něco, co nenese zisk, takže se vlastně asi nikdy nezaplatí.
Přesto věřím, že se druhého DC někdy dočkáme, a do té doby budeme věřit, že Vám to pár let pojede jako do doby "před velkou ránou" :-)
Re: záložní DC
Dobrý den,
jen pro Vaši informaci, již jsem to zde zmínila v reakci na jiný příspěvek, ale druhé DC už je na papíře a nyní zajišťujeme potřebná povolení, abychom mohli začít stavět.
Celou touto záležitostí se nám jen potvrdilo, že nové DC je potřeba a o to intenzivněji nyní budeme pracovat na tom, aby stálo co nejdříve.
Tak to je dobrá zpráva. Pokud tedy bude sloužit jako záložní, ne jen jako druhé.
…přeji pevné nervy při odpovídání na komentáře, zatím si držíte vysokou úroveň asertivity. Nenechte se znechutit, jsem přesvědčen, že většina vašich zákazníků je u vás přes tento problém spokojená. A upřimně bych chtěl vidět ty kritiky, jak jsou ve své práci bezchybní...
Děkujeme za podporu. Většina těch negativních komentářů vůbec nepochází od našich zákazníků a co nás nezabije, to nás posílí. Poučili jsme se a určitě nás to posune dál.
Dobrý den,
ten dotaz jsem asi přehlédla, pomiňte.
Nové DC bude nejen druhé, ale poslouží i jako záložní.
Tier 0
Místo řešení elektrosoustavy, objednají ještě jednu UPS. Tak nevím, zdali se smát, nebo brečet.
Vzhledem k umístění datacentra, alá vidlákov, se dá předpokládat častější kolísání na elektrické síti..
Teď si na vás konkurence smlsne za ty bláboly o Tier 3
Re: Tier 0
Urážky o vidlákovu nic neřeší, jsou pouze důkazem o nezralosti pisatele.
Tier 3 je fakt.
Nicméně děkujeme i za tento názor.
Ještě jednou, paní Grillová. Fakt neděláte dobře. Tier III (Uptime Institute), ani Tier 3 (TIA-942) prostě nemůže viset na jednom generátoru a jističi. Tečka. A po tomhle průšvihu bych očekával, že podobný styl komunikace výrazně omezíte.
Zálohovaný motorgenerátor je vyžadován pouze u Tier 4 ;-)
Tohle nemá smysl. Kdo rozumí problematice, tak prostě ví, že nemáte pravdu. (Mimochodem, to římské a arabské číslování není zaměnitelné, každé znamená něco jiného, Tier I/II/III/IV je klasifikace podle Uptime Institute, který také (jako jediný) na tohle dělá certifikace, TIA-942/TIA-942A jsou standardy Telecommunications Industry Association, který se necertifikují (můžete být "compliant", ale ne "certified"). Mimochodem, už jsem vám výše uvedené tady naznačoval jednou. Co se týče TIA, tak slovo "Tier" bude z těch standardů zcela odstraněno, aby se těmto komunikačním problémům předešlo, viz http://goo.gl/Lt04qU)
Jinak WEDOS aktuálně prostě nesplňuje ani jedno z uvedených, fakt nevím, proč na tom tvrdohlavě trváte a takhle to rozmazáváte.
fakt nemá smysl se tu hádat, mají svůj názor a ten jim asi nikdo nevymluví. I když jsou svými argumentacemi zcela "mimo mísu".
Fakt? :-O Co takhle si zjistit neco o tom, co to vlastne znamena?
Mě už tam chybí
jen uškvařená myš v trafačce nebo moucha co vlétla do požárního hlásiče :-)
Re: Mě už tam chybí
Po tom všem, co přišlo už by to nebylo žádné překvapení...
WTF!!!???!!!
Moc nechapu, jak muze byt cele (redundantní - dve nezavisle vetve napajeni) datacentrum povesene na jeden jediny hlavni jistic... ???!!!??? Dulezitejsi nez dalsi diesel generator (tim nechci rict, ze by nemel byt), je podle me mit dve nezavisle vetve napajeni (dva nezavisle draty NN do baraku), idealne mit vlastni kabel klidne pres celou vesnici k nejake jine (klidne vlastni), trafostanici (dyt i blba hajenka v horni/dolni ma svou trafostanici jen pro sebe, tak to zas takova palka nebude, kor kdyz clovek protoci tolik MWh, to pak musi dostat na vse brutalni slevu)... Myslim, ze kdyz se na jedne prezentaci chlubili, ze maji jedno mega CZK mesicne volnych prostredku, tak za tech X mesicu/roku od te prezentace uz si mohli nasetrit na bandu ukrajincu a X km kabelu k jine trafostanici...
Re: WTF!!!???!!!
Dobrý den,
je to složitější a kdo u nás byl na prohlídce, ví. Nicméně ve zkratce. My jsme nic nestavěli, ale koupili jsme budovu, dříve určenou mimo jiné i jako protiatomový kryt. Je to v samotném centru Hluboké, takže kopat zde, je více než problematické. Totéž platí o vlastní trafostanici.
Znovu se budu opakovat, když napíši, ze nové DC, které plánujeme postavit, bude na všechny tyto věci pamatovat.
Kdyz uz me do baraku vede jen jeden drat, tak si poridim dvoje hodiny a dvoje HLAVNI jistice, at muzu ty dva okruhy, kterymi se chlubim, povesit kazdy na samostatny hlavni jistic...
Neverim tomu, ze ten kdo ma penize, si nezvladne v horni/dolni nechat rozkopat chodnik a polozit vlastni kabel od dalsi (vlastni) trafacky... V Brne se rezou a kopou chodniky furt, jednou kabelovka, pak novy draty O2, pak nova elektrina, pak nova voda - co rok, to nejaky vykop...
PS: jako by ten kabel nesel polozit vedle optiky, kdyz se kopala. Nebo to k Vam tahate vzduchem?
PS: jak menite hodiny (elektromer)? To se jako hodi cely datacentrum na UPS? Hmmm...
Taky mi prijde divne, jak muze datacentrum selhat na kolisani proudu v siti. To je preci jedna z nejzakladnejsich veci kterou datacentrum musi mit poresene.
Datacentrum ano. Byvaly kryt se spoustou racku a jednim privodem, jednim generatorem a zrejme pochybnymi rozvody el. ne :)
Nejlepší bude, když se k nám přijdete osobně podívat.
Pro příště
Pro příště by to chtělo lepší komunikaci na sociálních sítích, popřípadně i kratičké info na vaše stránky (v tomhle případě asi těžko). Co vím, tak používáte FB, G+ a Tw, ale zpráva o tomto výpadku se obějevila, až po dlouhé době pouze na FB, které nepoužívám. Pro příště pokud vedete i Tw, tak by nebylo naškodu nahodit kratičký status typu "Podotýkáme se s problémy v elektrické síti". V této době jsem nevěděl co se děje, když už mě moje VPS po xté slétlo a myslel jsem si, že je buď přetížené a nebo nějaká chyba v některém ze scriptů. A až po dlouhém zjišťování jsem přišel na to, že se něco děje ve vaší síti.
Re: Pro příště
Samozřejmě máte naprostou pravdu. Jsme poučeni a již se podobných chyb vyvarujeme. Děkujeme za pochopení.
DNS servery
Me se sice primod nedotkl zadny vypadek hostingu, ani VPS, ale zajimalo by mne par informaci kolem DNS.
Mate 4 DNS servery a podle vseho jsou routovany do stejneho mista, mozna do jednoho serveru (to uz tu bylo, ze?).
Re: DNS servery
Ne nejsou, udělej si pro jistotu traceroute
ns.wedos.net
ns.wedos.eu
ns.wedos.com
ns.wedos.cz
Každý jde jinou cestou a bezpochybně někam jinam ;)
Tak je neumeji nastavit, nebo proc kdyz nefungovalo jejich DC nebyly DNS dostupne? ;)
Mě při výpadku wedosu všechny weby, které mám jeli (pro nechápávé, použivám jejich DNS).
Pokud mas TTL na 3 dny a lezes tam pravidelne, tak se nedivim, ale nikdo kdo tam tou dobou lezl poprve se na ten web jiste nedostal. Proste to je takova trapna chyba, jedine dva DNS poskytovane zakaznikovi a oba v jednom DC. (Pro nechapave, je to fakt spatne a fakt to nemohlo fungovat.)
Já mám nastavene 4DNS a je to v defaultu. Takže nevím, co meleš. Ten přístup jsem dělal shválně z mobilu, z tkerého na moje weby nechodím, abych si ověřil funkčnost. Jestli máš nastavené jen 2 DNS umístěné u wedosu, tak to už není můj boj :)
Tvuj boj to fakt neni, ani se te na to nikdo neptal. Bud rad, ze mas 4 DNS. Ja u novych domen tez.
Podivej se znovu a poradne, kam vede .com a .cz, ktere dostanou klienti, pro nastaveni domeny.
Pekny den.
Ty se pořádně podívej, kam vedou .net a .eu ;)
jen pro info - ns.wedos.net vede contabo.net
ns.wedos.eu vede k tilaa.net
cz a com vede sice do wedosu, ale na jiné servery, v tom problém nevidím, furt tam máš .net a .eu. Běžné jsou 2 DNS, 4 DNS je luxus, i když 2 jsou vedeny v jednom housingu, tak furt máš 3 ;)
.net a .eu nebyly defaultne nastaveny pro domeny meho klienta, takze to neni dulezite kam vedou.
Říká ten, co je unaven tvým hekáním nad "jedinými dvěma" DNS servery, které jsou sice čtyři ve třech různých lokalitách, ale to ti nebrání furt dokola ten nesmysl rozmazávat.
Ty, jenz jsi unaven mym hekanim nad necim co jsem vubec nepsal tak, jak tebou podavano jest. Psst :)
Pravda, ty už ani do 4 neumíš počítat. Viz
"Mate 4 DNS servery a podle vseho jsou routovany do stejneho mista, mozna do jednoho serveru (to uz tu bylo, ze?)."
a o chvíli později
"jedine dva DNS poskytovane zakaznikovi a oba v jednom DC."
Tak si to vyjasni, a příště se prostě v nastavení NS záznamů nehrab a když už se hrabeš, tak si nestěžuj.
Dobrý den,
4 DNS - 4 různá místa. K tomuto nemám co dodat.
Nelžeme. Máme 4 různé DNS servery ve třech různých lokalitách (v různých zemích), u třech různých poskytovatelů a na čtyřech různých doménových koncovkách. Nikdy jsme nic jiného netvrdili a toto je v naprostém pořádku.
Ano, vsechno je v naprostem poradku. Bourkova sezona se blizi, pohodlne se usadme a sledujme, co se bude dit :)
Takze priznavate, ze neumite nastavit delegaci DNS zaznamu? Kazdopadne Dva zminovane DNS servery na .cz a .com jsou routovane do jednoho DC. Prestante lhat a nebo se ztrapnovat. Ono je jedno, jestli neumite delegovat DNS zaznamy nebo jestli umistujete DNS servery do stejne lokality. Oboji je spatne.
traceroute to ns.wedos.cz (46.28.104.67), 30 hops max, 60 byte packets
1 188.226.176.254 (188.226.176.254) 2.723 ms 2.695 ms 2.674 ms
2 95.85.0.237 (95.85.0.237) 0.346 ms 0.347 ms 0.330 ms
3 95.85.0.249 (95.85.0.249) 0.321 ms 0.287 ms 0.246 ms
4 ams-ix.gtsce.com (195.69.145.185) 21.837 ms 21.692 ms 21.607 ms
5 ph482-transit1-po10.cz.net (213.29.170.22) 27.622 ms 27.723 ms 27.526 ms
6 kaora-gts.ptp.gts.cz (195.39.49.130) 234.738 ms 234.697 ms 234.659 ms
7 cdt-cb-wedos.cd-t.cz (89.203.220.158) 27.763 ms 27.745 ms 27.708 ms
8 r10-b.wedos.net (46.28.104.34) 33.299 ms 33.182 ms 33.126 ms
traceroute to ns.wedos.com (37.157.192.2), 30 hops max, 60 byte packets
1 188.226.176.254 (188.226.176.254) 1.270 ms 1.160 ms 1.131 ms
2 95.85.0.237 (95.85.0.237) 0.395 ms 0.343 ms 0.318 ms
3 95.85.0.249 (95.85.0.249) 0.432 ms 0.224 ms 0.365 ms
4 ams-ix.gtsce.com (195.69.145.185) 21.696 ms 21.533 ms 21.568 ms
5 ph482-transit1-po10.cz.net (213.29.170.22) 27.581 ms 27.497 ms 27.584 ms
6 kaora-gts.ptp.gts.cz (195.39.49.130) 28.960 ms 28.804 ms 28.742 ms
7 cdt-cb-wedos.cd-t.cz (89.203.220.158) 27.732 ms 27.702 ms 27.848 ms
8 r11-b.wedos.net (46.28.104.37) 32.935 ms 33.331 ms 33.096 ms
Je to přesně tak, jak jsme psali, máme 4 různé DNS servery ve třech různých lokalitách a dokonce na dvou různých DNS softwarech. Pokud umíte číst a umíte počítat, tak jistě vidíte, že je možné to, že máme dva ze čtyř serverů na stejném místě. Ale druhé dva jsou každý v jiné zemi a u jiného poskytovatele. A tyto nebyly postiženy žádným výpadkem.
A pokud umite cist Vy, tak si jiste najdete, ze jsem psal o domenach, ktere dostaly defaultne pouze tyto dva DNS servery ve stejne lokalite.
Zbyle dva DNS servery s .eu a .net jsem vubec neresil, pouze jsem na ne reagoval.
Dobrý den,
ještě si neodpustím jeden příspěvek po pročtení celé diskuze. Na Vašem místě bych nereagoval na příspěvky TV, pana Burvala a dalších jim podobných. Pan Burval, který panem Burvalem není, protože takové příjmení v ČR neexistuje Vám za to nestojí. Jedná se jednoznačně o snahu konkurence Vás jen očernit. Bohužel na jejich smůlu nemají žádné jiné možnosti a je jasné, že jejich DC vydrží jet na baterku výrazně déle než ta Vaše. Není to však z důvodu, že by to uměli lépe. Je to tím, že díky Vám mohli polovinu serverů vypnout, protože od nich odešlo spoustu lidí, kteří s nimi nebyli spokojeni. Díky domu vydrží 2 krát déle a mají dokonce víc času na to sledovat kdejakou blbost, brouzdat po fórech a osočovat Vás. Kdyby měli alespoň odvahu se podepsat, tak by jim to člověk neměl ani za zlé, ale v opačném případě mi je jich líto.
Na základě kvalitní negativní reklamy, kterou tady předvedla konkurence doporučím všem svým známým a kamarádům, aby od takové konkurence přešli právě k WEDOSu. Sice to pokazil, ale je si toho vědom a místo toho, aby očerňoval jiné se tady snaží upřímně omluvit a zlepšit situaci tak, aby k ní příště nedošlo.
WEDOSu a jeho týmu přeji hodně štěstí a těm ostatním nepřejícím rejpalům přeju, aby se místo neustálého zlepšování zalknuli ve své závisti a nepřejícnosti. Je to bohužel jedna ze specialit našeho národa.
S přáním příjemného zbytku dne
Petr Adlaf
výpadky
I po tomto výpadku si myslím že je Wedos TOP.
Ponaučili se a příště budou připravený.
Doufám že žádný příště nebude.
Re: výpadky
Děkujeme za podporu. Každý kladný názor velmi potěší, zvláště v těchto dnech.
Hlavne je to LEVNE! :D Jako bych slysel rozhovor duchodcu. Sice v tech parcich (a podobnych vyrobcich) neni maso ale je to za super cenu :)
…to tedy znamená, že nic levného nesmí existovat? Nechápu o co Vám jde a jaké jsou vaše cíle. Můžete to prozradit?
Standard by mel byt mít i zalohu založního generatoru !!!
To že by založní generátor měl mít svojí zálohu netřeba asi ani psat, ale co me opravdu pobavilo je část: "v důsledku výpadku došlo k poškození primárního i záložního firewallu našich kanceláří " - co takhle mit firewally, které jsou duležité pro chod supportu, na jinych el. vetvich a zaloznich ups ci generatorech.
Myslim ze je cas si projit vse od znovu a predejit takovimto problemum. Hlavne si poridte dalsi generator, jelikoz jeden ja fakt malo a nikdy nemuzete z beznych testu si byt jisty, ze az nabehne na plny vykon ze se nic nestane.
Re: Standard by mel byt mít i zalohu založního generatoru !!!
Ja by som to videl skor na problem, ze tam REALNE 2 nezavisle elektricke vetvy ani nie su. Bol som tam na dni otvorenych dveri a pokial som dobre videl, tak tam bol jeden transfer switch :). To urcite nie je TIER3+...
Firewally, stejně jako jakékoliv jiné důležité servery, musí mít dva nezávislé přívody napájení. Zásadní problém WEDOS který se teď ukázal je, že dva nezávislé rozvody napájení v datacentru nemají. Aby bylo jasno jak to má být správně: dva nezávislé přívody elektřiny od poskytovatele (ideálně od dvou různých), každý s vlastními jističi, vlastní UPS a vlastním dieselgenerátorem, nezávislé vedení (dráty) - klasicky jedno vedení pod podlahou a druhé pod stropem. Obě větve nadimenzované tak, aby utáhly vše, toto pravidelně ověřováno postupným vypínáním všech komponent jedné větve a po zapnutí zase postupným vypnutím všech komponent druhé větve. Až toto bude WEDOS mít tak teprve mohou pomýšlet na certifikaci Tier X - do té doby jim nezbývá než jen prázdně proklamovat jaké Tier si myslejí že splňují, bez certifikace která by to skutečně potvrdila je to ale na hraně klamáni spotřebitele.
Aby bylo ještě více jasno: "dva nezávislé přívody elektřiny od poskytovatele (ideálně od dvou různých)" nejsou vůbec potřeba. Za primární zdroj u Tier III/IV je totiž považován samotný generátor. Z toho je zcela evidentní, že prostě musejí být (nejméně) dva. Jinak, nezbývá než souhlasit z tím, co tady již bylo řečeno jinde ostatními. Prostě pokud něco visí na jednom hlavním jističi, tak to je celé úplně špatně. Vůbec nechápu, jak se tohle vysvětlení slučuje s tím halasným marketingem o Tier III+.
Dobrý den,
co je to za názor? Ukažte mi jediné datacentrum v ČR, které zálohuje dieselgenerátor. Ano, někteří mají třeba čtyři, ale každý zálohuje jen čtvrtinu daného datacentra. Nikdy jsme neslibovali nebo netvrdili, že něco takového máme.
A jen pro Vaši informaci, nyní pracujeme na stavebním povolení pro druhé DC, kde budeme mít 100% zálohovaný deiselgenerátor dalším dieselgenerátorem. Jen jsme si potvrdili, že naše původní úvaha ohledně druhého DC je zcela na místě.
Bezne je reseni n+1. Zkratka nastartuji vsechny a pote se prebytecny vypne. Takto to proste resene je. V Praze je takovych hned nekolik, takze klid.
Dobrý den.
Ano, ano, máte pravdu. Zdejší podmínky nám bohužel druhý generátor nedovolují, nevešel by se. Nicméně nové DC s tímto řešením počítá. Taktéž chod podpory bude řešen, jak bylo uvedeno v původním článku.
Ehm... Nechcete si to fakt ještě ujasnit, než se v tom budete dál pitvat? Protože ono vážně nepůsobí dobře, když píšete něco naprosto jiného, než ani ne před rokem. Viz "Větší nebo druhý generátor by se vešel. Náš skutečný zaměstnanec by totiž věděl, že jsme si již dříve nechali projektovat potřebné stavební úpravy pro umístění dvou velkých 700 kVA generátorů, ale zatím nejsou potřeba. Opět by to bylo plýtvání."
:) Co dodat, je to spatne, kdyz se clovek zamota do vlastnich lzi :)
Omlouvám se, máte pravdu. Ještě jsem to ověřovala a ano, takový projekt zde je. Primárně se zabývám se firmě úplně jinými věcmi, takže jsem tuto informaci neměla a šlo pouze o moji osobní domněnku. Nicméně druhý generátor zde opravdu řešit nebudeme, toto řešení bude pouze v novém DC.
Tohle je jen pohadka, protoze to proste nebylo jak okecat :)
hoši hoši
Tak to vypadá, že budete tento kvartál bez prémií :-D
Ono se to zdá jako nepředvidatelné skutečnosti - ale opak je pravdou, proti tomuto se snad každý hosting brání, např. dieselagregátor, spousta houstingů jich má víc než 1. Na to že se chlubíte tím, že splňujete Tier3+, tak jste tento rok zvládli na Tier2 :)
Re: hoši hoši
pokud vim , zadny hosting v CR a SR nema vlastni DC, vsichni jsou v datacentrech ktere to maji jako svuj primarni business.
wedos se chlubil vlastnim DC ktery je absolutne k nicemu.
Re: hoši hoši
No, po druhé jsem se to snažil opravit - místo housing z toho vyšlo housting :D každopádně, myslel jsem i přes to, že to z kontextu člověk pochopí, omlouvám se ;)
tohle neni ale DC
Prominte za ty problemy si muzete sami. To co popisujete je ukazka brutalniho diletanstvi.. To cim disponujete neni ani Tier3 .. Ani Tier prd.. Selhal vam diesel ?? selhalo vam vice veci ?? vzdyt ani jednu vec jste nemeli dualne. .. .. Vas diesel ve vasem Tier3 super datacentru by tam nevydrzel provoz drzet ani hodinu.. je to hezka ukazka ze vase datacentrum je k nicemu. a To vse jen diky teoreticke uspore cca 64000 EUR rocne.. cely pruser vas bude stat mnohem vic...
Re: tohle neni ale DC
Co z toho neni pravda? :) Maji kryt s par racky a pochybnnym generatorem dovezenym z Polska. Podobny ma kamarad u baraku jako zalohu pro pripad, ze mu v zime chcipne dodavka el.
Promiňte, ale asi o nás nic nevíte nebo jste nečetl článek podrobně. Vše mimo dieselgenerátoru máme duálně. Nikde jsme nikdy neslibovali zálohu dieselgenerátoru a pokud vím, tak v ČR neexistuje datacentrum, které by zálohovalo i dieselgenerátor.
Tak to toho paní Grill, víte málo.
Sitel? GTS THP? TTC? Vegacom?
Můžeme přidat třeba i superhosting viz http://www.superhosting.cz/sit-a-telehouse "Zdvojený přívod elektrické energie, systém UPS v režimu N+1, 2 × 1 MW diesel agregát."
master.cz sice přímo neuvádí větší množství generátorů, ale dle mě jich má určitě víc (minimalně v Praze).
Superhosting spadá pod TTC, ty nemůžeš počítat, mají to jen pronajaté (stejně jako VSH, co tam taky je).
Ale ještě bych přihodil NIX1 (Tower), to bude teprve asi reálný Tier III+, ne co to předvádějí v Hluboké.
Cast NIXu je ve Stimbuildingu (Casablance) a tam obcas kluci mivaji povodne... Pruser se proste muze stat i kdyz mas TIER INFINITY.
Všechny servery u nás mají duální napájení. A my máme dvě napájecí větve se samostatnými rozvaděči, samostatnými UPS a na jedné z větví je generátor, který zvládne 100% zátěže datacentra.
Bohužel došlo k situaci, kdy na jedné větvi, kde je UPS, došlo k poškození k UPS a tím k přerušení napájení a na druhé větvi k poruše generátoru a po vybití baterií nastal problém.
A výše zmínění mají podobné řešení a NIKDO z nich nemá zálohované napájení motorgenerátorem na každé z napájecích větví na 100% kapacity a zároveň zálohování těchto motorgenerátorů jinými motorgenerátory na 100% kapacity.
Z dané situace jsme se poučili a nové DC toho bude důkazem.
čd telematika taky zalohovany diesel generator a take patri mezi veřejny server housing
Paní Grillová, prostě... bombastická tvrzení typu "Žádný výpadek u WEDOS nehrozí" nebo "Naše Datacentrum WEDOS z hlediska napájení přesně tedy naplňuje definici TIER III+ a pro získání TIER IV nám (v podstatě) chybí pouze druhý generátor" (viz https://datacentrum.wedos.com/a/333/jak-nas-ocernuje-udajny-zamestnanec-1.html) si do budoucna odpusťte, protože
- to zaprvé není pravda
- zadruhé to ukazuje, že nevíte, o čem je řeč (nemůžete mít ani Tier III, pokud vše visí na jednom hlavním jističi a jednom generátoru)
- a zatřetí se vám to vrátí v případě problémů jako bumerang.
Mali by ste zamestnat niekoho, kto uz nejake DC naprojektoval :)
Nebo v nem treba aspon uklizel, bude mit porad lepsi predstavu, jak to ma fungovat a co kde byt :)
TIER3+
Odkedy stoji datove centrum TIER3+ na jednom prehriatom istici? Vidno, ze marketingu je viac ako technologie.
mailové služby opraveny již v sobotu nad ránem?
To mi nějak nesedí -- nám prichozi maily neprichazely Ne odpoledne. A podle ohlasu na FB soudim, ze nas takovych bylo vic.
Re: mailové služby opraveny již v sobotu nad ránem?
Nám e-maily nechodily až do soboty cca 6:30 hod.
Ano, je to možné. Jak jsme psali, tak jeden mailserver jsme zprovoznili až v sobotu nad ránem.
Zkoušel jsem přístup k emailům přes webové rozhraní v sobotu kolem 10:00 a nefungovalo to...
ja mel nedostupne VPS:
23.5. 14:35 - 24.5. 00:50
24.5. 10:50 - 24.5. 11:20
VPS byl restartovan sice 23.5. odpoledne (diky tomu vypadku), ale do noci nebyl funkcni routing:
4 nix-sitel.kaora.cz (91.210.16.41) 10.566 ms 11.263 ms 11.795 ms
5 wedos-sitel.kaora.cz (94.124.104.78) 10.078 ms 10.115 ms 10.155 ms
6 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 10.261 ms 9.858 ms 9.859 ms
7 wedos-sitel.kaora.cz (94.124.104.78) 12.211 ms 12.248 ms 12.227 ms
8 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 12.392 ms 12.431 ms 12.468 ms
9 wedos-sitel.kaora.cz (94.124.104.78) 14.866 ms * *
10 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 14.916 ms 14.892 ms 14.944 ms
11 * wedos-sitel.kaora.cz (94.124.104.78) 17.379 ms *
12 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 17.518 ms 17.474 ms 17.477 ms
13 * * *
14 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 20.022 ms 20.012 ms 20.000 ms
15 * * *
16 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 22.524 ms 22.523 ms 22.518 ms
17 * * *
18 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 25.051 ms 25.212 ms 25.189 ms
19 * * *
20 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 27.639 ms 27.656 ms 27.697 ms
21 wedos-sitel.kaora.cz (94.124.104.78) 30.097 ms 30.137 ms 30.166 ms
22 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 30.352 ms 30.381 ms 30.425 ms
23 wedos-sitel.kaora.cz (94.124.104.78) 32.854 ms 32.897 ms 32.942 ms
24 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 33.082 ms 33.125 ms 33.161 ms
25 * * *
26 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 35.271 ms 35.214 ms 35.218 ms
27 * * *
28 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 37.768 ms 37.725 ms 37.730 ms
29 * * *
30 wedos-sitel-cdt.cd-t.cz (89.203.220.165) 40.285 ms 40.340 ms 40.243 ms
Dobrý den,
ano, u některých VPS skutečně došlo k výpadku konektivity, která byla obnovena krátce po půlnoci z pátku na sobotu.
Omlouváme se.
Zaznamenal jsem ty same problemy ve statistice VPS:
24.5. 10:50 - 24.5. 11:20 => predpokladam, ze najednou startovaly vsechny virtualni masiny, protoze jeste dlouho potom byly CPU brutalne vytizeny...
Nefunkčí emaily
Tak nevím jak Vám všem. Už čtvrtý den nejdou emaily.
Nevadí to někomu?
Mě ano.
Re: Nefunkčí emaily
To je normální. Mně nejdou už přes rok. Vždycky jednou ročně je kontaktuju ať je zapnou, tak mi řeknou zase nějaké nové důvody proč nechtějí.
Je to taková hra s námi. Vypnou, zapnou, vypnou, zapnou, vypnou...
Re: Nefunkčí emaily
Dobrý den,
bez důvodně nikomu nic nevypínáme. Pokud máte pocit, že technici něco řeší špatně, neváhejte kontaktovat vedení společnosti:
https://hosting.wedos.com/cs/management-contact.html