Diskuze ke článku 'Co se děje v trávě? Tedy ve WEDOS' - fórum
Nový příspěvek
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Pár nápadů k webhostingu
Zde přikládám několik nápadů na vylepšení služeb webhostingu:
-možnost dokoupit si větší MySQL prostor - v případě některých webů je i 2GB málo a mnoho lidí je tedy musí držet odděleně(na vlastním serveru, popř. u konkurence)
-limit e-mailů - na wedosu je tuším limit na odeslání 2000mailů/den - pokud to platí i pro php funkci mail, tak je to také žalostně málo - zde by bylo vhodné taky umožnit zakoupení balíku neomezených mailů/den
Pak by se také hodilo ke 2 nejnižším variantám VPS přidat upozornění na nízký výkon. Jak jsem se sám přesvědčil, ani varianta s 1GB ram nedosahuje výkonu webhostingu :/
Re: Pár nápadů k webhostingu
Děkujeme za nápady, bohužel ani jedno možné není. Jedná se o sdílenou službu, a tak je nutné najít kompromis mezi parametry, bezpečnostní a funkčností služby.
1. S velkými databázemi je problém, mohou výrazně zatěžovat server a ovlivnit ostatní. Také může být problém velké databáze zálohovat.
2. Limit e-mailů je zaveden jako prevence proti zablokování našich IP adres kvůli spamování. Podrobně to popisujeme zde:
http://hosting.wedos.com/cs/odesilani-emailu.html
Musíte se na to dívat z druhé strany - asi byste nechtěl, aby vám váš web nefungoval, protože jiný zákazník na stejném serveru přetěžuje MySQL velkou databází, nebo že vám nefunguje odesílání e-mailů, protože jiný zákazník spamoval a IP adresa serveru byla zablokována po celém Internetu.
Takže my dáváme přednost globální funkčnosti a spolehlivosti před individuálními požadavky jednotlivců. Taková je sdílená služba webhosting a nechceme na tom nic měnit.
Pokud vám toto nevyhovuje, zvolte VPS a tam si můžete dělat cokoliv a jakkoliv.
My nikde netvrdíme, že je VPS výkonnější. Ve většině případů není, protože VPS má nižší hardwarové parametry oproti našim webhostingovým serverům a také je to o tom, že si musíte odladit server pro to, co a jak na serveru provozujete. A to je často alchymie najít rovnováhu mezi stovkami různých parametrů veškerého software na serveru. VPS je hlavně o svobodě (možnost provozovat libovolný software s libovolnými parametry), ne o výkonu.
1. A řešení jako nechat limit pro jednu databázi (třeba 1 GB), ale umožnit zvýšit prostor pro databáze celkově? To by ve výsledku server nevytěžovalo výrazněji.
2. Ano, chápu toto omezení, článek jsem si pročetl.
U VPS byl problém v tom(v mém případě), že byly okamžiky, kdy fyzický server vytěžoval jiný uživatel a já se nemohl ano zalogovat do ssh (docházelo tam k obrovským prodlevám). Spravuji také vyšší variantu VPS(s 1 GB RAM), u které jsem si s optimalizací vyhrál, ale stejně nebude pravděpodobně stačit (provozuji na něm vícero webů, 2 z nich mají přes 200 000 registrovaných uživatelů). Právě to je případ, kdy by se hodil webhosting s možností navýšit prostor pro databáze (nejsou větší než 750 MB, ale dohromady převyšují 3 GB).
Myslím, že by bylo super, kdyby šlo přes webové rozhraní provádět příkazy unzip (popř. také tar -xf, cp, mv, rm). Třeba kdyby šlo o šlužby za příplatek, velmi by to urychlilo práci s webhostingem.
Dále mne také zajímá, zda budete před aktualizací phpna novou řadu(na webhostingu je již poměrně zastaralá 5.3.9 tuším) informovat zákazníky pomocí mailu, vzhledem k tomu, že je mnoho webů, které v nové verzi (5.4 / 5.5a1) bez úprav nefungují.
Phpmyadmin se na webhostingu také nachází v zastaralé verzi (která obsahuje také bezpečnostní chyby). Právě mne zaráží, že MySQL se nachází v aktuální verzi a ostatní ne.
Nemáme v plánu měnit parametry a omezení databází na webhostingu. Ani se nechystáme zpřístupnit příkazy o kterých píšete.
My nebudeme aktualizovat na PHP 5.4 tak, že bychom všem změnili verzi. Až PHP 5.4 nabídneme, bude to volitelné (verze bude možné přepnout v administraci). Aktuálně se PHP 5.4 nasadit zatím nechystáme.
Nábor nových uživatelů
Dobrý den,
již jsem vás cca před týdnem psal, jak získat více zákazníků a zatím se mi nikdo k tomuto nápadu nevyjádřil.
Přeji hezký den
Server housing
Pokud by vzniklo datacentrum WEDOS II. byl by součásti služeb i server housing? :)
Dík
Re: Server housing
Dobrý den,
ano, i něco takového se tam plánuje.
Git a DNS
Výše píšete ře spustíte repository pr oSVN, jak je to s Gitem?
Druhá věc kterou zmiňujete je spuštění DNS serveru v další lokalitě. Plánujete alespoň jeden DNS server v zahraničí?
Re: Git a DNS
Dobrý den,
aktuálně máme 4 DNS servery, každý na jiném rozsahu IP adres a jsou ve 3 fyzických lokalitách (z toho 1 zahraniční). Chceme mít 4 různé lokality.
Git je v přehledu úkolů na nejbližší období. Termín však neodhadnu.
SVN ..?
Určitě nejenom já jsem zvědav, jak se (a zda vůbec) rýsuje zavedení epository Subversion ?
Re: SVN ..?
Pokud půjde vše podle plánu, bude SVN během listopadu
Re: SVN ..?
Ano, hostování Subversion repository bude spuštěno během dneška
Otázky
Máte v ČR už vybrané nějaké místo, kde by mohlo být další datacentrum?
Ta druhá přípojná trasa by byla přes ČD Telematika ?
Koukal jsem se na jejich páteřní síť a optika jim vede po republice vždy po železnici a jde i přes Hlubokou :) Akorát ty výkopové práce jsou velmi drahé a město prý vždy dělá problémy. Nemyslím tím Hlubokou, ale obecně města a obce v ČR. A ja je to u Vás?
Fujitsu tedy výhledově opuštíte?
Po úravách mailserverů lze zkusit opět pracovat s ICeWarp?
Díky.
Re: Otázky
Dobrý den,
druhá (respektive v našem případe třetí - máme totiž již dvě) trasa povede přes ČD Telematika.
Předpokládáme spuštění do konce roku. U nás bude vše připravené do konce října, ale potom budeme čekat na nějaká měření trasy. Podle toho se objedná technologie a následně se to spustí.
Druhé datacentrum určitě bude někde blízko. Možná hodně blízko (cca 1km). Lokalita je předběžně jasná. Spolupráce s městem je vynikající a problémy nám nikdo nedělá, ale naopak nám všichni pomáhají.
FUJITSU neopouštíme. Vše nyní záleží na nich. Uvidíme v nejbližších týdnech. Možná VPS budeme provozovat (z ekonomických důvodů) na jiné značce, ale webhostingy stále na blade serverech od FUJITSU.
Ještě stále hledáme řešení pro dedikované servery.
IceWarp - nyní jednáme přímo s vývojáři, bez prostředníků. Tak uvidíme, jak se podaří naplnit naše výkonnostní potřeby. My jsme udělali úpravy na naší straně a preventivně budeme zátěž rozkládat. Jaký bude další vývoj zatím nevíme. Pracujeme na tom, protože to je náš takový problém.
add uplácení
To "uplácení zákazníků" přeci děláte také (nabídka násobku zbývajících měsíců u konkurence zdarma) a jako zákazník to jen vítám. Ze všech stran.
Re: add uplácení
Dobrý den,
tohle jsou dvě rozdílné věci.
Jedna věc je, když dáte reklamu a v ní něco nabídnete. Platíte za tu reklamu a je jen na klientech, zda je nalákáte nebo ne.
Druhá věc jsou nekalé praktiky ve smyslu, že pošlete spam klientům konkurence a rovnou a cíleně jim nabídnete přechod za zvýhodněných podmínek (a neplatíte tedy za reklamu) NEBO dokonce situace, kdy jim nabídnete za článek a v něm pozitivní reference (a negativní na wedos) nějakou službu zcela zdarma....