Diskuze ke článku 'OBRAZEM: Pokládka zdvojené podlahy' - fórum

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
A dál?
OK, podlaha je nainstalovaná, ale co dál? V místnosti je o půl jedenácté tma.
Re: A dál?
Tento týden se bude pracovat na elektrických rozvodech, montovat světla, zásuvky, vypínače aj.
Proč jste to neudělali jako první? Osobně by mi to přišlo jako logičtější volba, mohli byste tahat silnoproudové kabely pod dřevotřískovou podlahou. Pokud byste natáhli kabely ještě před malováním, mohli jste je mít pod omítkou na stropě místo těch lišt, co teď vidím, že montujete. Pokládači podlahy mohli mít lepší světlo, pokud by již byly namontovány zářivky atd. Nějak totiž nemůžu pochopit, jak pokládání podlahy může technicky zasáhnout do vedení kabelů a elektrifikace. Tedy pokud jste neměli časové problémy.
Kabely pro osvětlení pod omítkou mít nemůžeme. Všechny zdi, podlaha i celý strop je ze železobetonu a zasekávat do něj kabely by bylo extrémně pracné. Proto jsme zvolili umístění do lišt. Lištami jsou kabely svedeny pod podlahu, kde jdou dále k rozvaděči.
Celý podkladový beton se musí před pokládáním zdvojené podlahy jako celek naimpregnovat, a tak na něm nemůže být nic položeného, např. kabely.
Námi zvolený postup tedy považujeme za správný.
Já vás z ničeho neobviňuji. Neberte, prosím, můj dotaz jako útok. Pouze se jako neznalý postupů ptám, když je tady ta perfektní možnost nahlédnout do stavby nového datacentra.
Třeba jsem se díval na fotografii z výstavby datacentra Forpsi - http://kb.forpsi.com/images/salb/salb/05.jpg - kde jsou právě pod podlahou koryta na vedení kabelů - sice datových, ale dokážu si představit něco podobného pro silnoproudé.
Ano, pod podlahu rošty ještě přijdou. Bude tam velké množství kabeláže - silnoproudé rozvody mezi rozvaděči, silové rozvody z rozvaděčů do racků, datové kabely, optika v chráničkách aj. Také pod podlahu přijdou rozvody hašení.
Re: Sobota
Ano, bude se pracovat celý víkend, do neděle musí být hotové podlahy včetně schodů a nájezdů.
Ukotvení
Dívám se na online kamru, jak chlapíci staví zdvojenou podlahu a zajímalo by mě, jak konví ty stojky. Vypadá to, jako by to jen lepili bez nějakých šroubů apod, ale to mi připadá jako docela málo, ne? (Škoda, že nemáte nějakou lepší kameru, třeba něco z nabídky IP kamer Axis, co by mělo živý stream a možnost nazoomovat přímo na tu stojku.)
Re: Ukotvení
Podívejte se na fotky u tohoto článku, právě teď jich pár přibylo a uvidíte tam detail stojek.
Ocelové stojky se k podkladovému betonu lepí speciálním lepidlem, je to spíše taková guma, která zatuhne, ale zůstává elastická. Nic se nevrtá ani nešroubuje.
Podlahu lze položit i na křivý beton, protože každá stojka lze snížit nebo zvýšit cca +- 2 cm. Výsledná podlaha je samozřejmě dokonale rovná po celé své ploše, i když podklad je nerovný.
Stojky jsou vzájemně propojeny zpevňujícími trámečky. Ty ale nejsou povinné, podlaha pro nižší nosnost je mít nemusí a desky jsou položeny svými rohy jen na tyto stojky. My je však máme, protože podlaha je celkově stabilnější.
Nakonec se položí dřevotřískové desky. Na horní straně mají PVC, na spodní straně je vodivá vrstva pro odvádění statické elektřiny.
Celkovou stabilitu podlahy zajistí to, že se okrajové desky přilepí ke zdi (na fotkách zatím nejsou, budou se dělat až nakonec).
Všechny desky, s výjimkou těch okrajových u zdi, lze pak kdykoliv libovolně vyndavat a dostat se tak pod podlahu. Ale nedoporučuje se jich vyndavat příliš mnoho vedle sebe.
V následujících dnech připravíme článek, kde tyto věci budou podrobněji popsány a vysvětleny, toto byl jen stručný souhrn.
Dveře?
Jak ta podlaha bude položená? Z obrázků to vypadá jako odezdi ke zdi, ale potom by zasahovala do dveří, ne? Respektive by ve dveřích byl vysoký schod (který by ani nebyl zazděný).
Re: Dveře?
Podlaha bude skutečně úplně všude ode zdi ke zdi a bude procházet i otvory pro dveře. A dveře budou až nad touto podlahou (z toho důvodu se musely všechny původní otvory pro dveře navrtat a zvednout až o 40 cm). Prostor pod podlahou pod dveřmi bude zacpán protipožárními ucpávkami.
Re: Dveře?
Aha, původně jsem si myslel, že ty dveře zvyšujete prostě kvůli komfortu pro uživatele a nutnosti pro stěhování, případně kvůli nějakým požárním předpisům, ale pokud je to kvůli podlahy - no, mohlo mě to napadnout. Ty "díry" ve stěně, které budou pod dveřmi, budou využity pro průchod kabelů? Nebo proč tam dávat jinak nějakou výstelku a ne Ytong.