Diskuze ke článku 'Veřejná nabídka úpisu akcí - Věrnostní akciový program' - fórum

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
Re: podíl akcionářů
Dobrý den,
Ano, přesně tak to je. Nyní zkoušíme jaký bude zájem.
Rodné číslo nebo IČO?
Vzhledem k daňovým a účetním aspektům bych si nejraději akcie pořídil na rodné číslo. Ovšem domény a hostingy provozované na Wedosu mám jako podnikatel s živnostenským listem vedené a placené s uvedením IČO. Když tedy budu mít akcie na rodné číslo, bude se věrnostní program (slevy) vztahovat na tyto domény a hostingy s IČO?
Kromě toho ve svém účtu u Wedosu spravuji další dvě domény a hostingy vedené na s.r.o., kde jsem společníkem a jednatelem. Aby se věrnostní program vztahoval i na tyto domény, tak by akcie muselo koupit přímo toto s.r.o.? Nebo by stačilo, že je mám napsané na sebe jako společník a jednatel?
Díky za vysvětlení.
Re: Rodné číslo nebo IČO?
Dobrý den,
nemusíte mít obavy. Kupte na rodné číslo. Slevy budou vázané k zákaznickému účtu, kde můžete mít různé služby na různé kontakty.
Den D
Dobrý den, už je známý den D, kdy dojde k velkému spuštění úpisu? Předpokládám, že dnes to už nebude.
Předem děkuji za informaci
Karel
Re: Den D
Dobrý den,
zítra zveřejníme další podrobnosti. Vše proběhne tento týden.
Re: Den D
Dobrý den,
Od nyní je spuštěna registrace akcionářů, samotné objednávání akcií započne v následujících dnech (termín bude upřesněn). Už se dočkáte. Nechceme to protahovat.
Další emise a ředění podílu
Cituji: V případě úspěchu může být v budoucnu provedeno jiné kolo veřejného úpisu akcií, přičemž cena v dalším kole může být odlišná od současné nabídky.
Pokud ovšem dojde k dalšímu úpisu, tak naše již zakoupené akcie (podíly) budou zředěné a budou ztrácet na původní hodnotě. Nemýlím-li se? Viz. film Social Network.
Re: Další emise a ředění podílu
Dobrý den,
ne, tak to není. Pokud dojde k dalšímu úpisu, tak se zvýší kapitál firmy a její hodnota a tak by měla mít každá akcie sice menší podíl na firmě, ale stále minimálně stejnou hodnotu.
Hodnota samozřejmě bude odrážet zájem o emisi (případně další emise) a naše výsledky hospodaření a náš růst podílu na trhu a...
Aktuálně cena nabízených akcií je podhodnocená. Jde o vyzkoušení zájmu.
Jednak do firmy bylo investováno více, než je kapitál (a nominální cena akcií). Nikde není zohledněno to, že jsme do firmy investovali čas, zkušenosti, znalosti a samozřejmě máme růst a zákazníky. Nyní máme hodnotu majetku výrazně vyšší (budovu, vybavení, servery, informační systém)než základní kapitál.
Z toho pohledu (v případě zájmu o první emisi) lze předpokládat naopak růst ceny, protože cena bude odrážet skutečnou hodnotu a i zájem.
Cenzura?
Dobrý den,
proč bez jediné reakce náhle zmizely všechny příspěvky zpochybňující osobu pana Grilla?
Děkuji.
Re: Cenzura?
Dobrý den,
ne, někdo sem dal anonymně příspěvky do všech vláken. Bohužel tam uváděl informace, které se dotýkají práv třetích osob.
Celá věc se řešila i na jiném webu, kde jsme se k tomu vyjádřili. Víte není možné míchat hrušky s jablky. To, že někdo má stejné jméno a stejnou adresu neznamená, že jde o stejného člověka. Stejně tak neznamená, že pokud někdo má aktivity ve více oborech, že to je něco závadného.
Děkuji za odpověď. Tomu, co říkáte, samozřejmě plně rozumím (a sám jsem si informace zkoušel ověřit), jen mi bylo divné, že jste smazali *úplně všechny* výskyty onoho komentáře. O vyjádření na jiném webu jsem nevěděl.
Dobrý den,
problém nastal v tom, že náš systém není na podobné úpravy připraven a tak nám nejprve "spadla" celá diskuze. Kolega, který to řeší je na dovolené a tak jsme to řešili obnovením do původního stavu.
Problém je navíc v prvních souvislostech ohledně práv třetích osob. Za obsah a tím za poškození práv třetích osob odpovídáme podle zákona my.
Nemáme se za co stydět. Není k tomu žádný důvod. Navíc tady by cenzura neměla smysl, protože jsou odběratelé příspěvků a tak se to dozvědí i tak. Jediná možná cenzura by byla, kdyby jsme zavedli schvalování komentářů před zveřejněním. To v plánu nemáme. Máme důležitější věci.
Počátek úpisu
Počátek úpisu je plánován na 30.7. Máme tedy počítat, že objednávkový formulář bude dostupný od půlnoci?
Nakup akcii zo slovenska
Dobry den,
Chcel by som sa spytat ci je nakup akcii z ineho statu(Slovensko) mozny alebo su tam nejake obmedzenia.
Za odpoved vopred dakujem
Re: Nakup akcii zo slovenska
Dobrý den,
omezení tam nejsou vůbec žádná. Akcionářem může být kdokoliv.
Jak to tedy vlastně je?
1) čistě jen 20% sleva z hodnoty akcií - tzn. z akcií za 2000 Kč získám 400 Kč slevu. Pokud tedy objednám hosting za 360 Kč, mám jej zadarmo.
2) 20% sleva z hodnoty akcií do maximální výše 20% ceny služby. Stejný případ jako výše, ale ze slevy 400 Kč můžu na hosting uplatnit pouze 72 Kč.
"Náš program je kombinovaný s věrnostním programem a tak z nákupní ceny svých akcií získáte slevu 20% na prodloužení služeb, tím již máte garantovaný výnos 20% ročně. " (http://datacentrum.wedos.com/a/229/vernostni-akciovy-program-jeho-rizika.html) - toto by odpovídalo případu 1.
"slevu až 20% na prodloužení služeb (webhosting, VPS, dedikované servery, WEDOS Disk a případně další služby podobné povahy), s níže uvedeným omezením." (http://datacentrum.wedos.com/a/226/vernostni-program-jeho-principy.html) - tady to tak trošku nejednoznačnou formulací nahrává k případu 2, ovšem níže uvedená omezení to zase směřují k případu 1.
"[..]Celková výše poskytnuté slevy za jeden kalendářní rok bude omezena na 20% z celkové pořizovací ceny akcií příslušného akcionáře."
"[..] Již tímto prvním krokem získá každý náš zákazník - akcionář zhodnocení své investice 20% ročně. [..]"
Tedy, jedná se o případ 1 nebo 2?
Re: Jak to tedy vlastně je?
Dobrý den,
popis je přesně tady:
http://datacentrum.wedos.com/a/226/vernostni-program-jeho-principy.htm
Získáte slevu až 20% na prodloužení služeb (webhosting, VPS, dedikované servery, WEDOS Disk a případně další služby podobné povahy), s níže uvedeným omezením, které bude sloužit jako ochrana před zneužitím věrnostního - akciového programu. Celková výše poskytnuté slevy za jeden kalendářní rok bude omezena na 20% z celkové pořizovací ceny akcií příslušného akcionáře.
Re: Jak to tedy vlastně je?
V linku je htm ale spravne je html.
http://datacentrum.wedos.com/a/226/vernostni-program-jeho-principy.html
Více akcionářů na jeden účet
Dobrý den,
v některém ze článků byla zmínka o tom, že pod jedním účtem může být více akcionářů (např. kvůli firemním účtům).
Chtěl bych se zeptat, jak to bude řešeno. Zda tedy bude opravdu možné mít pod jedním účtem akcie s různými vlastníky?
Pracujeme ve dvou a o náklady na VPS se dělíme, stejně bychom to chtěli udělat i s akciemi, ovšem VPS je pod mým účtem.
Mockrát děkuji za odpověď.
Re: Více akcionářů na jeden účet
Dobrý den,
možná můj dotaz zapadl a proto se mu nedostala odpověď. Rád bych se tímto připomněl. Bude tedy nějak systémově řešeno více akcionářů na jednom účtu, jak bylo v článcích zmiňováno?
Mockrát děkuji.
Převod
V článku se uvádí, že "akcie jsou cenné papíry na jméno, a proto si důkladně zvažte, na koho budete objednávku provádět. Pozdější změny jsou možné, ale je nutné je správně autorizovat a zároveň je nutné vzít v úvahu daňové aspekty převodu akcií."
V současné chvíli bych akcie nakoupil jako fyzická osoba nepodnikatel, ale v blízké budoucnosti bych si rád založil ŽL. Nákup tedy neproběhne na IČO.
Budu povinen ve chvíli, kdy se stanu OSVČ, budu tedy mít IČO, provádět změnu v registru těchto akcií?
Re: Převod
Ta povinnost tam není, já jsem se na něco podobného ptal již v předchozím článku, protože těmto věcem taky zcela vůbec nerozumím a bylo mi zodpovězeno. Podívejte se tam a přečtěte si to. :)
Předmět diskuze byl RČ nebo IČO a kopíruju tu odpověď sem, je to dobře vysvětlené od J. Grilla.
Dobrý den,
pokud jde o rozdíly a rozhodnutí, zda to mít na IČO nebo rodné číslo, tak tam obecně v právech a povinnostech žádné rozdíly nejsou.
Akcie jsou majetek. Je tedy potřeba na ně tak pohlížet. V případě smrti se řeší dědění nebo například musíte řešit darování a případné darovací daně.
Stejně tak se řeší daňové aspekty při prodeji a zisku apod. Jsou odlišnosti v osvobození od placení daní apod.
Pokud je koupíte na IČO, tak je musíte vést v majetku a účtovat vše co s nimi souvisí.
Hezky jsou daně související s převodem sepsané zde, ale je to dlouhé:
http://www.danarionline.cz/archiv/dokument/doc-d33804v43258-zdaneni-prijmu-z-prodeje-akcii/
Předpokládáme, že naše nabídka osloví zájemce s hodnotami ve stokorunách a tak tam by bylo určitě zajímavější to mít na rodné číslo, protože by tam nebyly žádné daňové a účetní aspekty.
Od příštího roku by dokonce mělo být osvobozeno dvojí zdanění dividend. Tedy situace, kdy byla vyplacena dividenda (jež zdaňuje už přímo společnost vyplácející dividendu) například právnické osobě, která ji musel ještě jednou zdanit jako příjem.
Dobrý den,
majitelem může být fyzická osoba nepodnikatel (zadá rodné číslo) nebo fyzická osoba podnikatel (zadá IČO) nebo právnická osoba (zadá IČO).
Změny jsou možné kdykoliv. Jen ten kdo má IČO musí akcie vést v účetnictví a musí tam zaznamenat jejich nákup nebo prodej a případná dividenda bude vyplacena subjektu s IČO.
Převod akcií je možný kdykoliv a bez omezení, ale musíte brát v úvahu daňové souvislosti (zdanění zisku z prodeje apod.). Předpokládáme, že u nás půjde o zájemce s jednotkami kusů akcií a potom není potřeba řešit nic.
Dobrý den,
cituji: "..ten kdo má IČO musí akcie vést v účetnictví..". Tento výrok platí absolutně (dáno zákonem) ?
Teoretický příklad - IČ jako OSVČ sice mám, ale nevedu účetnictví (pouze daňovou evidenci). Podnikám v oboru odlišném od obchodování s akciemi, např. "pěstování kaktusů". Nakoupené akcie nebudu vkládat jako obchodní majetek k podnikání (tj. nebudu je evidovat jako daňový výdaj). Nebudu je prodávat dříve, než za 6 měsíců (tím se osvobodím od případného zdanění zisku). O tzv. "druhé" zdanění případné dividendy 15% srážkovou daní (pokud to nezruší) se starat nemusím (v Česku registrované společnosti vyplácí dividendy již o srážkovou daň snížené).
V uvedeném příkladu si myslím, že i když vlastním IČ, mohu klidně akcie zaregistrovat na rodné číslo. Nebo se pletu? Jde mi jen o to, abych zbytečně ukázkovou "kaktusovou" daňovou evidenci nekomplikoval.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
rozhoduje o tom, zda nakoupíte na rodné číslo nebo na IČO.
Je to přesně tak jak píšete. Můžete si vybrat zda na rodné číslo nebo na IČO a podle toho to zahrnujete do podnikání nebo ne.
S DPH či bez
Dobrý den, mám dotaz, který uvedu na modelovém příkladě:
Provozujeme u vás VPS Server se standardní cenou 600 Kč bez DPH/měsíc. Ročně tedy 7200 Kč bez DPH. Není mi jasné, zda hodnota zakoupených akcií potřebných pro nárok na úplnou 20% slevu se počítá jako cena odebrané služby bez DPH nebo včetně DPH, tedy zda si máme zakoupit akcie v minimální nominální hodnotě 7200 Kč nebo 8700 Kč?
Děkuji, Angelovič
Re: S DPH či bez
No jestli jsem to já dobře pochopil, tak můžete mít akcií klidně za milion, ale slevu dostanete jen 20% ze 600 Kč.
To jste mě zmátl, Aleši.
já jsem si doposud myslel, že sleva do výše 20% odpovídá nominální hodnotě součtu jednotlivých akcií.
Příklad: 1 akcie (100 Kč) == sleva až 20 % na služby do výše 100 Kč
Obecně: x akcií (x*100 Kč) == sleva až 20% na služby do výše x*100 Kč.
Je to tak?
Dobrý den,
vše je vysvětlené zde:
http://datacentrum.wedos.com/a/226/vernostni-program-jeho-principy.html
- sleva až 20% na prodloužení služeb (webhosting, VPS, dedikované servery, WEDOS Disk a případně další služby podobné povahy), s omezením, které bude sloužit jako ochrana před zneužitím věrnostního - akciového programu.
Omezení: celková výše poskytnuté slevy za jeden kalendářní rok bude omezena na 20% z celkové pořizovací ceny akcií příslušného akcionáře.
Dobrý den,
Slevu 20% obdržíte z ceny bez DPH a k té se následně připočte DPH podle příslušné sazby (aktuálně 20%, příští rok asi 21).
Pokud tedy nyní máte službu za 7.200 bez DPH, tak platíte 8.640 včetně DPH.
S akciemi to může být o 20% méně, tj. 5.760 bez DPH, budete tedy platit 6.912 včetně DPH.
Ušetříte tedy 1.440 bez DPH, což je podstatné pro výpočet. Pro maximální slevu tedy dostačuje nakoupit akcie za 7.200, tj. za cenu služby bez DPH.
Mám trochu příbuzný dotaz -- koupím-li nyní např. akcie za 2000 Kč, měl bych tedy nárok maximálně na slevu 400 Kč:
a) je pro poskytnutí slevy v dalších letech podstatné, že zatím nejsem zákazníkem Wedosu? Pokud to chápu dobře -- sleva je jen na PRODLOUŽENÍ služeb, nikoliv na NOVÉ služby. Takže, kdybych například do konce roku 2012 k Wedosu převedl svou doménu a znovu bych tedy prodlužoval v roce 2013 (již u Wedosu), aplikovala by se v roce 2013 již ona 20% sleva?
b) pokračuji v předchozím: je pro poskytnutí slevy na prodloužení služeb podstatné, zda poskytování služeb započalo ještě v roce 2012 (či dokonce do doby úpisu akcií)? Např. v květnu 2013 si zakoupím u Wedosu na rok nějakou službu (samozřejmě bez této slevy). V květnu 2014 budu prodlužovat. Budu mít již nárok na 20% slevu? (samozřejmě do onoho souhrného limitu, jak již bylo několikrát uvedeno)
Děkuji za upřesnění.
pro část a) samozřejmě myslím slevu na HOSTING či jiné služby, je mi jasné, že na platbu DOMÉN se tato 20% sleva nevztahuje.
Dobrý den,
děkujeme za zprávu.
Sleva platí pro akcionáře, tj. držitele akcií na prodloužení jejich služeb a to bez ohledu na to, kdy služby objednají. Je tedy jedno, zda už službu u nás máte nebo teprve u nás objednáte nyní a třeba za rok další.
Sleva je na prodloužení služeb, protože u prodloužení slevy nedáváme. Pro nové služby máme různé "náborové" slevy a tak tam to není potřeba. Pokud by o to byl zájem, tak bychom mohli slevy rozšířit i na nové objednávky.
detail
Lze objednat jakýkoliv počet akcií, který musí být dělitelný jednou, přičemž maximální počet je roven počtu upisovaných akcií, tj. lze objednat 1-30.000 kusů, maximálně 30.000 kusů.
- Co když někdo mezi prvními si vezme vše a ihned zaplatí teoreticky? Není zde slabina trochu?
Na jednu stranu to chápu jako pojistku, že se akcie řekněme snadněji potenciálně vykoupí, ale dojde-li k tomu, nemine se to trochu účinkem?
Hodně štěstí
Re: detail
Dobrý den,
bohužel podle zákona není jiná možnost. Nesmíme nikoho diskriminovat a ani nikoho zvýhodnit. Předpokládáme, že se to skutečně podaří rozdělit poctivě mezi zákazníky.
Re: detail
Není tudíž žádná šance, že by již stávající zákazníci měli nějaké přednostní právo? Nebo tak něco? Aby se nestalo, že 30000akcií koupí jeden investor z venčí a na stávající zákazníky by nezbylo nic?