Dnes sleva 50% na webhosting NoLimit

Diskuze ke článku 'Co se děje v trávě? Tedy ve WEDOS' - fórum

19.10.2012
Chcete vědět co se u nás děje? Tak si přečtěte náš report.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

Pár nápadů k webhostingu

František Zatloukal, 17.11.2012 10:19:59

Zde přikládám několik nápadů na vylepšení služeb webhostingu:
-možnost dokoupit si větší MySQL prostor - v případě některých webů je i 2GB málo a mnoho lidí je tedy musí držet odděleně(na vlastním serveru, popř. u konkurence)
-limit e-mailů - na wedosu je tuším limit na odeslání 2000mailů/den - pokud to platí i pro php funkci mail, tak je to také žalostně málo - zde by bylo vhodné taky umožnit zakoupení balíku neomezených mailů/den

Pak by se také hodilo ke 2 nejnižším variantám VPS přidat upozornění na nízký výkon. Jak jsem se sám přesvědčil, ani varianta s 1GB ram nedosahuje výkonu webhostingu :/

Re: Pár nápadů k webhostingu

Petr Šťastný, WEDOS, 17.11.2012 12:08:20

Děkujeme za nápady, bohužel ani jedno možné není. Jedná se o sdílenou službu, a tak je nutné najít kompromis mezi parametry, bezpečnostní a funkčností služby.

1. S velkými databázemi je problém, mohou výrazně zatěžovat server a ovlivnit ostatní. Také může být problém velké databáze zálohovat.

2. Limit e-mailů je zaveden jako prevence proti zablokování našich IP adres kvůli spamování. Podrobně to popisujeme zde:
http://hosting.wedos.com/cs/odesilani-emailu.html

Musíte se na to dívat z druhé strany - asi byste nechtěl, aby vám váš web nefungoval, protože jiný zákazník na stejném serveru přetěžuje MySQL velkou databází, nebo že vám nefunguje odesílání e-mailů, protože jiný zákazník spamoval a IP adresa serveru byla zablokována po celém Internetu.

Takže my dáváme přednost globální funkčnosti a spolehlivosti před individuálními požadavky jednotlivců. Taková je sdílená služba webhosting a nechceme na tom nic měnit.

Pokud vám toto nevyhovuje, zvolte VPS a tam si můžete dělat cokoliv a jakkoliv.

My nikde netvrdíme, že je VPS výkonnější. Ve většině případů není, protože VPS má nižší hardwarové parametry oproti našim webhostingovým serverům a také je to o tom, že si musíte odladit server pro to, co a jak na serveru provozujete. A to je často alchymie najít rovnováhu mezi stovkami různých parametrů veškerého software na serveru. VPS je hlavně o svobodě (možnost provozovat libovolný software s libovolnými parametry), ne o výkonu.

František Zatloukal, 22.11.2012 21:42:34

1. A řešení jako nechat limit pro jednu databázi (třeba 1 GB), ale umožnit zvýšit prostor pro databáze celkově? To by ve výsledku server nevytěžovalo výrazněji.
2. Ano, chápu toto omezení, článek jsem si pročetl.

U VPS byl problém v tom(v mém případě), že byly okamžiky, kdy fyzický server vytěžoval jiný uživatel a já se nemohl ano zalogovat do ssh (docházelo tam k obrovským prodlevám). Spravuji také vyšší variantu VPS(s 1 GB RAM), u které jsem si s optimalizací vyhrál, ale stejně nebude pravděpodobně stačit (provozuji na něm vícero webů, 2 z nich mají přes 200 000 registrovaných uživatelů). Právě to je případ, kdy by se hodil webhosting s možností navýšit prostor pro databáze (nejsou větší než 750 MB, ale dohromady převyšují 3 GB).

Myslím, že by bylo super, kdyby šlo přes webové rozhraní provádět příkazy unzip (popř. také tar -xf, cp, mv, rm). Třeba kdyby šlo o šlužby za příplatek, velmi by to urychlilo práci s webhostingem.

Dále mne také zajímá, zda budete před aktualizací phpna novou řadu(na webhostingu je již poměrně zastaralá 5.3.9 tuším) informovat zákazníky pomocí mailu, vzhledem k tomu, že je mnoho webů, které v nové verzi (5.4 / 5.5a1) bez úprav nefungují.
Phpmyadmin se na webhostingu také nachází v zastaralé verzi (která obsahuje také bezpečnostní chyby). Právě mne zaráží, že MySQL se nachází v aktuální verzi a ostatní ne.

Petr Šťastný, WEDOS, 22.11.2012 22:53:33

Nemáme v plánu měnit parametry a omezení databází na webhostingu. Ani se nechystáme zpřístupnit příkazy o kterých píšete.

My nebudeme aktualizovat na PHP 5.4 tak, že bychom všem změnili verzi. Až PHP 5.4 nabídneme, bude to volitelné (verze bude možné přepnout v administraci). Aktuálně se PHP 5.4 nasadit zatím nechystáme.

Nábor nových uživatelů

Petr Baloun, 21.10.2012 22:06:32

Dobrý den,
již jsem vás cca před týdnem psal, jak získat více zákazníků a zatím se mi nikdo k tomuto nápadu nevyjádřil.
Přeji hezký den

Server housing

Zelvar, 20.10.2012 19:40:29

Pokud by vzniklo datacentrum WEDOS II. byl by součásti služeb i server housing? :)

Dík

Re: Server housing

Josef Grill, WEDOS, 20.10.2012 20:20:17

Dobrý den,

ano, i něco takového se tam plánuje.

Git a DNS

Petr, 19.10.2012 18:12:42

Výše píšete ře spustíte repository pr oSVN, jak je to s Gitem?

Druhá věc kterou zmiňujete je spuštění DNS serveru v další lokalitě. Plánujete alespoň jeden DNS server v zahraničí?

Re: Git a DNS

Josef Grill, WEDOS, 19.10.2012 18:18:52

Dobrý den,

aktuálně máme 4 DNS servery, každý na jiném rozsahu IP adres a jsou ve 3 fyzických lokalitách (z toho 1 zahraniční). Chceme mít 4 různé lokality.

Git je v přehledu úkolů na nejbližší období. Termín však neodhadnu.

Re: Git a DNS

Petr, 19.10.2012 19:14:17

Bezva, děkuji!

SVN ..?

Václav Eichler, 19.10.2012 12:27:18

Určitě nejenom já jsem zvědav, jak se (a zda vůbec) rýsuje zavedení epository Subversion ?

Re: SVN ..?

Petr Šťastný, WEDOS, 19.10.2012 14:47:02

Pokud půjde vše podle plánu, bude SVN během listopadu

Václav Eichler, 15.11.2012 21:24:24

a jde to podle plánu :) ?

Petr Šťastný, WEDOS, 20.11.2012 10:19:56

Ano, hostování Subversion repository bude spuštěno během dneška

Otázky

Pavel, 19.10.2012 12:11:18

Máte v ČR už vybrané nějaké místo, kde by mohlo být další datacentrum?

Ta druhá přípojná trasa by byla přes ČD Telematika ?

Koukal jsem se na jejich páteřní síť a optika jim vede po republice vždy po železnici a jde i přes Hlubokou :) Akorát ty výkopové práce jsou velmi drahé a město prý vždy dělá problémy. Nemyslím tím Hlubokou, ale obecně města a obce v ČR. A ja je to u Vás?

Fujitsu tedy výhledově opuštíte?

Po úravách mailserverů lze zkusit opět pracovat s ICeWarp?

Díky.

Re: Otázky

Josef Grill, WEDOS, 19.10.2012 18:31:29

Dobrý den,

druhá (respektive v našem případe třetí - máme totiž již dvě) trasa povede přes ČD Telematika.
Předpokládáme spuštění do konce roku. U nás bude vše připravené do konce října, ale potom budeme čekat na nějaká měření trasy. Podle toho se objedná technologie a následně se to spustí.

Druhé datacentrum určitě bude někde blízko. Možná hodně blízko (cca 1km). Lokalita je předběžně jasná. Spolupráce s městem je vynikající a problémy nám nikdo nedělá, ale naopak nám všichni pomáhají.

FUJITSU neopouštíme. Vše nyní záleží na nich. Uvidíme v nejbližších týdnech. Možná VPS budeme provozovat (z ekonomických důvodů) na jiné značce, ale webhostingy stále na blade serverech od FUJITSU.
Ještě stále hledáme řešení pro dedikované servery.

IceWarp - nyní jednáme přímo s vývojáři, bez prostředníků. Tak uvidíme, jak se podaří naplnit naše výkonnostní potřeby. My jsme udělali úpravy na naší straně a preventivně budeme zátěž rozkládat. Jaký bude další vývoj zatím nevíme. Pracujeme na tom, protože to je náš takový problém.

add uplácení

p, 19.10.2012 11:36:16

To "uplácení zákazníků" přeci děláte také (nabídka násobku zbývajících měsíců u konkurence zdarma) a jako zákazník to jen vítám. Ze všech stran.

Re: add uplácení

Josef Grill, WEDOS, 19.10.2012 18:33:59

Dobrý den,
tohle jsou dvě rozdílné věci.

Jedna věc je, když dáte reklamu a v ní něco nabídnete. Platíte za tu reklamu a je jen na klientech, zda je nalákáte nebo ne.

Druhá věc jsou nekalé praktiky ve smyslu, že pošlete spam klientům konkurence a rovnou a cíleně jim nabídnete přechod za zvýhodněných podmínek (a neplatíte tedy za reklamu) NEBO dokonce situace, kdy jim nabídnete za článek a v něm pozitivní reference (a negativní na wedos) nějakou službu zcela zdarma....