Dnes sleva 50% na webhosting NoLimit

Diskuze ke článku 'Objednávky akcií spuštěny' - fórum

02.08.2012
Veřejná nabídka úpisu akcí spuštěna. Máte-li zájem, pospěšte si. Po akciích se jen zapráší.

přidatNový příspěvek

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.

5 dní na zaplacení

Kej, 03.08.2012 16:17:10

Mám dotaz, zda se do těch 5 dnů na zaplacení počítá i víkend? Tedy zda se musí zaplatit do úterka či do čtvrtka? Děkuji

Re: 5 dní na zaplacení

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 16:21:35

Počítají se všechny dny. Peníze za včerejší objednávky se nám musí na účet připsat nejpozději v úterý 7.8.2012 23:59:59.

Akcie

MH, 03.08.2012 12:39:14

Dobry den,
mozte potvrdit alebo vyvratit ze mate aspon 1 akcionara ktory kupil alebo zarezervoval viac ako 10 000 akcii?
Koluju famy a vcera to tak naozaj aj vyzeralo ze vcera niekto zaplatil vacsi pocet akcii.

Re: Akcie

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 12:42:35

Ne, žádný akcionář neobjednal 10000 akcií či více.

Platby se zpracovávají dávkově, a tak tam mohl v jednom okamžiku výrazně poskočit počet volných, protože se zrovna sešlo hodně plateb.

špatně volená slova

seven, 02.08.2012 21:58:18

Je to trochu matoucí, špatně volená slova - nejdřív se v systému dozvídám:
"Všechny akcie jsou již rozebrány (zarezervovány)",
následně "Počet VOLNÝCH akcií: 7775",
a ve finále opět: Požadovaný počet akcií již není volný..."

Re: špatně volená slova

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 22:00:34

Tyto akcie volné jsou, jen je na ně vedena rezervace. Pokud je zájemci nezaplatí, bude rezervace zrušena a akcie se posunou na dalšího zájemce čekajícího ve frontě.

seven, 03.08.2012 11:36:12

Je prosím možné PŘESNĚ rozkrýt, jakým způsobem budou uspokojovány ty další objednávky (zaplacené, ale bez rezervace)?
Čistě podle pořadových čísel objednávek, nebo podle data reálně připsané platby na účet FIO, nebo úplně jinak?

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 12:02:12

Pořadí se určuje podle data objednání, nikoliv přijetí platby. Vše je uvedeno v podmínkách:

http://datacentrum.wedos.com/akcie/podminky.html

Tedy zaplacené objednávky, na které se nedostala rezervace, jsou seřazeny dle data a času objednání vzestupně a podle toho budou uspokojovány jak se budou případně uvolňovat rezervace (buď objednatel stornuje nebo do 5 dní nezaplatí).

Trocha matiky

Alda, 03.08.2012 08:22:30

Takže přes 22.000 akcií bylo koupeno kliente/y přes Fio banku a zbytek akcionářů má účet "jinde". Takže těch zbývajících zarezervovaných/nezaplacených 8000 akcií je zaplaceno třeba taky 300x, že? 8000x100 je 800.000 a pokud nestíhači včasného nákupu si toto předplatili na "co kdyby zbylo" jen 10x, tak jsme Wedosu půjčili na dobu cca týdne až 14 dní cca 7 mega. To de :-)

Re: Trocha matiky

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 09:08:01

Tolik plateb navíc nebude. A i kdyby, nikdo nám nic nepůjčil, na ty peníze nemůžeme do konce úpisu sáhnout a musíme je nejpozději do 7 dní poslat zpět.

Re: Trocha matiky

Alda, 03.08.2012 09:16:51

Ale zúročit jo :-)

Oznamovací mail 11 minut předem?

Tomáš Morcinek, 02.08.2012 21:52:03

Tak jste mne poněkud zklamali, protože jste slibovali, že zájemcům pošlete oznamovací mail o zahájení úpisu několik hodin předem, ale mně přišel 11 minut před 19h, v době, kdy jsem nebyl na internetu :-(.

Re: Oznamovací mail 11 minut předem?

Josef Grill, WEDOS, 02.08.2012 22:23:31

Dobrý den,

my jsme absolutně netušili jaký bude zájem. Poslali jsme SMS a maily těsně před. Jinak to nešlo, abychom někoho nezvýhodnili.
Čekali jsme, že se to bude prodávat několik dní a ne několik minut. Tohle nebylo v našich nejlepších představách.

patrik, 02.08.2012 23:04:51

no me treba osobne nic vubec neprisló ale taky jsem se nikde neprihlasiĺ ale byl jsem zaregistrovan jako akcionar... ale jen tak nahodou jsem se v tu dobu podival na wedos pres ipad´ jalikoz jsem mel takove tuseni a tim padem jsem si nakoupiĺ ale kdybych to vedel ze o to bude takovy zajem´ asi bych vzal toho vić coz zase ale neni ve vasem zajmu ono je smutne ze najedna zmizelo 2mega akcii muzete tento obchod potvrdit nebo je to tajne? myslim´ ze ferovejsi by bylo to aspon24 hodin pred oznamit na webů a pro priste by to chtelo asi chtelo zlepsit tu ochranu proti velkym investorum :) me osobne by na tom ipadu nedelalo problem vytukat kvantum... behem par vterin jelikoz to jelo samo a tak krasne slapalo...

Tomáš Morcinek, 02.08.2012 23:19:13

Mně by přišlo spravedlivější, kdyby byl termín zahájení úpisu známý s větším předstihem, což by jistě šlo. Asi by to znamenalo větší zátěž pro Vaše servery, ale to byste mohli zvládnout. Takto to moc spravedlivé nebylo, někdo měl štěstí, že byl zrovna na mailu, někdo ne. A navíc si člověk může dělat fantazie, že jak jste psali, že nikoho nemůžete znevýhodnit atd., tak oznámit úpis 10 minut předem by přece jen byla možnost, zcela v mezích zákona, jak zvýhodnit ty, kteří se to případně dozví nějakými cestami dříve nežli ostatní.

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 09:05:00

Všichni měli stejné šance. Oznámení chvíli předem není diskriminace, stále měli všichni rovné šance.

Znevýhodnění by bylo, kdybychom to některým vybraným sdělili a ostatním zamlčeli anebo jen vybrané jedince pustili k objednávání. To se nestalo, informováni byli všichni kdo o to požádali a všichni mohli stejným způsobem ve stejný čas objednávat.

Nedá se nic dělat, zájem byl obrovský, výrazně převýšil nabídku, a tak to bylo o štěstí a bohužel bude mnoho zklamaných zájemců.

Marek Kocan, 03.08.2012 13:05:41

No, mne žádný mail nepřišel, ani sms, ani nic nebylo ve spamu. Takže já sám ze svého poheldu jsem znevýhodněn byl.

Josef Grill, WEDOS, 03.08.2012 13:09:07

Dobrý den,

my jsme poslali zprávu jen zájemcům, kteří se nám zaregistrovali před několik dny a to na základě našich článků, protože jsme podle toho sondovali zájem a celkový odhad počtu.
Těmto jediným jsme slíbili, že jim pošleme v okamžiku spuštění zprávu.

Omlouváme se za komplikace, ale nečekali jsme takový zájem. Tohle nepředpokládal nikdo z nás.

Marek Kocan, 03.08.2012 13:14:14

Byl sjem registrovaný akcionář (dokonce 2x). Kde jinde jsem měl tedy zájem registrovat? Děkuji za vysvětlení, rád přiznám, že to je moje chyba.

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 13:17:07

Bylo to opakovaně v několika článcích, např. zde:

http://datacentrum.wedos.com/a/235/upis.html

Je tu o tom celá kapitola:

"SMS & E-mail info

Pokud máte zájem být informováni o přesném okamžiku spuštění objednávkového procesu, tak nabízíme ještě možnost, že nám zašlete svůj telefon nebo e-mail (nebo nejlépe obojí) a my pošleme zprávu, že proces bude zahájen za tolik a tolik hodin. Odhadujeme, že upozornění pošleme několik málo hodin před zahájením. Chcete-li podobnou zprávu, tak nám napište přes kontaktní formulář. Uveďte telefon pro SMS, e-mail a případně předpokládaný počet nakoupených akcií. My podle toho také můžeme trochu sledovat vývoj zájmu. Sami nevíme, co bude."

Všem akcionářům jsme automaticky oznámení neposílali, jen těm co o to požádali jak se zde píše.

Marek Kocan, 03.08.2012 13:24:23

OK, to jsem v těch článcích přehlédl, a to jsem myslel, že mám přečtené vše. Nicméně pořád si myslím, že tento přístup je diskriminační k jednotlivým zájemcům o akcie a vzhledem k tomu, že všichni zájemci by měli mít rovnou šanci tak bch řekl že i na hraně zákona. Ale berte to, prosím, jen jako můj názor, vůbec nemusí být pravdivý a už vůbec to nechci řešit nějakou právní cestou. Beru, že kdybych se zaregistroval jako zájemce o sms, byla by poslána. Koho by napadlo, že registrace jako akcionáře není dostatečným projevem zájmu;-) škoda, uspěli jiní (to mne mrzí) i wedos (z toho mám radost, věřím, že nové finance budou ku prospěchu věci). Hezký den, MK

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 13:33:00

Nikdo diskriminován nebyl, všichni měli možnost požádat o to upozornění. Nikde jsme netvrdili že to pošleme úplně všem zaregistrovaným akcionářům, naopak jsme všude jasně psali, že kdo chce info, má se ozvat. To jsme splnili a dodrželi - všichni měli stejné možnosti a šance. Nicméně vzhledem k tomu obrovskému zájmu samozřejmě nebylo možné všechny uspokojit, akcií byl omezený počet a strhl se o ně boj, ne všichni mihli uspět.

Marek Kocan, 03.08.2012 13:38:34

Jak říkám, nemyslím si to, ale to na věci nic nemění.

Josef Grill, WEDOS, 03.08.2012 13:18:07

Dobrý den,

to bylo v jednotlivých článcích. Sami jsme podle toho "sondovali" zájem a tak to byla odměna za spolupráci.

SMS & E-mail info
Pokud máte zájem být informováni o přesném okamžiku spuštění objednávkového procesu, tak nabízíme ještě možnost, že nám zašlete svůj telefon nebo e-mail (nebo nejlépe obojí) a my pošleme zprávu...

My jsme skutečně nevěděli, že zájem bude takový. To se nedalo z ničeho odhadnout.

patrik, 02.08.2012 23:38:22

ted me jen napada jestli se to nemelo delat trosku jinak´ prijmout vsechny objednavky od zajemcu o akcie, a pak kdyz by byl vetsi zajem objednanych akcií tak je procentuelne snizit a rozdelit spravedlive a tim padem by se mohlo na kazdeho dostat

Výsmek, 03.08.2012 00:23:31

Blbost, nemůže se dostat na každého prostě. To by musela firma zvýšit kapitál na 100 mega aspoň a i to by nestačilo.

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 09:11:46

Přesně tak. Poptávka dramaticky převýšila nabídku a po akciích se během několika chvil "zaprášilo". V prvních chvílích naskakovalo několik objednávek za sekundu. Dopadlo to jak to dopadlo, nebylo možné všechny uspokojit. Všechny zájem překvapil.

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 09:09:53

To není možné měnit hodnotu akcií za pochodu, to je zcela jistě protizákonné. S akciemi si nemůžete "šoupat" jak chcete. Jejich úpis se řídí přísnými zákonnými podmínkami a vše schvaluje a kontroluje soud.

Variabilny symbol - problem.

MH, 02.08.2012 20:49:07

Zdravim,
pri zahranicnych platbach nie je moznost uviest variabilny symbol.
Postaci ked to cislo uvediem do poznamky?
Ale pokial to mate automatizovane tak neviem co mam robit. Pretoze v 2 bankach na slovenku co som bol nieco take ako variabilny symbol pri platbach do zahranicia neberu.

Re: Variabilny symbol - problem.

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 20:53:07

Zadejte jej do poznámky.

Boris Bučko, 02.08.2012 21:13:03

Dobry den mam ten isty problem, tiez som uvazoval ze dam VS do kolonky "iné doplňujúce údaje" ale podla banky tam sice mozem: uviesť údaje, ktoré s platbou súvisia napr. variabilný symbol pri platbách do ČR a pod.ALE Obsah tohoto poľa sa neprenáša príjemcovi platby. Takze sa obavam, by Ste sa k tomu VS potom aj tak nedostali.
Poradime mi prosim ako to mam riesit aby platba bola potom korektne priradena k objednavke? Dakujem

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 21:17:58

Tak nám přes kontaktní formulář zašlete číslo účtu odesílatele (IBAN) a číslo objednávky, spárujeme to.

palo, 02.08.2012 21:18:23

navyse treba pocitat s tym ze, aspon u csob, stoji prevod do zahranicia 10e a viac. co nieje 2x prijemne ak clovek objednava par akcii

MH, 02.08.2012 23:21:51

OUR stoji dokopy 15-20 eur :) SHA nestaci (to stoji 9-10)

Tomáš Morcinek, 03.08.2012 09:03:05

Dobrý den,
umožňuje zahraniční platba ze Slovenska do ČR zadat přesnou částku v CZK nebo musíte stejně zadat Eura? Protože pokud nemůžete u zahraniční platby zadat přesnou částku v CZK, pak je lepší poslat platbu ze slovenské banky na účet WEDOSu s tím, že použijete jako kód banky 8330, můžete to poslat jako slovenský vnitrostátní převod s tím, že na účtu WEDOSu se to zkonvertuje z Eur na CZK v den příchodu kurzem ČSOB devíza nákup (kurz najdete na stránkách české ČSOB). Protože ale kurz v den příchodu na účet neznáte předem, asi nikdy se vám nepodaří, aby příchozí částka byla přesná. Takže stejně byste asi musel žádat o uční spárování.
A navíc v tomto případě můžete zadat variabilní symbol, který se WEDOSu zobrazí na výpisu.
P.S. Nejsem z WEDOSU, toto je soukromá rada.

Petr Šťastný, WEDOS, 03.08.2012 09:06:28

Musíte použít OUR, musí nám na účet přijít celá částka. Pokud použijete SHA, strhnou se nám poplatky, částka nebude celá a platba akceptována nebude.

Musíte prostě nějak zařídit, aby se nám na účet připsala přesná úplná částka v CZK. Nic jiného neakceptujeme.

Rodné číslo vs. IČ

Tomáš Čerevka, 02.08.2012 19:59:05

Dobrý den,

když jsem registroval akcionáře, IČ jsem nevyplňoval a založil ho jako nepodnikající osobu s rodným číslem. To vidím i v detailu akcionáře. Ovšem v soupisu akcionářů vidím v té tabulce vyplněné IČ a v potvrzujícím e-mailu o nákupu akcií je také uvedeno IČ.

Chci se tedy zeptat, čemu tedy mám věřit? Akcie chci mít na své rodné číslo.

Děkuji.

Re: Rodné číslo vs. IČ

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 20:03:45

V tom případě jste IČ vyplnil. Napište nám přes kontaktní formulář jak to má být a upravíme to.

Lukáš Tomek, 04.08.2012 20:16:35

Dobrý den,
i já jsem na tento problém narazil a skutečně jsem IČ nevyplňoval. Pro jistotu uvádím přesný postup, abyste mohli případně do budoucna vychytat mouchu v systému :-)

1) Vytvoření nového akcionáře
2) Použil jsem existující kontakt, který používám u Wedosu, abych se nemusel vypisovat se všemi údaji a poté přepnul radio button z hodnoty podnikatel na fyzickou osobu.
3) Správně zmizela kolonka IČ ve formuláři a přibylo RČ, které jsem vyplnil
4) Po odeslání formuláře je v detailu akcionáře uvedeno RČ, ve výpisu akcionářů a v příchozím emailu (Výzva k platbě za akcie) je však uvedeno u kontaktu RČ

Takže evidentně použití kontaktu nebylo zcela ideální, nicméně z uživatelského hlediska je myslím víc než patrné, že použít kontakt neznamená použít jej celý beze změny, ale použít jej i s možností dodatečné úpravy.

S pozdravem,
Lukáš Tomek

Tomáš Morcinek, 05.08.2012 19:19:27

Dobrý den,

použil jsem stejný postup, jako popsal kolega Tomek se stejným výsledkem. Jen opravuji jeho překlep, bod 4) má správně znít:

4) Po odeslání formuláře je v detailu akcionáře uvedeno RČ, ve výpisu akcionářů a v příchozím emailu (Výzva k platbě za akcie) je však uvedeno u kontaktu IČ.

Takže není jasné, co vlastně platí, zda údaj uvedený v detailu akcionáře (r.č.), nebo údaj z e-mailu a seznamu akcionářu v administračním rozhraní, kde je uvedeno IĆ.

Zdravím,
TM

Tomáš Čerevka, 06.08.2012 12:24:04

Přesně takhle, jak uvádějí oba dva kolegové nade mnou, jsem to dělalé také. Ale mám za to, že jsem to políčko s IČ ještě před přepnutím na nepodnikající osobu vymazal.

Řekl bych, že tam bude nějaká chybička.

akcie

Patrik, 02.08.2012 19:54:52

vy jste tady jak malé děcka :), ale uznávám, že takovýhle pěkný online úpis jsem ještě nezažil... klobouk dolu, jak to máte propracované

Re: akcie

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 20:04:39

Prvních 10 minut byl velký masakr, nějaké mouchy se objevily, ale celkově to fungovalo dobře. Jen to museli někteří zkoušet na vícekrát.

Petr Polák, 02.08.2012 20:20:21

Už jste bouchli šampáňo? Nevidím na webkameře žádné špunty :)

Josef Grill, WEDOS, 02.08.2012 22:25:01

Dobrý den,

my jsme v šoku. Zájem byl obrovský. Nečekali jsme nic podobného.

Není na tom co slavit. Čeká nás hodně práce a nyní máme i hodně zklamaných zájemců. To je moc nepříjemné, ale zažili jsme šok.

Počet volných akcií

MH, 02.08.2012 19:43:53

7:41 -> Počet volných akcií: 8578

od 7:25 za 20 minut minus 20 000 akcii? Asi niekto spravil velky nakup alebo to uz nakupilo tolko ludi? :D

platba zo SR

palo, 02.08.2012 19:42:04

ako to zaplatit zo slovenska? iba klasicky medzinarodny prevod, alebo ma na to FIO nejaku vychytavku? vdaka

Re: platba zo SR

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 19:43:32

Zaplatit můžete i ze zahraničí, ale pozor! Musí nám dorazit přesná částka v Kč, takže veškeré poplatky musíte hradit vy.

Honza, 02.08.2012 20:44:19

Ja doufam, ze Wedos uvede i cislo SK naparovaneho uctu! Pokud mate ucet ve FIO (2010), pak mate k uctu i cislo pro prevody z SK ktere jsou pak zadarmo (meni se jen koncovka banky tusimze). Takze prosim o zverejneni i tutoho cisla uctu. Dekuji.

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 20:52:48

Peníze musíte poslat na /2010, aby byla platba realizována v CZK. Musí se nám připsat přesná částka v CZK.

Tomáš Morcinek, 02.08.2012 21:48:30

To není pravda, mám osobně po podnikání účty ve FIO vedené v CZK a pokud mi někdo platí ze Slovenska, používá spárovaný účet, který se liší pouze tím, že jako kód banky má 8330, platba je automatiky konvertována na CZK. Takže výsledek je stejný jako při zaslání peněz zahraniční platbou, v obou případech slovenský odesílatel zadá platbu v Eurech, na účet to přijde v CZK - akorát že varianta se sprárovaným účtem je pro slovenského odesílatele výrazně levnější (a tipuji, ře i rychlejší), pro mne jako pro příjemce je to jedno.

Chyba :(

Milan Macura, 02.08.2012 19:30:15

Tak uz mam dve objednavky se stavem chyba :(
Nevim jestli mam zkouset treti, pokud by se ty prvni dve odchybovaly narusilo by mi to rozpocet :)

Re: Chyba :(

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 19:31:46

Ty objednávky jsou neplatné, zkoušejte to znovu. Je tam opravdu nával.

MH, 02.08.2012 19:33:14

Myslim ze nehrozi aby sa to odchybovalo.

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 19:35:07

Pokud skončí objednávka chybou, tak neplatí a objednávejte znovu.

Chrome 21 nefunguje

Václav Mára, 02.08.2012 19:23:22

V Chrome 21 nefunguje script pro zvýšení počtu akcií pro koupi - Firefox funguje.
Pokud chcete více akcií, kupujte je po menších počtech -> mě šlo koupit na jednou maximálně koupit 7 akcií :)

Re: Chrome 21 nefunguje

MH, 02.08.2012 19:26:33

funguje, ja som zarezervoval 100 cez chrome

BTW:
19:25 -> Počet volných akcií: 28781
Tipujte ci sa to rozoberie este dnes.

Josef Vítů, 02.08.2012 19:44:51

Rozebere naprosto bez problémů:

19:44 – 8578 volných

Výsmek, 02.08.2012 19:27:04

Mně šlo v Chromu 125 akcií až na potřetí no.

Mirda, 02.08.2012 19:30:48

Chrome 21 opravdu funguje, je objednano, zaplaceno a akcie jsou prideleny

Nepodařilo se

Výsmek, 02.08.2012 19:04:32

TAk mám dvakrát hlášku, že se nezdařilo a přitom dole mám jakoby 2 objednávky, já chtěl jenom 1...

Tak jsem z toho jelen, variabilní symbol nikde...

Re: Nepodařilo se

Výsmek, 02.08.2012 19:08:12

Email s intrukcemi nikde a koukám, že jsou všechny akcie volné, co se stalo?

Tonda, 02.08.2012 19:11:39

Zavolejte mozna na tu infolinku (pokud jeste funguje), mne to objednalo zda se OK, prisel mail s infem apod. Pocet volnych akcii se asi neobnovuje.

Josef Vítů, 02.08.2012 19:25:21

Obnovuje se zpožděním.

Výsmek, 02.08.2012 19:11:45

Tak napotřetí se podařilo, super :)

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 19:14:39

Je tam obrovský nával, musíte to zkoušet.

Scar, 02.08.2012 20:18:49

Sakryš přijít 45minut po začátku a už nic není volné a i s použitím Fio převodu jsem se zařadil do fronty :-X

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 20:22:09

Zájem byl obrovský, v první chvíli jedna objednávka za sekundu. Za chvíli bylo vše zarezervováno.

Tak musíte jen doufat, že to dostatečný počet lidí před vámi chtít nebude a nakonec to zruší nebo do 5 dní nezaplatí. Nezaplacené objednávky ze dneška se budou rušit ve středu, do té doby musíte čekat.

Scar, 02.08.2012 20:41:38

V případě, že se na ty ve frontě nedostane, kdy jim bude vrácena platba?

Petr Šťastný, WEDOS, 02.08.2012 20:44:15

Platby vrátíme do 7 dní od zrušení objednávky na účet odkud přišly.