Diskuze ke článku 'Změny u webmailového rozhraní webhostingu' - fórum
Nový příspěvek
Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Super, rozdáváme trika a slevy, vydáváme akcie, ale peníze na pořádný webmail nemáme
co víc dodat...
Re: Super, rozdáváme trika a slevy, vydáváme akcie, ale peníze na pořádný webmail nemáme
Dobrý den, pane Pesimisto,
v tomhle skutečně problém není. Problém je v tom, že IceWarp je programovaný "narychlo" a občas upgrady fungují metodou "pokus omyl". My to řešíme celou dobu s výrobcem a snad se to pohne. Po našem článku se spolupráce a zájem ze strany výrobce zlepšila. Tak uvidíme.
Aktuálně připravujeme jiné řešení tak, abychom všechny možné problémy minimalizovali.
Re: Super, rozdáváme trika a slevy, vydáváme akcie, ale peníze na pořádný webmail nemáme
Pane Grille,
dneska tvrdite, ze IceWarp je programovany narychlo, ale pred dvema lety jste tvrdil pravy opak!
http://datacentrum.wedos.com/a/50/icewarp-mailserver.html
Viz z clanku:
- Jedná se zřejmě o nejlepší e-mailový systém na trhu.
- Tento produkt dopadl v našich výkonnostních testech nejlépe z námi testovaných
Jak to tedy je? Umite vubec udelat poradne vykonnostni testy?
Výkonnostní testy dopadly dobře, časem se ale objevily jiné problémy.
Zimbra
Preco nenahradite IceWarp Zimbrou?
Zimbra od VMWare je v community verzii dokonca free and opensource :)
IceWarp
Já mám několik otázek přímo na p. Šťastného.
1. jak vysvětlujete skutečnost, že část Vaší konkurence IceWarp používá a nejsou tam problémy. Sám jsem se s tím osobně setkal.
2. proč netlačíte na výrobce IceWarp, aby Vám poskytl slevu, kompenzaci nebo něco ekvivalentního a to pak nabídnete zákazníkům, kteří jsou v současné době poškozeni. Proč to s nimi neřešíte přes občansko právní vztahy?
3. ze začátku, když jste začali nabízet své služby, tak IceWarp fungoval báječně, to si dobře pamatuju, co se tedy stalo potom? Nová vyšší verze? Nebylo možné zůstat u té předchozí?
4. tvrdili jste, že jste IceWarp dlouho a dlouho testovali ze všech stran, mohu - li to tak napsat, pak jste ho vychvalovali a byla to i Vaše obchodní taktika - "podívejte, co všechno suprového Vám nabízíme za tu cenu". A pak najednou ...
5. nešlo by zkusit ten samý IceWarp dát na jiné železo s poněkud jinou konfigurací a zkusit to testovat se syntetickými daty? Prostě to jen tak zkoušet ze všech stran zatěžovat a posílat stále to samé sem a tam, včetně příloh a zkoušet tam jednu věc za druhou, která se nabízí. Výsledek by mnohé taky napověděl.
Díky za odpovědi.
Re: IceWarp
Nevím jak jiní používají IceWarp v jaké verzi. My používáme takový jaký je tak jak je a máme s ním často problémy a rok nám je nikdo nedokázal vyřešit. Kdykoliv nějakou součást IceWarpu vyměníme naším nebo jiným řešením (API, webmail), příslušný problém zmizí.
Takže řešit to budeme postupně přechodem na jiné řešení.
Re: IceWarp
Mozna je to tim, ze Icewarp se dela ve verzi pro windows a linux - praxe ukazala, ze se jedna o dva naprosto rozdilne produkty.
Dvě mailové rozhraní
Toto řešení mailů u Vás se mi také nezamlouvá. Uvítal bych jeden systém který umí ukládat kontakty, označit mail jako spam a drag & drop příloh přímo do prohlížeče. Současný stav kdy musím přepínat mezi jednotlivými rozhraními mi nepřijde uživatelsky přívětivý. Děkuji.
Re: Dvě mailové rozhraní
Souhlasím.
Jde tu i o to, že někomu doporučíte Wedos nebo dokonce pro někoho (zákazníka) něco uděláte nebo zajistíte a řeknete mu, tady to mají všechno skvělé.... A pak je to jinak.
Oficialni vyjadreni spolecnosti IceWarp
Fakta:
- spolecnost Wedos zakoupila produkt IceWarp po dlouhem a uspesnem testovani http://datacentrum.wedos.com/a/50/icewarp-mailserver.html
- zakoupila ho v nejlevnejsi variante single server bez load balancingu/rozlozeni vykonu
- zakoupila ho i bez servisni smlouvy obvykle u vsech ISP zakazniku spolecnosti IceWarp
- technikum spolecnosti IceWarp nebyl NIKDY umoznen pristup na server pro zjisteni/odstraneni problemu
- podle vsech indikaci vyvozujeme, ze spolecnost Wedos provozuje nasi platformu IceWarp na nedostatesnem HW a ve spatne konfigurace, nevhodne pro IPS/hosting nasazeni
- IceWarp Mail Server dokaze ve vhodne konfiguraci obslouzit bez problemu 200 000 tisic uzivatelu Britske Armady, nebo desitky tisic uzivatelu ruznych ISP/Hosting provideru v CR (Supernetworks a dalsi)
Javornicky, jednatel IceWarp
Re: Oficialni vyjadreni spolecnosti IceWarp
Konečně zajímavý názor a hlavně je to k věci a lidi z Wedosu mlčí...
Tak, pane Šťastný, co nám k tomuto oficiálnímu vyjádření řeknete?
Re: Oficialni vyjadreni spolecnosti IceWarp
Když to tedy chcete probírat zde, budeme to probírat zde.
Nevím jaký negativní vliv by mohlo být to, že máme single server variantu bez servisní smlouvy. Máme licenci an více serverů pro load balancing, ale pokus o loadbalancing dopadl tak, že vše bylo ještě horší.
Vzdálený přístup určitě nikdy nikomu z bezpečnostních důvodů nedáme. Několikrát jsme neúspěšně pozvali vaše techniky k nám.
Hardware jako takový i diskové pole se nudí. Přesto některé služby více či méně náhle bez příčiny zatuhávají bez možnosti dohledat jakýkoliv problém v logu. V nejhorším období např. padal proces smtp natvrdo každou minutu. S tím se potýkáme již od začátku a nikdo nám s tím nikdy nedokázal pomoci a verze od verze se to různě zlepšuje/zhoršuje a s každou verzí napjatě očekáváme jaké další překvapení náš čeká.
Nechci veřejně rozpitvávat konkrétní problémy. Některé jsme museli obejít tak, že jsme si napsali vlastní API rozhraní a úplně obešli tak to vaše.
Přečíst si můžete zejména v ticketu #13562, na který nám bylo mimochodem odpovězeno, cituji: "omlouvám se, ale 10.4.3 webmail byl vydán poměrně zabugovaný" (Otto Beránek). Tak nevím jak za to můžeme my.
Hlavní příčinu nefunkčního webmailu vidíme v problému popsaném v ticketu #13269. Poskytnutí patch jej neřeší.
Webmail IceWarpu je při současné zátěži zcela nepoužitelný. Webmail RoundCube při stejné zátěži lítá jako nic a server o něm vůbec neví.
Bohužel nemáme už čas ani náladu čekat, až bude váš software správně naprogramován. Čekali jsme rok, ale stále stejné problémy se opakují.
Odpověď na změny webmailu
Dobrý den,
ráno jsem měl šok, když jsem se nemohl dostat na email. Ale, vidím, že probíhá změna systému, tak se mi oddechlo.
Podle mého názoru by nebylo od věci poslat zákazníkům email, že může dojít k výpadku webmailu. Ještě před zásahem do systému. Přece jen s tím člověk počítá. A vezme to více pozitivně. A hlavně nemusí zjišťovat, co se děje. (Tedy pokud to nebylo záměrem) :-)
Ještě před chvílí mi to házelo chybu: IMAP Error in /data/httpd/wedos/roundcube/program/include/rcube_imap.php (191): nevím co to znamená, tak dávám zpětnou vazbu.
Jinak první dojem z webmailu je skvělý. Zejména mě zaujal design. Uvidíme jaký názor budu mít po pár dnech práce s ním. Jsem rád, že se WEDOS stále vyvíjí a zdokonaluje, zatím nejlepší webhosting, jaký jsem využíval. :-)
S přáním hezkého dne
Petr Novák
Zklamání
Dobrý den,
docela jsem zklamán tímto polovičatým řešením a z mého pohledu naprosto nesmyslným krokem. Pakliže rozhraní IceWarp nesplňuje vaše představy, tak ho zrušte. K čemu něco co nefunguje. Nebudu zastírat, že jsem příznivcem RC. Jsem a vzhledem k tomu, že mi IW nevyhovoval a nevyhovuje, posílal jsem podklady k úpravám RC. Doporučuji se spíš pověnovat RC, otestovat moduly, ať už mnou doporučené nebo i další, a udělat z RC plnohodnotného webmailového klienta. RC je řešení, proto ještě jednou apeluji a prosím, zda byste to mohli posunout v nějakém vašem TODO nahoru :) Správně nastavený RC je 100x lepší než webrozhraní, které jen dobře vypadá. Neberte to jako kritiku Wedosu, spíš mi přijde nešťastné se táhnout zbytečně se systémem, který není stabilní a není podle vašich představ.
Re: Zklamání
My nemůžeme eliminovat rozhraní IceWarpu, protože to je nejen webmail, ale také se přes to schránka konfiguruje (filtry, automatické odpovědi, přesměrování atd.). To v RoundCube nenastavíte a neobejdete, to jsou specifika mailserveru. My se IceWarpu časem zcela zbavíme, ale nejde to ze dne na den. Toto je první krok. Kdybychom se jej mohli tak snadno zbavit jak myslíte, tak už bychom to dávno udělali.
Tomu rozumím, že ze dne na den to nejde. Nicméně to co chcete (filtry, automatické odpovědi, přesměrování atd.) v RC jde, jen jde o to doinstalovat patřičný plugin. Jak jsme si psali mailem, využíváme jak filtry tak automatické odpovědi v RC. Je to jen o instalaci a dejme tomu nějakém testovacím provozu, pokud daným pluginům nevěříte. Byť to jsou pluginy z oficiálního RC repozitáře. Věřím, že nakonec se i k těmto bodům dostanete a z RC bude plnohodnotný webmail. Držím palce a přeji pěkný den :)
Ani to není tak jednoduché jak popisujete. RoundCube filtrování, autoodpovídání atd. nedělá. Ve skutečnosti je to jen rozhraní pro nastavení takových vlastností na mailserveru přes speciální rozšíření a speciální příkazy. To však námi používaný mailserver nepodporuje, a tak pluginy, o kterých mluvíte, u nás fungovat nebudou. Na to my si musíme vytvořit vlastní rozhraní nebo vlastní pluginy.
U RC je problém, že tam spousta věcí nejde nastavit, z těch největších problémů je to změna hesla.
Co zkusit ještě něco dalšího? Třeba SquirrellMail?
Zmena hesla v RC jde. (tecka)
Stejne jako ostatni veci, jako automaticke odpovedi, filtry, vyinani a dalsi veci.
Jde tam vetsina potrebnych veci, jen je poterba prizpusobit nastaveni mail serveru, mysql, pripadne ldapu. Ale to uz tu bylo receno.
Ano, v RC jde teoreticky všechno, když tu danou věc podporuje mail server a/nebo si na to uděláte vlastní plugin. Námi používaný mailserver prostě a jednoduše nepodporuje příkazy, kterými pluginy RC konfigurují schránku. Takže my musíme najít jinou cestu jak to přes RC (vývoj vlastních pluginů) nebo jinak dělat (jiné rozhraní pro konfigurování schránek).
Mohu tedy jen ze zvědavosti, jaký mail server Wedos používá?
Když tedy vidíme že webmail jste zahodili, co vám brání vyměnit i backend za některé z prověřených opensource řešení? Já třeba pro několik tisíc uživatelů menšího ISP již několik let úspěšně provozuji kombinaci postavenou na http://postfixadmin.sourceforge.net (Postfix+MySQL+Dovecot) a připadá mi to jako naprosto vyhovující řešení.
Teoreticky nám v tom nebrání nic, ale to přece není jen tak desítky tisíc schránek přesunout na jiné řešení. Musíte nové řešení zprovoznit, otestovat, přemigrovat konfiguraci a data, předělat administraci, překopat interní API rozhraní, přepsat návody, přeškolit zaměstnance, ... to opravdu není práce na pár dní.
To každopádně není práce na pár dní, jen by mě zajímalo zda do toho půjdete nebo ne. Výsledek by přeci byl zajímavý: opensource řešení, bez licenčních poplatků, s možností absoultní kontroly, s možností cokoliv kdykoliv upravit podle aktuálních požadavků...
Nešlo by to udělat třeba tak jako to máte s FTP? Základní změny by se dělaly přímo z administrace, jde mi hlavně o změnu toho hesla. Takhle je to takový krkolomný.
Základní administrace schránek (vytváření, základní nastavení, změna hesla) se provádí přes zákaznickou administraci:
http://kb.wedos.com/emaily/administrace-schranek.html
Já osobně si myslím, že to nebylo šťastné řešení, hned od počátku, používat IceWarp jako mailserver, myslím, že kdyby hned od počátku byla použita např. kombinace mysql+dovecot+postfix dát to na pořádné "železo" tak by se nemuselo řešit nic tak složitě, IW s dovecot a postfix také komunikuje, já osobně mám u wedosu několik desítek domén jeden hosting a dva VPS na kterých hostuji tyto domény a e-maily pro tyto domény (několik desítek schránek), používám Dovecot+postfix+mysql+sieve pro maily mám vyhrazený jeden VPS na kterém běží webmail RoundCube s několika pluginy (filtry, změna hesla, spamy, archivace) + mám jeden záložní VPS u jineho poskytovatele kde se mi pouze ukládají zálohy a používám jej jako záložní mail. Jinak s wedosem jsem spokojen a pokud neskončí tak u něj zustanu :-)