Diskuze ke článku 'Recenze storage Fujitsu Eternus DX80 S2' - fórum

Chcete-li odebírat toto téma e-mailem, přihlašte se nebo se nejprve zaregistrujte.
NFS
Když tam přímo běžíte CentOS, proč neposkytujete také NFS? Musel jsem na VPS serveru (CentOS-7) přejít z CIFS na curlftpfs, protože se občas ten CIFS v kernelu zasekl v 'D' a muselo se to zrebootovat. Což je samozřejmě chyba Linux filesystemu, ale stejně - proč ne NFS?
Způsob zapojení raidu
Dobrý den,
služba Wedos disk mě zaujala, poměr cena/výkon je velmi zajímavá. Co mi dělá starosti je potenciální ztráta dat. Píšete, že se jedná o 120 disků v raidu 5+0.
Jedná se, předpokládám o sadu RAID 5 a nad tím jeden RAID 0 ?
jak velké jsou skupiny těch RAID 5, kolik obsahují disků?
Jde mi o to, že při takovýchto množstvích disků je riziko kolapsu 2 disků už docela vysoké, takže počet disků v jednotlivých RAID5 polích je docela zásadní informace.
Re: Způsob zapojení raidu
Disky jsou ve skupinách po 12 discích, které jsou v RAID 5. Plus jsou připraveny 2 hot spare disky.
Re: Způsob zapojení raidu
Dobrý den,
děkuji, 12 je už docela dost, ale s 2 hotspare je to použitelné.
Psali jste o tom, že připravujete službu, kdy by byl zálohovací prostor mirrorován, máte tušení kdy by to mohlo být?
S pozdravy
David Karban
Re: Disky
V diskových polích pro webhosting používáme SAS 600 GB 15k v RAID6. V polích pro zálohy a pro službu WEDOS Disk to jsou Nearline SAS 3 TB 7,2k v RAID 5.
ZFS
Dobry den, uvazovali ste o prechode na ZFS? Vsetky vyhody aktualych ulozist + end-to-end-checksumming a (predpokladam) stale nizsia cena. Ak ano, co vam zabranilo prejst? Ak nie, mate to v plane?
Re: ZFS
Dobrý den,
ZFS aktuálně testujeme s poměrně uspokojivými výsledky. Jeho nasazení výhledově zvažujeme.
CentOS?
Proč pro takhle velký a důležitý systém používáte CentOS místo originálního RedHat Enterprise Linuxu? Přináší CentOS něco navíc co vyváží absenci komerční podpory od RedHatu?
Re: CentOS?
Právě proto používáme CentOS, nepotřebujeme předraženou komerční podporu RedHatu, vše si řešíme sami. Kdybychom používali RedHat, muselo by se to nepříjemně projevit v cenách našich služeb.
Je mi jasné že pro spoustu případů jsou komerční produkty RedHatu zbytečně drahé, proto jsem se ptal specificky na toto velké diskové pole u kterého mi připadá že je jeho provoz kritický a cena za hardware (kterou neočekávám že zveřejníte) tak vysoká, že by se v ní cena licence za RHEL ztratila. Nezbývá tedy než věřit že si s případnými potížemi doopravdy dokážete poradit i bez externího placeného supportu...
Máme vlastní techniky s mnohaletými zkušenostmi. Když se něco porouchá, potřebujeme cílený zásah v řádu minut. To nám žádná externí podpora nevyřeší nebo si za to nechají platit gigantické peníze. Máme vlastní zázemí, vše si řešíme vlastními silami a nic neoutsourcujeme. Proto můžeme být velmi levní, a to nikoliv na úkor kvality.
rychlost
a ako rychlo je ta skrina pripojena do siete?
pre zaujimavost, aky rychly net by som doma musel mat aby som vam wedos disk vytazil na limit? :D
Re: rychlost
Zařízení je nyní připojeno přes 1 Gbps rozhraní, ale podle potřeby lze hned přejít na 10 Gbps. Naše síť je do Internetu připojena rychlostí 10 Gbps.
Vyzarene teplo
Jakym zpusobem merite nebo pocitat vyzarene teplo? Diky.
Re: Vyzarene teplo
Dobrý den, tato informace je z datasheetu od výrobce.
Já bych to viděl na obyčejné měření elektrického příkonu, to se totiž všechno musí proměnit na teplo.
Leoši, el. zařízení sice mnohdy vyzařují tepelnou energii, ale zapomínáš na přeměnu v mechanickou energii, která je nezanedbatelná, ty disky se musí sakra hodně otáčet, dál je tam el. pohon hlav, LED diody.... Takhle by se to měřit nemohlo. :)
Co si přesně představujete pod pojmem "mechanická energie"? Deformaci ložisek nebo něco jiného? Aby to diskové pole dávalo smysl, nic se v něm přeci v míře větší než naprosto minimální deformovat nesmí! Beru pouze ten argument se světlem z LED diod, ale toho je zanedbatelně málo (jedna LED bere nejvýš desítky miliwattů).
Zanedbávám i kinetickou energii otáčejících se ploten disků, protože předpokládám že se v průměru točí pořád stejně.
Drobné fyzikální cvičení: kdyby těch 5500 wattů (uváděný maximální příkon) bylo skutečné odebíráno celou hodinu (3600 sec) a vše šlo jenom na teplo, tak by bylo vyzářeno 5500x3600=19800000 joulů, t.j. 19800 kJ/h. Oni uvádějí 20000 kJ/h, což je nejspíš jen zaokrouhlení - kdyby ne, museli by na vyzáření 20000 kJ/h mít ještě i nějaký další příkon než jen těch uváděných maximálních 5,5 kW z elektřiny...
Ještě mi došlo že by těch chybějících 200 kJ/h možná mohlo vzniknout z brzdících ploten disků - tedy například kdyby na začátku té měřené hodiny byly všechny disky plně roztočené (tedy s kinetickou energií), ale na konci už ne (tedy s přeměněnou kinetickou energií na teplo).
Já jsem přesvědčený, že výrobce vyzářené teplo počítal doopravdy z příkonu. Neuvažoval vůbec nic krom toho že se veškerá el. energie promění na teplo. navíc jsou hodnoty jistojistě zaokrouhlené, není možné aby něco mělo výkon 5 500.000 000 0..... W.